15.2 C
Serres

Η διαδικασία βεβαίωσης & ενστάσεων για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Date:

Άρχισε η βεβαίωση των προστίμων για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ η πανδημία έδειξε για ακόμα μία φορά το σκληρό της πρόσωπο, καθώς μέσα σε 24 ώρες 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. 

Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών. Θα γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18.834 νέα κρούσματα κορονοϊού, 672 διασωληνωμένους και 101 θανάτους που είναι ένας από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς απωλειών εξαιτίας της Covid-19.

«Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες 50-60% στις απλές κλίνες και κατά 15% τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, πιθανότατα να φθάσουν τις 750 τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Παρά την αισιόδοξη εκδοχή ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο υπάρχουν κενά στο εμβολιαστικό τείχος αυτή δεν θα επέλθει.

«Η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών πληρώνουν πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και για κάθε επόμενο μήνα 100 ευρώ.

Διευκρινίσεις για την επιβολή του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Για ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, «οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν δικαιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 κάθε μήνα. Μόνο για τον Ιανουάριο τα πρόστιμα θα βεβαιωθούν στο τέλος του μήνα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα παραλαμβάνει τον κατάλογο των υπόχρεων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσοι θεωρούνται φορολογικά κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και στο emvolio.gov.gr.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα myAADE στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαλλάσονται όσοι:

  • έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.g
  • έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού 208.000 πολίτες άνω των 60 ετών έκαναν εμβόλιο.

«Θα βγούνε και βαριές νοσήσεις ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εξέταση αλλαγής αυτού του μέτρου τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στα «Παραπολιτικά».

Από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει για όσους πολίτες άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΗ διαδικασία βεβαίωσης & ενστάσεων για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Μαΐου

Σήμερα δεν υπάρχει στο εορτολόγιο κάποιο όνομα. Ωστόσο, έχουν...

Τι είναι η λέπρα; Πώς μεταδίδεται- Τα συμπτώματα

Με λέπρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» ένα άτομο από...

Εύβοια: Καβγάδισαν και εκείνη τον πάτησε με το αυτοκίνητο

Ένα απίστευτο συμβάν συνέβη χώρα σε περιοχή του Δηλεσίου...

Θάνατος 14χρονου Μάκη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο δυστυχήματος- video

Στο ενδεχόμενο του δυστυχήματος από ένα παράτολμο και ριψοκίνδυνο...