Η εξάρτηση από τα φίλτρα των social media: Ο εξωραϊσμός μιας ψεύτικης πραγματικότητας που πληγώνει

Πολλή συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από τα φίλτρα ομορφιάς, με αφορμή την κατάργησή τους στο Instagram, βάζoντας έτσι ένα τέλος στις «πειραγμένες» καλλονές, με τα αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από τα φίλτρα ομορφιάς, με αφορμή την κατάργησή τους στο Instagram, βάζoντας έτσι ένα τέλος στις «πειραγμένες» καλλονές, με τα αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα.

Οι περισσότεροι δείχνουν να συμφωνούν με την εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο προωθούνται ανθυγιεινά πρότυπα ομορφιάς και γίνεται εξωραϊσμός μίας ψεύτικης πραγματικότητας.

To Instagram με ανακοίνωση του προ ημερών είχε αναφέρει: «Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, λάβαμε την απόφαση για το κλείσιμο της πλατφόρμας Meta Spark εργαλείων και περιεχομένου τρίτων, που τίθεται σε ισχύ την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025».

Αρκετοί χρήστες, ωστόσο, δηλώνουν απογοητευμένοι, και ιδίως οι influencers που θεωρούν τα φίλτρα εργαλείο της δουλειάς τους.

Την ίδια ώρα, τόσο γονείς με παιδιά όσο και νέοι, συνειδητοποιούν τους σοβαρούς κινδύνους που πηγάζουν από την υπερβολική χρήση τους.

Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι που σχολιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο την εξέλιξη αυτή, στο Tik Tok, όπως η γνωστή ως “γιαγιά Φώτη”, που απευθύνει μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας κοινωνικό μήνυμα προς τους νέους, δημιουργώντας, προβληματισμό για την εξάρτηση από τα φίλτρα.

“Ομορφιά υπάρχει, άλλα πράγματα μας λείπουν. Μας λείπει η ευγένεια, η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση. Τα κοινωνικά δίκτυα θα έπρεπε να λέγονται κοινωνικά δίχτυα, γιατί τα απλώνεις και ψαρεύεις πελάτες, ασθενείς, ψηφοφόρους κ.α. Κάνεις τους ανθρώπους δυστυχισμένους, ανικανοποίητους και ανοίγεις μια τεράστια αγορά για καλλυντικά, φαρμακεία, ψυχολόγους, ρούχα, μέχρι και γραφεία κηδειών. Έτσι κερδίζουν”, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Μποεχέρερ Αθανασιάδου.

Η κα Ελισσάβετ Ορφανίδου, Δημιουργός/ Social Media Content Creator, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά το γυναικείο σώμα, ανέφερε: Έχω περάσει πολύ χρόνο σκεπτόμενη την αυτοεικόνα μου. Συγκρίνουμε υποσυνείδητα τους εαυτούς μας με άλλες γυναίκες και σε αυτό έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η χρήση των social media, η οποία ξεκινά από πάρα πολύ μικρή ηλικία και γενικά θεωρώ ότι χρειαζόμαστε πολλή υποστήριξη ως κοινωνία και ως γυναίκες και ως άτομα. Χρειαζόμαστε άτομα να μας κάνουν να νιώθουμε ωραία με το σώμα μας, με αυτό που έχουμε, να μας αποδεχόμαστε όπως είμαστε τώρα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να δεις εσένα και να σε αγαπήσεις, όχι απλά να σε δεχτείς. Δεν σε υποχρεώνει κανείς. Μπορείς να κάνεις με το σώμα σου ό, τι θέλεις”, ενώ θυμάται ότι κάποια στιγμή ένιωσε πολύ συγκινημένη όταν μία ακόλουθός της της είχε πει ότι ” η φωνή της είναι το τσιρότο στην πληγή της.”

“Το Instagram έρχεται ουσιαστικά να αποσύρει τη χρήση των περίπου δύο εκατομμυρίων φίλτρων που δημιούργησαν οι ίδιοι οι χρήστες και όχι αυτά που διαθέτει η πλατφόρμα, και τα οποία οδηγούν σε αλλοίωση της πραγματικότητας”, τόνισε στην εκπομπή Τριτολογίες της ΕΡΤ3 και τη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα, η κα Ελεονώρα Μελέτη, Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ.



Babis

Η κα Έλενα Κουντούρα, Ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σωστό επίπεδο και στο σωστό πλαίσιο για τη θωράκιση των παιδιών.

“Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσονται ραγδαία. Δεν ξέρω τελικά αν μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά ή όχι, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως και έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις που αφορούν και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και την προστασία και τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Δεν αρκούν απλά μέτρα αποτροπής των νέων. Πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να τους προστατεύσουμε, διότι υπάρχει και το bulling” και συνέχισε λέγοντας η κα Κουντουρά:

“Ιδιαίτερα οι πολιτικοί έχουν στοχοποιηθεί πάρα πολλές φορές και υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ένα απίστευτο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 80% γυναίκες πολιτικοί έχουν υποστεί μπούλινγκ διαδικτυακό, δηλαδή αντί να ασχολούνται με τη δουλειά τους, ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση”.

Όπως σχολίασε η κα Μελέτη, ” Όταν ανεβάζουμε μία φωτογραφία στην οποία είμαστε όμορφοι με έναν τρόπο που δεν είναι αυθεντικός, συμμετέχουμε άθελά μας στα εξής: Δημιουργούμε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που γεννούν προσδοκίες και πιέζουν για τελειότητα. Η τελειότητα αυτή στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει και σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό δημιουργεί πίεση και άγχος κυρίως στα νέα κορίτσια. Οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και τελειοθηρία, δημιουργεί μία ανάγκη για πρώιμες αισθητικές παρεμβάσεις, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, όταν δηλαδή κάποιος δεν νιώθει όμορφα με το σώμα του. Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η φωτογραφία μας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, συμμετέχουμε και στην προώθηση παραπλανητικού περιεχομένου. Κοινώς, λέμε ψέματα. Το κακό όμως είναι πως δεν λέμε ψέματα μόνο στους άλλους, αλλά κυρίως στον ίδιο μας τον εαυτό”.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι με αυτή την απόφαση για την κατάργηση των φίλτρων, η αγαπητή ηθοποιός Ζέτα Δούκα απάντησε:

“Θεωρώ ότι χρειάζονται χρόνο όλα αυτά τα πράγματα για να δείξουν, δηλαδή και οι στατιστικές ακόμη, εμένα μου δείχνουν διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή όταν το 60% νιώθει κατάθλιψη χωρίς φίλτρα, ενώ το 69% νιώθει χειρότερα όταν τα χρησιμοποιεί, μου δείχνει έναν διχασμό ακόμα στην κοινωνία και στο τι τελικά επιχειρείται να γίνει μέσα από αυτό. Νομίζω ότι τα πρώτα στοιχεία χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και σαφώς περισσότερο χρόνο.”

Όπως ανέφερε η κα Εύχαρις Παναγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ψυχολόγος Υγείας, “δεν είναι εύκολο σε αυτή την εποχή να απαγορεύσεις τελείως από ένα παιδί να ασχολείται με το κινητό, ούτε πρέπει να το δαιμονοποιούμε, διότι πέραν των γονέων που είναι ψηφιακά αποσπασμένοι, τα κινητά είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Το θέμα είναι να υπάρχουν εναλλακτικές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το κινητό. Δηλαδή δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί να φάμε και ο καθένας θα είναι με ένα κινητό και αν αφήσουμε τα κινητά θα υπάρχει μια σιωπή. ΄Έτσι δεν έχουμε κερδίσει κάτι. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, τις οποίες έχουμε μέσα μας. Δεν είναι λοιπόν το θέμα η απαγόρευση”.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Γεβρεξούδη, γενικό γραμματέα Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών / Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης, “ένα από τα μεγαλύτερα θέματα τα οποία προσπαθούμε και μέσα από τον Σύλλογο να δείξουμε στα μέλη μας αλλά πιστεύω ότι και κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει θέματα αναπηρίας το θέλει, είναι να μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητά του. Κανένα φίλτρο ή κανένα πρόσθετο πράγμα δεν θα μπορούσε να του διορθώσει την καθημερινότητά του, παρά μόνο η αποδοχή της κατάστασης. Πρέπει να βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι, να δει τι έχει μπροστά του, τι μπορεί να κερδίσει κι όχι τι έχει χάσει. Οπότε από εκεί ξεκινάει όλο το κομμάτι. Ότι δεν βλέπουμε την όποια “ασχήμια” που θα παρατηρούσε κάποιος άλλος πάνω μας, αλλά βλέπουμε την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, την οποία μπορούμε να την αναπτύξουμε και να δείξουμε το καλό μέρος του εαυτού μας. Αποδεχόμενοι τον εαυτό μας δεν μπορεί κανένα φίλτρο ούτε να μας ωραιοποιήσει αλλά ούτε και κάποια διαφορετικότητα να μας πληγώσει”, κατέληξε ο κ. Γεβρεξούδης.

πηγή ertnews.gr

LifeStyleΗ εξάρτηση από τα φίλτρα των social media: Ο εξωραϊσμός μιας ψεύτικης...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ρένια Λουιζίδου: «Στο Καφέ της Χαράς έπαθα σηψαιμικό σοκ, κόντεψα να πεθάνω»

«Κόλλησα ένα μικρόβιο. Γυρίζαμε μέσα στον καύσωνα και για...

Παιδί προκάλεσε φθορές σε πίνακα του Μαρκ Ρόθκο αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ

Ένα παιδί προκάλεσε ζημιά σε πίνακα αξίας πολλών εκατομμυρίων...

Αλέκα Κανελλίδου: Επιστρέφει απόψε σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η μοναδική Αλέκα...

Νατάσα Εξηνταβελώνη για την προσωπική της ζωή: «Μην βγάζετε φωτογραφίες, είναι παραβιαστικό»

"Αν εσύ στο διπλανό τραπέζι με φωτογραφήσεις, θα είναι...

Τελευταία Νέα