Η κακή και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στον κόσμο, περισσότερους από όσους σκοτώνουν το τσιγάρο και η υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η κακή και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στον κόσμο, περισσότερους από όσους σκοτώνουν το τσιγάρο και η υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

 

Η έρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής είναι πλέον αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με το 1990, καθώς φαίνεται πως οι Έλληνες κάνουν πιο υγιεινή διατροφή από ό,τι παλιότερα, αλλά η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, καθώς και λιγότερων ανθυγιεινών, όπως τα κάθε είδους ποτά με ζάχαρη, το αλάτι, τα λίπη «τρανς» και τα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους. Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων, που σχετίζονται με τη διατροφή (πάνω από του 50% του συνόλου), αφορά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως), μικρής ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης (τρία εκατομμύρια θάνατοι) και όχι αρκετών φρούτων (δύο εκατομμύρια θάνατοι).

Advertisement
Babis

Περισσότεροι από 130 επιστήμονες από 40 χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ανάλυση της σχέσης διατροφής και υγείας, αναλύοντας στοιχεία για 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2017.

Η μελέτη (μέρος της ευρύτερης έρευνας Global Burden of Disease), που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, εκτιμά ότι η κακή διατροφή ευθυνόταν για 10,9 εκατομμύρια θανάτους το 2017 (το 22% του συνόλου των θανάτων ενηλίκων διεθνώς), έναντι οκτώ εκατομμυρίων θανάτων το 1990. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή, είναι κατά σειρά η καρδιαγγειακή νόσος (9,5 εκατομμύρια θάνατοι), ο καρκίνος (913.000) και ο διαβήτης (339.000). Συγκριτικά, ο καπνός σχετιζόταν με οκτώ εκατομμύρια θανάτους και η υπέρταση με 10,4 εκατομμύρια.

«Η κακή διατροφή σκοτώνει. Είμαστε ό,τι τρώμε και οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο δρ Αφσίν, ο οποίος τόνισε ότι η νέα μελέτη αναδεικνύει τις συνέπειες της διατροφής πάνω στα χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ - Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

14/01/26 2:33 μμ

Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ – Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

14/01/26 2:27 μμ

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

14/01/26 2:20 μμ

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

14/01/26 2:14 μμ

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

14/01/26 2:04 μμ

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

14/01/26 1:59 μμ

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό

14/01/26 1:55 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό

Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα - Κλειστός ο κόμβος Τρίγλιας - Ανοιχτά τα τελωνεία

14/01/26 1:48 μμ

Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα – Κλειστός ο κόμβος Τρίγλιας – Ανοιχτά τα τελωνεία

Θανατηφόρο τροχαίο στην παράκαμψη Θηβών - Λιβαδειάς

14/01/26 1:43 μμ

Θανατηφόρο τροχαίο στην παράκαμψη Θηβών – Λιβαδειάς

Όταν η Καλαμάτα γίνεται το πρόσωπο της Μ. Κάλλας - Η τοιχογραφία που διεκδικεί τον παγκόσμιο τίτλο του 2025

14/01/26 1:38 μμ

Όταν η Καλαμάτα γίνεται το πρόσωπο της Μ. Κάλλας – Η τοιχογραφία που διεκδικεί τον παγκόσμιο τίτλο του 2025

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

14/01/26 12:37 μμ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

14/01/26 12:04 μμ

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές