Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE κα Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κ. Vladimir Malinov παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova.

 

 

H GASTRADE αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE κ. K. Σπυρόπουλος, δήλωσε «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Advertisement
MEGA

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του

07/03/26 3:01 μμ

Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Ώρες αγωνίας για τη μητέρα του

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:37 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:30 μμ

Εγνατία οδός: Φωτιά σε φορτηγό που μετέφερε ψυκτικό υγρό – Επιχειρούν 18 πυροσβέστες

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός

07/03/26 2:24 μμ

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός, υπάρχει λίστα προκρατήσεων

Ξάνθη-Κ. Καραμανλής: Στην Περιφέρεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας - Χρειάζονται τολμηρές δράσεις για τον αγροτικό τομέα

07/03/26 2:16 μμ

Ξάνθη-Κ. Καραμανλής: Στην Περιφέρεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας – Χρειάζονται τολμηρές δράσεις για τον αγροτικό τομέα

«Ασημένιος» ο Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού

07/03/26 2:10 μμ

«Ασημένιος» ο Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού

Από το Κοριέντες της Αργεντινής στην Αλικαρνασσό - Ο «Ελ Γριέγο Καράτα» και το ταξίδι προς τις ελληνικές ρίζες του

07/03/26 11:26 πμ

Από το Κοριέντες της Αργεντινής στην Αλικαρνασσό – Ο «Ελ Γριέγο Καράτα» και το ταξίδι προς τις ελληνικές ρίζες του

Σαν σήμερα: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα

07/03/26 11:21 πμ

Σαν σήμερα: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα

Σέρρες: Έκρηξη σε εγκαταστάσεις επιχείρησης - Τρεις τραυματίες

07/03/26 11:06 πμ

Σέρρες: Έκρηξη στις εγκαταστάσεις επιχείρησης – Τρεις τραυματίες

Ένας στους οκτώ κινδυνεύει από νεφρική νόσο – Τα πρώτα σιωπηλά σημάδια- Πώς κάνουμε πρόληψη

07/03/26 10:51 πμ

Ένας στους οκτώ κινδυνεύει από νεφρική νόσο – Τα πρώτα σιωπηλά σημάδια- Πώς κάνουμε πρόληψη

Θρίλερ με την εξαφάνιση του «ρεμπέτη της Αριστοτέλους» στην Θεσσαλονίκη

07/03/26 10:38 πμ

Θρίλερ με την εξαφάνιση του «ρεμπέτη της Αριστοτέλους» στην Θεσσαλονίκη

Καρκίνου του παχέος εντέρου: Με γυμναστική και διατροφή μπορεί κανείς να ελέγξει τον κίνδυνο εμφάνισής του - Πλατφόρμα για την πρόληψη

07/03/26 9:16 πμ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Με γυμναστική και διατροφή μπορεί κανείς να ελέγξει τον κίνδυνο εμφάνισής του – Πλατφόρμα για την πρόληψη