Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής ... Περισσότερα

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και άκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Στην έρευνα μελετήθηκε εγκεφαλικός ιστός 1.781 ατόμων που είχαν μέση ηλικία 75 ετών κατά τον θάνατό τους. Όλοι είχαν υποβληθεί σε αυτοψία εγκεφάλου. Στόχος των ερευνητών ήταν να αναζητήσουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης. Μέτρησαν επίσης το βάρος του εγκεφάλου και το ύψος κάθε συμμετέχοντα. Μέλη της οικογένειας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια, κατηγοριοποίησαν τα δεδομένα σε τέσσερις ομάδες, για τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ, τους μέτριους πότες που έπιναν επτά ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα, τους έντονους πότες (heavy drinkers) που κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα και όσους ήταν heavy drinkers κατά το παρελθόν. Οι ερευνητές όρισαν ένα ποτό ως περιέχον 14 γραμμάρια αλκοόλ, που αντιστοιχεί περίπου σε 350 ml μπύρας, 150 ml κρασιού ή 45 ml αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.

Advertisement
Babis

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η ηλικία κατά τον θάνατο, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα, διαπιστώθηκε ότι οι heavy drinkers είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ, οι πρώην πότες είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες και οι μέτριοι πότες 60%.

Επίσης, εντοπίστηκε ότι οι heavy drinkers πέθαναν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα από όσους δεν έπιναν ποτέ. Επιπλέον, οι heavy drinkers και οι πρώην πότες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροϊνιδιακά δεμάτια ταυ, έναν βιοδείκτη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με 41% και 31% περισσότερες πιθανότητες, αντίστοιχα.

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες. Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της μέτριας ή έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και του λόγου εγκεφαλικής μάζας ή των γνωστικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έντονη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν εξέτασε τους συμμετέχοντες πριν από τον θάνατο και δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και τις γνωστικές ικανότητές τους.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 7:19 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 7:14 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 7:09 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 7:01 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

12/09/25 6:53 μμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

12/09/25 6:46 μμ

Φωτιά τώρα στα Οινόφυτα – Καίει χαμηλή βλάστηση

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)

12/09/25 6:45 μμ

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Ζοάο Μάριο! (p)

Χατζηβασιλείου: Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στην αντιπολιτευτική του μιζέρια;

12/09/25 6:41 μμ

Χατζηβασιλείου: Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στην αντιπολιτευτική του μιζέρια;

Ράμπες πρόσβασης και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Σερρών

12/09/25 6:36 μμ

Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Σερρών

ΚΚΕ: «Να μην αποφυλακιστεί ο ναζιστής εγκληματίας Μιχαλολιάκος!»

12/09/25 6:43 μμ

ΚΚΕ: «Να μην αποφυλακιστεί ο ναζιστής εγκληματίας Μιχαλολιάκος!»

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως έως τις 19 Σεπτεμβρίου

12/09/25 6:27 μμ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως έως τις 19 Σεπτεμβρίου