Η κατάρα των Κένεντι: Από το 1939 στο 2019
Date:
Η κατάρα των Κένεντι: Ακόμα ένα μέλος των Κένεντι, η 22χρονη Σίρσε Χιλ, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 22 ετών.
Ένας θάνατος που ήρθε να προστεθεί σε όλους εκείνους της οικογένειας που κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται αν πρόκειται για κάποιο τραγικό τίμημα που πληρώνει η οικογένεια.
Η κατάρα των Κένεντι: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από την οικογένεια μας», δήλωνε πριν από χρόνια σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Γερουσιαστής Τέντ Κένεντι προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Ιουλίου 1969 που στοίχισε τη ζωή στη συνοδηγό του, Μαίρη Τζο Κόπεχνε, και στον ίδιο κάθε προεδρική φιλοδοξία.Ήταν ίσως η πρώτη φορά που κάποιος μιλούσε για κατάρα. Η κακοδαιμονία είχε όμως από καιρό χτυπήσει τη διάσημη οικογένεια. Πλέον επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά τον θάνατο της 22χρονης Σίρσε Κένεντι Χιλ, εγγονής του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Τα περιστατικά δεν ήταν λίγα. Η «κατάρα» έχει επηρεάσει τις τρεις τελευταίες γενιές και κάποιοι έχουν φθάσει στο σημείο να εξετάσουν ακόμα και τον ζωδιακό κύκλο του πατριάρχη Joseph Kennedy για εξηγήσουν τα χτυπήματα της μοίρας. «Φαίνεται πως κάθε φορά που ένας Κένεντι ήταν κοντά στην εκπλήρωση ενός στόχου ή φιλοδοξίας, καταδικάστηκε να πληρώσει ένα τραγικό τίμημα», δήλωσε στο AFP ο Εντουαρντ Κλάιν, συγγραφέας βιβλίου για το θέμα. «Θα πρέπει να φτάσει κανείς στους αρχαίους Ελληνες και τους Ατρείδες, τον Αγαμέμνονα, την Κλυταιμνήστρα, τον Ορέστη και την Ηλέκτρα, για να βρει μία οικογένεια που έχει υποστεί τόσες καταστροφές», έχει γράψει χαρακτηριστικά.
Η αρχή έγινε με την κόρη του Τζόζεφ και της Ρόουζ, Ρόζμαρι. Η ίδια υπέφερε από κάποιου είδους διαταραχές. Οι απότομες εναλλαγές στη διάθεσή της οδήγησαν τον αυταρχικό πατέρα της να της κάνει κρυφά λοβοτομή το 1039 κάτι που της δημιούργησε μόνιμο πρόβλημα και την ανάγκασε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ίδρυμα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο τραγικά δυστυχήματα τα οποία κόστισαν τη ζωή στα άλλα δύο παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόουζ. Το 1944 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου o Τζόζεφ Π.Κένεντι Τζούνιορ σκοτώθηκε όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, ενώ συμμετείχε σε μυστική αποστολή της αεροπορίας. Το 1948 έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα και η Καθλήν Κένεντι με τον εραστή της.
Οι δολοφονίες
Τα τραγικά αυτά περιστατικά θα έδιναν τη θέση τους στις επίσης τραγικές δολοφονίες οι οποίες ακολούθησαν. Το 1963 στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος της Αμερικής Τζον Φιτζέλαντ Κένεντι δολοφονείται με τρεις σφαίρες από τον Λη Χάρβει Όσβαλντ. Μια δολοφονία σε ζωντανή σύνδεση. Μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη.
Πέντε χρόνια μετά, το 1968 δολοφονήθηκε ο αδερφός του και γερουσιαστής Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι. Σκοτώνεται στο Λος Άντζελες μόλις έχει πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία. Οι γιοι του Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι επίσης έφυγαν νωρίς από τη ζωή. Το 1984 ο Ντέιβιντ πέθανε από υπερβολική δόση, ενώ ο Μάικλ έχασε τη ζωή του το 1997 ενώ έκανε σκι στο Ασπεν.
Το 1969 ένα τρομερό σκάνδαλο έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες και του τρίτου αδερφού για το Προεδρικό χρίσμα. Ο Έντουαρντ-Τεντ-Κένεντι έριξε το αυτοκίνητό του από μία γέφυρα στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η συνοδηγός του. Το τραγικό λάθος του Τεντ ήταν ότι εγκατέλειψε το θύμα και ανέφερε το δυστύχημα αρκετές ώρες μετά. Παρ όλα αυτά η πολιτική του καριέρα δεν επλήγη ιδιαίτερα, καθώς μέχρι το θάνατό του από καρκίνο το 2009 ήταν ένας από τους μακροβιότερους και πλέον σεβάσμιους Γερουσιαστές.
Η συντριβή του αεροσκάφους του Τζον τζούνιορ
Ενας άλλος θάνατος όμως ήταν εκείνος που ενίσχυσε την πεποίθηση πως υπάρχει η κατάρα. Ηταν το 1999, όταν συνετρίβη το μικρό αεροσκάφος στο οποίο πιλότος ήταν ο γιος του προέδρου, Τζον τζούνιορ. Το δυστύχημα βύθισε στη θλίψη τις ΗΠΑ, καθώς σε αυτό έχασαν τη ζωή τους πέρα από τον Τζον Τζον – όπως ήταν γνωστός από παιδί ο γιος του προέδρου – η σύζυγός του Καρολίν και η αδερφή της Λόρεν Μπεσέτ.
Ο πρώτος που ξεστόμισε τη λέξη κατάρα όμως ήταν ο αδερφός του JFK και γερουσιαστής, ο Τεντ Κένεντι. Ηταν σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία προσπαθούσε να εξηγήσει το δυστύχημα στο οποίο το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε από γέφυρα, στοιχίζοντας τη ζωή της συνεπιβάτιδάς του, Μέρι Τζο Κόπενς. «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι», είπε τότε.
Το θέμα της κατάρας των Κένεντι επανήλθε στο προσκήνιο το 2012 όταν η πρώην σύζυγος του γιού του Μπομπ Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι τζούνιορ, η Μαίρυ Ρίτσαρντσον Κένεντι, βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης. Εάν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη πλούσια γυναίκα με προβλήματα αλκοολισμού το θέμα θα είχε περάσει στα ψιλά. Το όνομα όμως της Μαίρυ, έκανε την αυτοκτονία της πρωτοσέλιδο και οι περισσότεροι τίτλοι αναφέρονταν φυσικά στην κατάρα της διάσημης οικογένειας της Αμερικής.
Εφτά χρόνια μετά και συγκεκριμένα χθες, Πέμπτη, 1η Αυγούστου, μια εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι πέθανε κατά τα φαινόμενα από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, μέσα σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανήκει στην οικογένεια στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης. Κατά τους New York Times, το θύμα ονομαζόταν Saoirse Kennedy Hill (Σίρσε Κένεντι Χιλ) και ήταν 22 ετών.
Φυσικά, στην Αμερική από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του 22χρονου κοριτσιού, όλα τα media επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο την «κατάρα των Κένεντι». Κάποιοι έχουν μελετήσει το ζώδιο του πατριάρχη της οικογένειας, Τζόε Κένεντι, για να εξηγήσουν τα χτυπήματα της μοίρας. Άλλοι πιστεύουν ότι κάποιος ραβίνος είχε καταραστεί τον τελευταίο, έπειτα από καβγά που είχαν.
Ο Λάρι Σάμπατο βέβαια δεν τα πιστεύει όλα αυτά. Ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δίνει μία διαφορετική διάσταση. «Ο λόγος που πιστεύει ο κόσμος ότι υπάρχει κατάρα είναι απλά ότι έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτούς. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες από τις οποίες έχουν βγει τρεις γερουσιαστές, ένας πρόεδρος και δύο υποψήφιοι για τη θέση. Ξέρουμε κάθε μέλος της οικογένειάς τους, οπότε συνδέουμε τα γεγονότα μεταξύ τους», προσθέτει. Όσο γιατί εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους Αμερικανούς αυτή η ιστορία, η εξήγηση είναι απλή. «Είναι περίπτωση στην οποία το Χόλιγουντ συναντά την Ουάσιγκτον», λέει ο Σάμπατο.