Η Τοντόροβιτς θέλει «να αφήσει το αποτύπωμά της» ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επαγγελματική ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Βραζιλία

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Epilogestv

Epilogestv

Αν η Μπέκι Χάμον άνοιξε τον δρόμο στο κορυφαίο επίπεδο του ΝΒΑ, η Γελένα Τοντόροβιτς θέλει «να αφήσει το αποτύπωμά της» ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επαγγελματική ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Βραζιλία.

Η 31χρονη Σερβοαυστραλή αποτελεί μία από τις ελάχιστες γυναίκες παγκοσμίως που προπονούν άνδρες σε ομαδικό άθλημα, μάλιστα στην πρώτη κατηγορία και ως head coach. Από τον Αύγουστο βρίσκεται στη Φορταλέζα, στον βορρά της χώρας, όπου προετοιμάζει την τοπική ομάδα για την σεζόν του NBB, του ελίτ πρωταθλήματος ανδρικού μπάσκετ της Βραζιλίας, που αρχίζει στις 18 Οκτωβρίου. Το έργο της μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς η ομάδα τερμάτισε τελευταία την περυσινή σεζόν.

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Ξέρω τι σημαίνει να ανοίγεις την πόρτα για άλλες γυναίκες και αυτό με κινητοποιεί κάθε μέρα», δήλωσε η Τοντόροβιτς στο AFP μετά από προπόνηση. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να με θυμούνται μόνο ως την πρώτη γυναίκα. Θέλω να αφήσω ένα αποτύπωμα, να βελτιώσω την ομάδα και τους παίκτες, να μιλήσουν τα αποτελέσματα για μένα».

Η Τοντόροβιτς είχε περάσει ως παίκτρια από τον Ερυθρό Αστέρα, όμως πριν καν κλείσει τα 20 αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητικής. Δούλεψε στην Αυστραλία και στη συνέχεια μπήκε σε τεχνικά επιτελεία εθνικών ομάδων ανδρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, όπου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η έμπνευσή της ωστόσο προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη Μπέκι Χάμον, η οποία υπήρξε βοηθός του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς (2014-2021) και πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε σε πλήρες τεχνικό τιμ του ΝΒΑ. Στις 30 Δεκεμβρίου 2020 έγινε, έστω και για ένα ματς, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα head coach σε αγώνα ΝΒΑ, αντικαθιστώντας τον Πόποβιτς όταν αποβλήθηκε σε αναμέτρηση με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

«Είμαι εδώ χάρη σε γυναίκες σαν κι εκείνη. Όταν ήμουν μικρή δεν είχα πολλά πρότυπα να ακολουθήσω, και το να τη βλέπω σ’ αυτό το επίπεδο μου έδωσε την επιπλέον ώθηση για να κυνηγήσω τα όνειρά μου», είπε η Σερβοαυστραλή προπονήτρια.

Advertisement
MEGA

Στη Βραζιλία, η ίδια καλείται να παίξει τον ρόλο της πρωτοπόρου: «Πάντα είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι κάτι είναι δυνατό όταν βλέπεις κάποιον που σου μοιάζει να το καταφέρνει. Αν καταφέρω να εμπνεύσω ένα κορίτσι να ακολουθήσει το παράδειγμά μου, θα θεωρήσω πως η αποστολή μου ολοκληρώθηκε».

Και σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο κυριαρχεί, η Τοντόροβιτς θέλει να φέρει «το πάθος της για το μπάσκετ», που στη Σερβία αποτελεί πραγματική «θρησκεία». «Δεν δίστασα ούτε δευτερόλεπτο να έρθω στη Βραζιλία. Δέχτηκα αμέσως γιατί αγαπώ τις νέες προκλήσεις. Θέλω να δημιουργήσω μια νέα κουλτούρα μπάσκετ στη Φορταλέζα», τόνισε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

03/04/26 3:28 μμ

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα της συζύγου του Ζότα

03/04/26 3:23 μμ

Αρμπελόα: «Ας αφήσουμε πίσω μας το γόνατο του Μπαπέ και ας απολαύσουμε τα γκολ του»

03/04/26 3:12 μμ

Εβερτον: Μένει ο Τζακ Γκρίλις

03/04/26 2:56 μμ

Αθλητικός Δικαστής: Από μία αγωνιστική και πρόστιμο σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

03/04/26 12:53 μμ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

03/04/26 12:47 μμ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

03/04/26 12:36 μμ

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:30 μμ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:27 μμ

Αγωνία στους Λέικερς για τον τραυματισμό του Ντόντσιτς

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

03/04/26 12:16 μμ

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

03/04/26 12:12 μμ

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

03/04/26 12:07 μμ

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Σχολιάστε

10 + επτά =