5.9 C
Serres

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών

Date:

Επιφάνειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε και σε οτιδήποτε χωράει ο νους, από κτίρια, τέντες, παράθυρα και ρούχα, μέχρι σε θερμοκήπια και σε αυτοκίνητα, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν Έλληνες επιστήμονες μέσω των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών που έχουν αναπτύξει, προσφέροντας έτσι ενεργειακή αυτονομία, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι ζητούμενο στην εποχή μας.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της ομάδας των οργανικών Οργανικών υλικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της χρήσης των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών, είναι και η ανταγωνιστική τιμή για την αγορά τους, η οποία όταν αυτά θα έρθουν σε μαζική παραγωγή, θα είναι πάνω από 50% χαμηλότερη, έναντι αυτής των συμβατικών φωτοβολταϊκών.

«Επηρεάζουμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών», υπογράμμισε με ικανοποίηση ο κ. Λασκαράκης και πρόσθεσε ότι «στην ενεργειακή σκακιέρα, η Ελλάδα είναι ήδη τοποθετημένη σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών για την παραγωγή νέων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η εξέλιξη της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα επόμενα έτη επάνω στον συγκεκριμένο τομέα».

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, είναι η ανάπτυξη αριστείας και η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές όλα τα προηγούμενα χρόνια, που φέρνει σήμερα την Ελλάδα στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων.

Οι κύριοι βιομηχανικοί παίκτες της αγοράς των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, εξήγησε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι «εντός της ΕΕ, η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς καθοδηγεί την έρευνα και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην ανάπτυξη και παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών».

Διευκρίνισε δε, ότι το Ελληνικό οικοσύστημα οργανικών ηλεκτρονικών έχει ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, με στόχο οι καινοτομίες που αναπτύσσονται να βρουν άμεσα πρακτική εφαρμογή προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ. Λασκαράκης, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα τέταρτης γενιάς, είναι μια καινοτόμα μέθοδος παραγωγής ενέργειας, βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, λειτουργούν καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας έτσι πιο σταθερό ρεύμα, μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε κυρτή, είτε φορητή και να καλύψουν κάθε αισθητική που κάποιος θέλει να πετύχει, αφού εκτυπώνονται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια.

Επιπλέον, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακυκλώσιμα, αναλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή τους τοξικά ή επιβλαβή υλικά.





Βέβαια, μπορεί η απόδοσή τους σε ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει έως και 8%, έναντι του 15% που δίνουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Λασκαράκης, κατά την μαζική παραγωγή τους, η τιμή τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των συμβατικών φωτοβολταϊκών.

Επίσης, έχουν μια σειρά από αξεπέραστα πλεονεκτήματα, όπως μικρό βάρος (κάτω από ένα κιλό ανά τετραγωνικό μέτρο), δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης σε κάθε σχήμα, και εύκολη προσαρμογή σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Βέβαια ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι η δυνατότητα να γίνουν ημιδιαφανή, αλλά και απολύτως διαφανή, γεγονός που επιτρέπει την κατασκευή τους με κανόνες υψηλής αισθητικής (για εφαρμογές σε κτίρια), αλλά και με προσαρμοσμένη οπτική διαφάνεια, σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, για εφαρμογές σε θερμοκήπια όπου θα επιτρέπουν τον φωτισμό των φυτών μόνο με τις κατάλληλες ενέργειες φωτός που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους.

Το επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό γεγονός «NANOTEXNOLOGY 2022», με έμφαση στον χώρο των τεχνολογιών αιχμής, της πράσινης ενέργειας, των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, της νανοϊατρικής και των προηγμένων υλικών, διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή 1000 συνέδρων από 65 χώρες.

Η νανοτεχνολογία, πέρα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια τεράστια αγορά μεγέθους άνω των 6 τρισ. ευρώ για το 2021, η οποία εκτιμάται ότι θα υπερβεί φέτος τα 7,5 τρισ. ευρώ, όπως επίσης και περισσότερες από 1.500.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κατά τις φετινές εργασίες που θα διαρκέσουν ώς τις 9 Ιουλίου, το 85% των συμμετεχόντων είναι παρόντες με φυσική παρουσία, ενώ οι συμμετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη NANOTEXNOLOGY EXPO, που διεξάγεται ζωντανά, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΗ Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καλλονή Γρεβενών: Αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς – video

Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει πριν από τα Χριστούγεννα...

Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες...

Εύβοια: Χειροβομβίδες εντοπίστηκαν σε αχυρώνα

Ένα κουτί με χειροβομβίδες και σφαίρες εντόπισε σε αχυρώνα...

Σύννεφα mammatus στη Σαμοθράκη – Ένα σπάνιο θέαμα της φύσης

Ένα εντυπωσιακό θέαμα προσέφερε η φύση σήμερα το πρωί...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα