Η ιστορία του πιο διάσημου «Δρομέα»
Date:
Παρουσία του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, με μια απαιτητική διαδικασία που διήρκησε συνολικά περίπου 15 ώρες, καθαρίστηκε πρόσφατα ο «Δρομέας», το γυάλινο γλυπτό που από το 1995 κοσμεί την πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα.
Ο Ευτύχης Γρυφάκης παρακολούθησε τις εργασίες συντήρησης και μας παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της πρωτεύουσας.
Ο Παναγιώτης Μαρκαντάσης, συνεργάτης του κ. Βαρώτσου, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» για την στατικότητα του γλυπτού και την πορεία του μέσα στο χρόνο.
Η ιστορία του «Δρομέα»
Ο «Δρομέας», που για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 1988, αρχικά είχε παρουσιαστεί υπό την ονομασία ο «Ξένος». «Ήθελα να κάνω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αυτός ο ταξιδιώτης που μόλις τον συναντάς του λες “πότε ήρθες;” και η επόμενη ερώτηση που του κάνεις είναι “πότε φεύγεις;”. Είναι ο αέναος ταξιδιώτης. Ο άνθρωπος που αφήνει πίσω την ανάμνησή του. Τον δρομέα τον βλέπεις και δεν έχεις μια λεπτομέρεια από το έργο, έχεις μια αίσθηση όμως που σου μένει» είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρώτσος.
Σχολιάζοντας το γυάλινο γλυπτό που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τοπόσημα της Αθήνας ο κ. Βαρώτσος είχε δηλώσει: «Αυτός ο ξένος που περιγράφω είναι και δρομέας, είναι δρομέας της ζωής. Η λογική του δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι συνδεδεμένη με τον ξένο, αυτό συμβολίζει. Ο δρομέας ο οποίος ξεκινάει από έναν στόχο να φτάσει κάπου αλλού. Γι αυτό και το δέχτηκα».
«Είναι άνθρωποι οι οποίοι υπερβαίνουν τα όρια τους, ξεκινώντας από ένα σημείο να φτάσουν σε ένα άλλο, αυτό είναι το χαρακτηριστικό και του ίδιου του ξένου, του ταξιδιώτη. Που μένει η μνήμη του στο μυαλό και σκέφτεσαι “τώρα πού να είναι; Έχει φύγει, κάπου πάει, ταξιδεύει”. Αυτή η αέναη κίνηση του ανθρώπου στον πλανήτη, και βέβαια αυτό υπονομεύεται σήμερα τρομερά γιατί βλέπουμε πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τους μετανάστες και όλους αυτούς τους ανθρώπους που μετακινούνται για να βρουν μια καλύτερη ζωή, τους μεταχειριζόμαστε σαν εγκληματίες”.
«Πιστεύω στον ταξιδιώτη, πιστεύω στον ξένο, πιστεύω στον άνθρωπο ο οποίος θέλει να φτιάξει μια καλύτερη ζωή και να καταλάβει το ίδιο του το σπίτι που είναι ο πλανήτης«, είχε δηλώσει ο κ. Βαρώτσος ο οποίος φιλοτέχνησε φέτος το μετάλλιο του Μαραθωνίου της Αθήνας.
πηγή ertnews.gr
φωτο EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ