Πήρε πίσω τελικά η κυβέρνηση την απόφαση για την επιχορήγηση των εφημερίδων, μια απόφαση που κατά γενική ομολογία είχε λάθη και αστοχίες.   Ενώ η κίνηση στήριξης των εφημερίδων ήταν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Πήρε πίσω τελικά η κυβέρνηση την απόφαση για την επιχορήγηση των εφημερίδων, μια απόφαση που κατά γενική ομολογία είχε λάθη και αστοχίες.

 

Ενώ η κίνηση στήριξης των εφημερίδων ήταν σωστή, δεδομένων των προβλημάτων και της κρίσης στην έντυπη δημοσιογραφία, οι αστοχίες και τα λάθη που είχε η απόφαση ήταν κραυγαλέα.

Σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους ενδιαφερόμενους, αλλά και την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η μεγαλύτερη αστοχία της κυβερνητικής απόφασης ήταν ότι ενισχύονταν με το ίδιο χρηματικό ποσό εφημερίδες με 400 εργαζόμενους και εφημερίδες με ανύπαρκτη κυκλοφορία αλλά και ελάχιστους εργαζομένους.

H εν λόγω απόφαση εκδόθηκε με το νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλων κριτηρίων, ενώ κατά την προεκλογική περιόδο εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

 

Η νέα κυβέρνηση αντί να αναθεωρήσει την ισοπεδωτική λογική συνέχισε το λάθος και έφθασε στην εν λόγω έκδοση της πρόσφατης απόφασης επιχορήγησης των εφημερίδων. Μάλιστα, η μόνη τροποποίηση που έγινε ήταν η κατάργηση του αποκλεισμού που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή είχαν χρέη προς εργαζομένους, ορίζοντας ότι τα δικαιούμενα ποσά θα πηγαίνουν στις οφειλές, γεγονός που επισημαίνει και στη δήλωσή του ο Λευτέρης Κρέτσος.

 

Με την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία εν τέλει ανεκλήθη, ενισχύονταν συνολικά με 7 εκατ. ευρώ 36 εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, των οποίων η συνολική κυκλοφορία φθάνει περίπου τα 500.000 φύλλα.

Και ήταν πραγματικά απορίας άξιο πώς μια εφημερίδα με 400 εργαζόμενους εισέπραττε το ίδιο ποσό (200.000 ευρώ) με μια εφημερίδα εξαιρετικά χαμηλής κυκλοφορίας με μόλις 2 εργαζόμενους! Και κατέληγε να είναι και προκλητικό να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και μάλιστα τέτοιου ύψους εφημερίδες που πωλούν μόνο μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες φύλλα και απασχολούν αριθμό εργαζομένων που μετράται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Η ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δια του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή, επισημαίνοντας τα λάθη που περιέχει.

Ο Λευτέρης Κρέτσος στη δήλωσή του επεσήμαινε ότι για πρώτη φορά «δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».

 

Πηγή: iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ