Date:
Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» στον Δήμο Σερρών για την επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, χθες Τετάρτη 18 Μαΐου.
Η τελετή Μνήμης πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Σερρών και την Κ.Ε.ΔΗ.Σ με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων του νομού Σερρών και πλήθους κόσμου στο πλαίσιο των δράσεων του «Δικτύου πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής» της ΚΕΔΕ.
Η τελετή ξεκίνησε με τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων στην πλατεία Κρονίου, ενώ ακολούθησε πορεία με αναμμένα φαναράκια προς τον Αδριάντα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σερρών.
Εκεί ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης άναψε τη Φλόγα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
«Η Φλόγα που ανάψαμε στις Σέρρες ταυτόχρονα με δεκάδες Δήμους σε όλη την Ελλάδα είναι μία Φλόγα Μνήμης και Πένθους αλλά είναι ταυτόχρονα και μία Φλόγα Ευθύνης και Χρέους για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι μία Φλόγα που καίει στην καρδιά μας εδώ και 103 χρόνια όταν στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει την πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Σερρών ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» που ίδρυσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε συνεννόηση πάντα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Εμείς ήμασταν οι πρώτοι με παρεμβάσεις και επιστολές ζητήσαμε και πετύχαμε τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνολικά των Ελλήνων της Ανατολής και τη μετονομασία του Δικτύου σε Δίκτυο Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής», τόνισε ο κ.Χρυσάφης συμπληρώνοντας:
«Τη φετινή επετειακή χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής έχουμε μία μοναδική συγκυρία για να προωθήσουμε την αναγνώριση των εγκλημάτων των Οθωμανών κατά των Ελλήνων της Ανατολής.
Η ιστορική αλήθεια επιβάλλει την παραδοχή και την αναγνώριση διεθνώς ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής ήταν μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών από την ευρύτερη Μικρά Ασία.
Για αυτό και οφείλουμε να κρατήσουμε για πάντα τη φλόγα αναμμένη. Και θα την κρατήσουμε. Και να φωνάξουμε δυνατά για να ακουστούμε στα πέρατα της οικουμένης. Δεν ξεχνούμε»,
Στην τελετή συμμετείχαν δίνοντας το δικό τους στίγμα οι παρακάτω Σύλλογοι: Σύλλογος Ποντίων Ν. Σερρών «Εύξεινος Λέσχη», Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες», Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα Σερρών, Θρακική Εστία Ν. Σερρών, Σύλλογος Γυναικών Άνω Μητρουσίου Σερρών, Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Αγ. Ιωάννη Σερρών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χριστού, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας, Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν.Σερρών, και το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος».
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το ποντιακό μοιρολόι «Την Πατρίδαμ έχασα», από τους λυράρηδες Γιάννη Χριστοφορίδη και Οδυσσέα Σαμανίδη το οποίο ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η κ. Ελένη Σαμανίδου.
Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.