Η Κυριακή της Τυρινής στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών (φωτο)
Date:
Σεβ. Σερρών Θεολόγος: « Αποθώμεθα τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός».
Την Κυριακή της Τυρινής, 1 Μαρτίου 2020 και συγκεκριμένως στις 6:00 το απόγευμα, τελέσθηκε, με αρχιερατική χοροστασία και εποικοδομητική ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τους ωραιότατους ύμνους περί νηστείας, μετανοίας και ταπεινοφροσύνης, που καλλιεργούν στην ψυχή των ευλαβών χριστιανών το αγωνιστικό φρόνημα και την αγάπη προς τον Νυμφίο Χριστό.
Νωρίς το απόγευμα, είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, η θαυματουργός εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος, προερχομένη από το χωρίο των Στεφανινών και πολυάριθμα τεμάχια ιερών λειψάνων, προς προσκύνηση και πνευματική ενίσχυση των πιστών.
Στον εμπνευσμένο, από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, «Η νύξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν, αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός» (Ρω.13,12), λόγου του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, ανέπτυξε με πατερικές και αγιογραφικές αναφορές, σκέψεις ωφέλιμες και επιστηρικτικές για τον προκείμενο πνευματικό αγώνα των πιστών.
Μεταξύ άλλων, ο Σεβ. ανέφερε ότι:
«Η αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προβάλλει από της σημερινής ημέρας ενώπιόν μας ως μία ποιότητα ζωής, ως επιλογή ελευθερίας, ως πρόσκληση πνευματικής ανατάσεως με οδηγό τον αιώνιο Ευαγγελικό λόγο, ως μία αφετηρία πνευματικών αγώνων κατά της αμαρτίας, που ως μία βαθειά υπαρξιακή τραγωδία μας χωρίζει από τον Θεό, ως μία νέα ευκαιρία από τον Θεό στην ζωή μας. Ο πνευματικός μας αγώνας κατ’ αυτήν την αγία και κατανυκτική περίοδο του εκκλησιαστικού μας έτους, έχει συγκεκριμένο πνευματικό στόχο, την απέκδυση του παλαιού ανθρώπου που δουλεύει στην φθορά, στην απαράκλητη σκλαβιά, στο σκοτάδι και την ένδυση των όπλων του φωτός που ελευθερώνουν, φωτίζουν και καινοποιούν τον άνθρωπο. Ο πνευματικός αγώνας της μεγάλης Τεσσαρακοστής μας οδηγεί με ασφάλεια στο ολόφωτο κατώφλι της Αναστάσεως του Κυρίου μας, που σηματοδοτεί την νίκη κατά του θανάτου και το σωτήριο πέρασμά μας στην πληρότητα της ζωής. Κυρίαρχη θέση στον αγώνα μας κατ’ αυτήν την σεπτή περίοδο, αλλά και σε ολόκληρη την ζωή μας κατέχει το ουράνιο δώρο της μετανοίας, δώρο αντάξιο της μεγαλοσύνης και της φιλανθρωπίας του ουρανίου Πατέρα μας. Στον γενναιοφρόνως αγωνιζόμενο κατά της πολυειδούς αμαρτίας άνθρωπο, έρχεται βοηθός ο ίδιος ο Θεός, όταν βεβαίως και ο άνθρωπος επιποθεί την σωτηρία του. Καρπός αυτού του αγώνος είναι ο αγιασμός του ανθρώπου, η καθαρά καρδία που κτίζεται από τον ίδιο τον Θεό ως το πάντιμο κατοικητήριό Του».
Στο τέλος, αναπέμφθηκε από τον Σεβασμιώτατο η συγχωρητική ευχή και αντηλάγη, κατά το ιερόν έθος και την λειτουργική τάξη, μεταξύ του υπερπληρώσαντος τον Μητροπολιτικό Ναό χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας των Σερρών και του σεπτού Ποιμενάρχου της, ο ασπασμός της αγάπης και της συγχωρήσεως, πριν την είσοδο στην αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.