Εντυπωσιάζει το 18% που απάντησε ότι «δεν έχει ακούσει αυτόν τον πολιτικό»     Το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνει την δραστηριότητα του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εντυπωσιάζει το 18% που απάντησε ότι «δεν έχει ακούσει αυτόν τον πολιτικό»
 
 
Το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνει την δραστηριότητα του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και γενικά η δημοτικότητά του, διπλασιάσθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο Levada Centr μαζί με τον ιστότοπο Otkritye Media (Ανοιχτά Μέσα ενημέρωσης), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα Novaya Gazeta.
Συγκεκριμένα, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική δραστηριότητα του Ναβάλνι, ενώ το 18% δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι υπάρχει ένας τέτοιος πολιτικός. Αντίθετα, πέρυσι (2019) μόνο το 9% των Ρώσων ενέκριναν την πολιτική του δραστηριότητα, ενώ το 31% είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την πολιτική του δραστηριότητα.

Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν και οι εχθρικές γνώμες για τον Ναβάλνι, αφού εφέτος το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν τον εμπιστεύονται, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 25%. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada Centr, Ντενίς Βολκόφ, δήλωσε ότι η αύξηση των εν λόγω δεικτών σχετίζεται με την αύξηση της δημοφιλίας του Ρώσου πολιτικού.

 
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι πιο δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 18-24 ετών, όπου η αποδοχή του φθάνει το 30%.
Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, πιο θετική άποψη για τον Ναβάλνι έχουν άτομα με ανώτερη μόρφωση, οι κάτοικοι της Μόσχας και άλλων μεγάλων πόλεων. Αντίθετα, διαφορετική είναι η κατάσταση στην ύπαιθρο όπου το 44% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

Στο ερώτημα τι τους αρέσει περισσότερο στον Ναβάλνι, το 6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περισσότερο τους αρέσει ο Ναβάλνι επειδή «λέει την αλήθεια», και αποκαλύπτει «ευαίσθητα ζητήματα», το 4% ότι τους αρέσει η αντιπολίτευση που κάνει και «η σύγχρονη ματιά» του και μόνο στο 3% αρέσει η πολιτική του δραστηριότητα κατά της διαφθοράς.

 
Ωστόσο το 54% των ερωτηθέντων δεν βρήκαν στον Ναβάλνι κάποια δυνατά σημεία. Συν τοις άλλοις το 5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Ναβάλνι είναι πράκτορας της Δύσης και «φυτευτός πράκτορας», το 5% ότι είναι φαφλατάς και λαϊκιστής, το 4% θεωρούν ότι είναι πολιτικός με «πάθος», «σκανδαλώδης», «αλαζόνας». Ένα 4% επίσης πιστεύει ότι ο Ναβάλνι «σπέρνει σύγχυση, προκαλεί ταραχές, είναι προβοκάτορας, μπερδεύει την νεολαία».

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετά γνωστός μετά την δηλητηρίασή του στην ρωσική κοινή γνώμη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα το 77% δηλώνουν ότι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για την δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ενώ το 18% παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη αυτής της ιστορίας με την δηλητηρίασή του.

 
Το 41% , αισθάνθηκε αμηχανία, θυμό, οργή και ανησυχία για την δηλητηρίασή του και μόνο το 2% αισθάνθηκε ικανοποίηση. Το 35% δήλωσαν ότι δεν νιώθουν κανενός είδους συναίσθημα.
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε σκόπιμα, το 25% απάντησε θετικά, ενώ το 42% δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι δηλητηριάσθηκε σκόπιμα. Παράλληλα, όμως, βασική εκδοχή, ως προς το ποιος βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίαση του Ναβάλνι, έχει γίνει αυτή που ισχυρίζεται ότι πίσω από την δηλητηρίαση βρίσκονται οι αρχές και το Κρεμλίνο.
H διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα επικαλούμενη δημοσκόπηση που έδειχνε ότι η δημοτικότητα του Ναβάλνι κυμαίνεται στο 2%, είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε νόημα η Μόσχα να δηλητηριάσει έναν πολιτικό αντίπαλο με τόσο λίγη υποστήριξη.
Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ, απαντώντας τότε σις δηλώσεις αυτές, είχε πει: «Είναι σαν να λένε, αν η δημοτικότητά του ήταν στο 20% , τότε θα τον δηλητηριάζαμε».
Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πέσει στο 59% τον Απρίλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό στην διάρκεια δύο δεκαετιών, αλλά ανέκαμψε στο 69% όπως έδειξε σήμερα η δημοσκόπηση του Levada Cientr.
Χθες η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία Τατιάνα Μοσκάλκοβα ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη με σκοπό την διερεύνηση του περιστατικού που σχετίζεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι.
Σύμφωνα με τους Ρώσους γιατρούς, στον οργανισμό του Ναβάλνι δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδεις ουσίες. Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο έχει δηλώσει ότι τρία ανεξάρτητα εργαστήρια σε Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη νευροτοξικού παράγοντα από την οικογένεια Novichok στα δείγματα που πήραν από τον Ναβάλνι. Στην Ρωσία ποινική δίωξη για δηλητηρίαση και απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης δεν έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής.
 
Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

24/02/26 10:28 μμ

Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

24/02/26 10:01 μμ

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

24/02/26 9:58 μμ

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

24/02/26 9:50 μμ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου

24/02/26 9:45 μμ

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

24/02/26 9:34 μμ

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Πόρισμα ΠΑΣΟΚ: Περαιτέρω ποινική διερεύνηση για Βορίδη και Αυγενάκη

24/02/26 9:30 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Πόρισμα ΠΑΣΟΚ: Περαιτέρω ποινική διερεύνηση για Βορίδη και Αυγενάκη

Χατζηβασιλείου: Σφήνα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η συμφωνία με τη Chevron και ο Κάθετος Διάδρομος

24/02/26 8:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Σφήνα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η συμφωνία με τη Chevron και ο Κάθετος Διάδρομος

Ανάσα για τον Πανσερραικό η νίκη απέναντι στον Βόλο - video

24/02/26 8:35 μμ

Ανάσα για τον Πανσερραϊκό η νίκη απέναντι στον Βόλο – video

Σέρρες: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το 3ο Γυμνάσιο - video

24/02/26 8:26 μμ

Σέρρες: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το 3ο Γυμνάσιο – video

Χρ.Καζακίδης για λαϊκή αγορά: "Μέχρι το τέλος του 2026 πάνω από 40 άτομα θα παραδώσουν τις άδειές τους" - video

24/02/26 8:08 μμ

Χρ.Καζακίδης για λαϊκή αγορά: “Μέχρι το τέλος του 2026 πάνω από 40 άτομα θα παραδώσουν τις άδειές τους” – video

Έντονες αντιδράσεις για την διακοπή χορήγησης ταινιών μέτρησης γλυκόζης σε 20.000 διαβητικούς - video

24/02/26 8:01 μμ

Έντονες αντιδράσεις για την διακοπή χορήγησης ταινιών μέτρησης γλυκόζης σε 20.000 διαβητικούς – video