Η Γερμανία παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης -Το φάρμακο για την ελονοσία, κατά του κορωνοϊού
Date:
Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer.
Σύμφωνα με την Deutschlandfunk / RND οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.
Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία.
Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι “πολλά υποσχόμενες”, όπως ανακοινώθηκε.
Τσιόδρας: Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο κατά του ιού
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αναφερθεί σε νέα φάρμακα που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο, όπως στην Κίνα και στη Γαλλία, που δείχνουν αποτελέσματα σε λίγες ημέρες καθώς και σε σχήματα φαρμάκων που χορηγούνται και σε ελληνικά νοσοκομεία.
«Ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Γουχάν και στο Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή λοιμώξεων, του κ. Ραούλτ, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Άρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει:
«Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κυρίου Γαργαλιάνου που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων».
Ερωτηθείς ειδικά για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία).
Όπως είπε υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη.
«Να πω για τη χλωροκίνη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά.
Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» τόνισε.
Πηγή: iefimerida.gr