Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας ... Περισσότερα

Η ελληνική υπερτροφή που είναι φάρμακο

Epiloges Press

Epiloges Press

Είναι μία από τις υπερτροφές που παράγει η ελληνική γη και παρέχει πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Διόλου τυχαία την έχουν αποκαλέσει «μαύρο χρυσό». Βάλτε αυτή την πολύτιμη τροφή στην καθημερινότητά σας

Η κορινθιακή σταφίδα ως προϊόν σταφιδοποίησης (μετατροπής δηλαδή, του σταφυλιού σε σταφίδα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέρος των φυτικών ινών της σταφίδας αφορά τις λεγόμενες φρουκτάνες, πρεβιοτικά με θετική επίδραση σε πολλούς δείκτες υγείας.

Ως πρεβιοτικό καθορίζεται κάθε άπεπτο διατροφικό συστατικό που επηρεάζει ευεργετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, με το να προάγει επιλεκτικά την ανάπτυξη και/ή τη δράση ενός ή μίας ομάδας βακτηρίων, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού. Φανταστείτε πως κάθε φορά που καταναλώνετε κορινθιακή σταφίδα, τρέφετε τα καλά βακτήρια του εντέρου σας.

Για ένα κιλό σταφίδας απαιτούνται περίπου τρία κιλά σταφυλιών τα οποία υπόκεινται σε ξήρανση, κυρίως στον ήλιο και χωρίς τη χρήση προσθέτων.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και, επομένως, σε άμεσης μορφής ενέργεια αποτελεί τη βασική αιτία ταύτισης της σταφίδας με θερμαντική τροφή, απαραίτητη συντροφιά κάθε ορειβάτη.

Στο παρελθόν, αυτό το χαρακτηριστικό της βρέθηκε στο επίκεντρο διαφημιστική καμπάνιας που προσδιόριζε την κορινθιακή σταφίδα ως εναλλακτική πρόταση για το σχολικό κολατσιό.

Το θρεπτικό στοιχείο που δεσπόζει στην κορινθιακή σταφίδα είναι σίγουρα το κάλιο, ενώ οι πιο πρόσφατες αναλύσεις υποδεικνύουν πως αξιοσημείωτο είναι το περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά (βανιλλικό οξύ, γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.) αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2, Β6, C, παρ’ ότι πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο.

Δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα ισοδυναμούν με μια μικρομερίδα φρούτου και στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε μία ποικιλία τριών μικρομερίδων φρούτων ημερησίως (μία μικρομερίδα φρούτου ισούται με ένα μήλο, μισό αχλάδι, ένα μικρό πορτοκάλι κ.λπ.) όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη στο βιβλίο τους «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».

Ευεργετικά οφέλη – Εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία

Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που διερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εκχύλισμα είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

Advertisement
MEGA

Η υψηλή περιεκτικότητα της κορινθιακής σταφίδας σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει (η επιστημονική τους ονομασία είναι βιοδιαθέσιμα), φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία αυτών των θετικών επιδράσεων.

Άλλωστε η αντιοξειδωτική δράση της κορινθιακής σταφίδας έχει πιστοποιηθεί με αναλύσεις Ελλήνων επιστημόνων και στο παρελθόν.

Η επίδραση ειδικού εκχυλίσματος κορινθιακής σταφίδας έχει διερευνηθεί εργαστηριακά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου (AGS) με ανάλογα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Άλλη μελέτη σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η κορινθιακή σταφίδα (που αντικατέστησε δύο μικρομερίδες άλλων φρούτων του διαιτολογίου) βοηθά στη ρύθμιση της διαστολικής (μικρής) πίεσης αυτών των ατόμων και μάλιστα χωρίς να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, όπως θα περιμέναμε λόγω των αυξημένων σακχάρων που εμπεριέχει η σταφίδα. Κρίνεται, λοιπόν, ασφαλής και γι’ αυτό το ιδιαίτερο γκρουπ ασθενών.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν την κορινθιακή σταφίδα ως όπλο και κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του συκωτιού, μιας κατάστασης που ο λαός αναφέρει ως «λίπος στο συκώτι».

 πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

15/03/26 11:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

15/03/26 11:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

15/03/26 11:09 μμ

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

15/03/26 11:08 μμ

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

15/03/26 11:08 μμ

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

15/03/26 11:06 μμ

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026