Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα
Date:
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα θα κηρύξει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπάρξουν περισσότερες πιέσεις για την ανάληψη δράσης ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο TVNZ, η Ardern δήλωσε σχετικά: «Πάντα θεωρούσαμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια τεράστια απειλή για την περιοχή μας και ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση».
«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε πρόταση νόμου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στο κοινοβούλιο κατά την προηγούμενη θητεία, αλλά τώρα μπορούμε να το πράξουμε», συμπλήρωσε η πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα προωθήσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρόταση νόμου, με την οποία θα κηρύσσεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί η Νέα Ζηλανδία θα συμπεριληφθεί στην ομάδα των χωρών, όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και η Βρετανία, οι οποίες ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι βουλευτές της Ιαπωνίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, δεσμευόμενοι να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονικό διάγραμμα για μηδενικές εκπομπές (αερίων του θερμοκηπίου).
Μετά τη μεγάλη νίκη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματός στις εκλογές, στη Νέα Ζηλανδία, η Ardern κέρδισε ξανά την εξουσία τον περασμένο μήνα, καθώς οι ψηφοφόροι της την αντάμειψαν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού.
Το κόμμα της Ardern έχει ενώσει τις δυνάμεις του με το Κόμμα των Πρασίνων. Τα νέα μέλη του κοινοβουλίου ορκίστηκαν την Τρίτη και ξανάρχισαν τις εργασίες τους χθες Τετάρτη (25/11) στο πρώτο κοινοβούλιο της χώρας που περιλαμβάνει μέλη διάφορων εθνικών ομάδων, μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό γυναικών.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, στην προηγούμενη θητεία της, υιοθέτησε Νόμο για Μηδενικό Άνθρακα, ο οποίος ορίζει το πλαίσιο για μηδενικές εκπομπές ως το 2050.
Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ