Η Ελλάδα βάζει τα αυτοκίνητα στην πρίζα – Έρχονται σταθμοί φόρτισης
Date:
Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα δηµοσίως προσβάσιµα σηµεία επαναφόρτισης των ηλεκτρικών οχηµάτων
Ανοίγει, αν και µε αργά βήµατα, ο δρόµος για την ηλεκτροκίνηση και στη χώρα µας, µε στόχο έως το 2030 τα ηλεκτρικά οχήµατα να αποτελούν το 10% του συνόλου του στόλου, έχοντας συνεισφέρει στη µείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από τα επιβατικά οχήµατα κατά 9%.
Χθες υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχηµάτων σε δηµοσίως προσβάσιµα σηµεία επαναφόρτισης.
Ωστόσο εκκρεµεί η υπογραφή της υπουργικής απόφασης κατόπιν γνώµης της ΡΑΕ για τους όρους και τη λειτουργία των φορέων εκµετάλλευσης αυτών των υποδοµών και την τιµολόγηση των υπηρεσιών. Βάσει του υφιστάµενου πλαισίου, αλλά και της χθεσινής απόφασης, τα δηµοσίως προσβάσιµα σηµεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα τοποθετηθούν σε:
Πρατήρια καυσίµων.
Χώρους στάσης και στάθµευσης σε λιµάνια και µαρίνες.
Στεγασµένους και υπαίθριους σταθµούς αυτοκινήτων.
Συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων και δικύκλων.
Δηµόσια ή ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
Δηµοσίως προσβάσιµους ιδιωτικούς και δηµόσιους χώρους κατά µήκος του αστικού, υπεραστικού και εθνικού οδικού δικτύου.
Χώρους στάθµευσης δηµόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
Τερµατικούς σταθµούς ή σταθµούς µετεπιβίβασης µέσων µαζικής µεταφοράς.
Οι «φορτιστές» θα εγκατασταθούν σε κατάλληλα διαµορφωµένα σηµεία µε τρόπο που δεν θα εµποδίζει την κυκλοφορία πεζών και οχηµάτων και δεν θα προκαλεί προβλήµατα στη λειτουργία των κύριων δραστηριοτήτων του χώρου. Σε ό,τι αφορά στα σηµεία φόρτισης στο οδικό δίκτυο, αυτά θα τοποθετηθούν σε επιλεγµένες χιλιοµετρικές θέσεις ή στις περιπτώσεις των αυτοκινητοδρόµων που λειτουργούν µε παραχωρήσεις στους Σταθµούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ).
Η γνωµοδότηση για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης σε πρατήρια καυσίµων και η έγκριση συσκευών φόρτισης θα δίνονται εντός 15 ηµερών από την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του µηχανικού και του σχεδίου κάτοψης, στο οποίο θα εµφανίζονται οι θέσεις τοποθέτησης των συσκευών. Το σχεδόν ανύπαρκτο δίκτυο σηµείων φόρτισης, σε συνδυασµό µε τις «απαγορευτικές» τιµές των οχηµάτων και την οικονοµική κρίση στη χώρα, αποτελεί τους τρεις βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
Και αυτό παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόµησης και φόρου πολυτελείας, ενώ στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα προβλέπονται πρόσθετα οικονοµικά κίνητρα µε έµφαση στις κατηγορίες οχηµάτων µε µεγάλο µεταφορικό έργο (ταξί, λεωφορεία, εταιρίες ταχυµεταφορών και ενοικιάσεων κ.ά.).
Σήµερα, πάντως, υπάρχουν περίπου 50 σηµεία φόρτισης και 450 οχήµατα στη χώρα µας, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρεί στην εγκατάσταση 150 σταθµών φόρτισης στα µη διασυνδεδεµένα νησιά. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο εξηλεκτρισµός του τοµέα µεταφορών θα επιτευχθεί κυρίως µέσω των σιδηροδρόµων, ενώ στους κλάδους επιβατικών οχηµάτων και λεωφορείων η συνεισφορά του ηλεκτρισµού το 2030 θα ανέρχεται σε 5% και 3%, αντίστοιχα.
Ουραγός στην ΕΕ
Πανευρωπαϊκά η Ελλάδα έχει έναν από τους πλέον γηρασµένους στόλους. Σύµφωνα µε τον Σύνδεσµο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των αυτοκινήτων πολύ χαµηλών ρύπων αυξάνεται, στην Ελλάδα ο στόλος των επιβατικών το 2017 έφτανε κατά µέσο όρο τα 15,4 χρόνια ξεπερνώντας χώρες όπως η Ρουµανία (15,3 χρόνια) και η Ουγγαρία (14,5 χρόνια).