Η Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ ανέδειξε το κυρίαρχο ζήτημα του ενεργειακού κόστους

Η Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ ανέδειξε το κυρίαρχο ζήτημα του ενεργειακού κόστους

Οι προκλήσεις στον τομέα των υδάτων και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ τέθηκαν επί τάπητος στην 31η Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στις εργασίες της Γ.Σ. συμμετείχε  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος και παραβρέθηκε  ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος των ΔΕΥΑ στην ποιότητα ζωής των πολιτών της περιφέρειας, προσφέροντας άφθονο και ποιοτικό νερό αλλά και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος με τις υπηρεσίες αποχέτευσης, διασφαλίζοντας την αειφορία.

Κυρίαρχο ήταν το ενεργειακό ζήτημα, όπου οι διαδοχικές και πολύ σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  έχουν απορροφηθεί από τις ΔΕΥΑ, που δεν θέλουν να μετακυλήσουν το κόστος στα νοικοκυριά, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Μαρινάκης, ότι το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ αντιπροσωπεύει το 21% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Επιτακτικά τέθηκαν το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6% και η απαλλαγή από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στο νερό οι καταναλωτές θα δουν μείωση της τάξης του 4,5% στους λογαριασμούς τους. Σημειώνεται ότι η μελέτη τεκμηρίωσης που χρησιμοποιείται θεσμικά από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ του νερού εκπονήθηκε από την ΔΕΥΑ Σερρών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας που παρακολούθησε τις εργασίες της Γ.Σ. δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί απάντηση στο ζήτημα του ΦΠΑ και της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα τεθούν στη διάθεση των ΔΕΥΑ προς απορρόφηση χρηματοδοτικοί πόροι που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει η απαιτούμενη ωριμότητα σε επίπεδο προτάσεων. 

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τις ΔΕΥΑ να διαχειριστούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη  βεβαίωση και την είσπραξη οφειλών και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ρυθμίσεων.

Από την πλευρά των ΔΕΥΑ τέθηκε, επιπλέον, το ζήτημα της υποστελέχωσης και της ανάγκης νέων προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος εξέφρασε με δήλωσή του την ικανοποίησή  του για το  πακέτο μεγάλων ωφελειών για τους Σερραίους, που διεκδίκησε και πέτυχε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης μετά από διαδοχικές επαφές που είχε στην Αθήνα, και ιδιαίτερα για την ένταξη της τηλεθέρμανσης στο επίδομα θέρμανσης, προσφέροντας ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα σε 15.000 νοικοκυριά. 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version