Ζωντανές μνήμες, ζωντανές ιστορίες: Μαθητές τιμούν την τοπική κληρονομιά Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής-Προφορικής Ιστορίας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, συγκεντρώνοντας ... Περισσότερα

Η Ιστορία μέσα από τις φωνές των νέων: Επιτυχία στο 1ο μαθητικό φεστιβάλ Χαλκιδικής

Epilogestv

Epilogestv

Ζωντανές μνήμες, ζωντανές ιστορίες: Μαθητές τιμούν την τοπική κληρονομιά

Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής-Προφορικής Ιστορίας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, συγκεντρώνοντας τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από 12 σχολεία της περιοχής.

Η διοργάνωση, που εντάσσεται στο Δίκτυο Τοπικής-Προφορικής Ιστορίας της ΔΔΕ Χαλκιδικής υπό τον συντονισμό της συμβούλου φιλολόγων, δρ. Κωνσταντίνας Παπακώστα, αποτέλεσε μια γιορτή ζωντανής μνήμης, μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και ερευνητικές εργασίες.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από θερμό κοινό και τη στήριξη φορέων όπως ο Δήμος Πολυγύρου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής ιστορίας ως εργαλείο βιωματικής μάθησης και κοινοτικής σύνδεσης.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό φεστιβάλ Τοπικής-Προφορικής Ιστορίας Χαλκιδικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πολυγύρου.

Το φεστιβάλ διεξήχθη στο πλαίσιο του Δικτύου Τοπικής-Προφορικής Ιστορίας της ΔΔΕ Χαλκιδικής με τίτλο “Ερευνητές της ζωντανής μνήμης: Ακολουθώντας τα βήματα της ιστορίας μέσα από τις προφορικές αφηγήσεις της τοπικής κοινότητας”, μια πρωτοβουλία της Συμβούλου Φιλολόγων Χαλκιδικής, δρ. Κωνσταντίνας Παπακώστα, η οποία είχε την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού των δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Καθοριστική υπήρξε και η στήριξη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δρ. Ζαχαρία Μανουσαρίδη, ο οποίος υποστήριξε τη λειτουργία του Δικτύου και την υλοποίηση του φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή.

Μαθητές και μαθήτριες από 12 σχολεία παρουσίασαν τις πρωτότυπες εργασίες τους, εστιάζοντας σε ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και αφηγήσεις που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής. Μέσα από προφορικές συνεντεύξεις, δρώμενα, πρωτότυπα ντοκιμαντέρ και ερευνητικές εργασίες, τα παιδιά προσέγγισαν με δημιουργικότητα και σεβασμό την ιστορική μνήμη του τόπου τους.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από θερμό κοινό, μεταξύ των οποίων γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φίλοι της ιστορίας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της τοπικής ιστορίας ως ζωντανής και συμμετοχικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Δήμο Πολυγύρου για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, που αποτέλεσε έναν εξαιρετικό χώρο φιλοξενίας του φεστιβάλ και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διοργάνωσή του.

Advertisement
Babis

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς που στήριξαν τις δράσεις των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά και σε όσους/ες εργάστηκαν εθελοντικά για την επιτυχή ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι αυτή η ζωντανή σχέση των νέων με την ιστορία του τόπου τους θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με νέες δράσεις, συμμετοχές και ιδέες.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Παπακώστα, [email protected]
Σύμβουλος Φιλολόγων Χαλκιδικής

πηγή alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

05/02/26 2:15 πμ

Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

05/02/26 2:14 πμ

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

05/02/26 2:13 πμ

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

Λάρισα: Νέες κινητοποίησεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

05/02/26 2:11 πμ

Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

05/02/26 2:09 πμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

05/02/26 2:07 πμ

ΔΟΕ: Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

05/02/26 2:06 πμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

05/02/26 2:05 πμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

05/02/26 2:03 πμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο