Η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών για το λατομείο στο Αχλαδοχώρι -video
Date:
Θέση για την λειτουργία του λατομείου στο Αχλαδοχώρι παίρνει ο κ. Παύλος Φαρμάκης Μέλος Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα είναι δίπλα στους κατοίκους στην διαδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Σέρρες και κάλεσε όλο το Σερραϊκό λαό να είναι εκεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Σερρών για το δάσος του Λαϊλιά.
Πάλι, μετά από τριάντα περίπου χρόνια, επανέρχεται ο εφιάλτης της έγκρισης δημιουργίας λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών. Προσπάθειες είχαν γίνει από ιδιώτες επιχειρηματίες αξιοποιώντας απόφαση των υπουργών, των τότε υπουργείων, ΥΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας (61258/2-10-1991) που είχαν εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αργότερα, η περιοχή αυτή εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της Φύσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “NATURA 2000” που αναφέρεται στην “προστασία των οικοσυστημάτων”.
Υπενθυμίζουμε ότι το δάσος του Λαϊλιά, το οποίο με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, με σπάνια είδη, αποτελεί φυσικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Σερρών. Στην τοποθεσία Μπαλτά Τσαϊρ έχει δημιουργηθεί ένα παλαιοντολογικό φυσικό μουσείο βλάστησης, όπου η συσσωρευμένη γύρη των δέντρων, στρωματωμένη κατά εποχές, συμβάλλει στη διαπίστωση της διαδοχής των δασικών ειδών ανά χιλιετία. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, το υπουργείο Γεωργίας με απόφασή του, το κήρυξε διατηρητέο φυσικό μνημείο.
Σε έναν τέτοιο τόπο απείρου κάλλους επανέρχεται η «επιχειρηματικότητα των ιδιωτών» και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους, διαγράφουν κάθε προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία της δημόσιας περιουσίας των δασών, των θαλασσών, και οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχών ανήκει στο λαό.
Επειδή φαίνονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης και των επιχειρηματικων ομίλων, έχει σημασία οι τοπικές κοινωνίες να βγούνε μπροστά απέναντι σε κάθε καταπατητή ή καταστροφική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι υπουργικές αποφάσεις δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος ανήκουν μόνο στα χαρτιά και είναι έτοιμες να υποχωρήσουν στην πρώτη ευκαιρία που θα βρεθεί “στον ύπνο” ο λαός και ανέτοιμος να αντιδράσει. .
Οι σχεδιασμοί όμως, βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, τα οποία προστατεύονται από το αντιλαϊκό- αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ψήφισαν όλοι τους νόμους που υλοποίησαν περαιτέρω την αδειοδότηση λατομικών δραστηριοτήτων, κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μείωσαν μισθούς, αποψίλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Θυμίζουμε επίσης την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, εν καιρό πανδημίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρεμούρα να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση για το λατομείο μέσα στο κατακαλόκαιρο και φέτος, με το λαό να μη προλάβει να πάρει θέση και να αντιδράσει.
Το ΚΚΕ όπως παλιότερα (1999) με επερώτηση στη βουλή αλλά και συμμετέχοντας με τα μέλη του σε κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις τη διάσωση του δάσους και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε όλους τους κατοίκους των Σερρών και των γύρω περιοχών να αντισταθούν στην αδηφάγα προσπάθεια των ιδιωτών για περισσότερο κέρδος. Τα λίγα ψίχουλα που υπόσχονται για μεροκάματα είναι το δόλωμα για να διασπάσουν τους κατοίκους της περιοχής. Τα θανατηφόρα ατυχήματα, οι συνθήκες εργασίας, τα λιγοστά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων είναι η νέα σκληρή πραγματικότητα πάνω στην οποία θα πατήσει και ο νέος νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πάνω σε αυτό το καθεστώς πρόκειται να γίνουν οι επενδύσεις που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές τους. Μετά την εξόρυξη του γρανίτη θα έρθει η καταστροφή και η εγκατάλειψη της περιοχής. Αυτά θα μείνουν. Έχουμε πολλά παραδείγματα να απαριθμήσουμε με περιοχές που μετά την εξόρυξη άφησαν το αποτύπωμά τους στα βουνά της χώρας μας.
Πιστεύουμε πως τα όποια κοιτάσματα γρανίτη και μεταλλευμάτων υπάρχουν στην περιοχή του Λαιλιά αποτελούν λαϊκή περιουσία. Όπως και τα υπόλοιπα ορυκτά που δεν ανανεώνονται εφόσον εξορυχτούν, δεν πρέπει να παραδίνονται βορά στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την καταλήστευση του πλούτου της περιοχής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές είναι θανατηφόρα.
Ο δασικός πλούτος του Λαϊλιά ανήκει στο λαό και αυτός με τις δικές του δυνάμεις μπορεί να τον προστατέψει για άλλη μία φορά.
Με την πάλη του να διεκδικήσει:
* Καμία άδεια λατομείου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
* Απαγόρευση εγκατάστασης λατομείων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
* Εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία του συνόλου των λατομείων στην ΠΕ Σερρών. Διεκδίκηση άμεσων μέτρων αποκατάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αντιπλημμυρικών έργων για προστασία από τα φαινόμενα που δημιουργεί η λατομική δραστηριότητα με χρηματοδότηση από τις εταιρείες.
* Τα βουνά, τα δάση, οι ακτές και οι ελεύθεροι χώροι να αποτελούν δημόσια περιουσία.
* Αξιοποίηση του βουνού με εκπαιδευτικές-διαδραστικές εκδρομές από συλλόγους, πανεπιστήμια και σχολεία, κατασκηνώσεις, αθλητικές-πολιτιστικές δραστηριότητες.
* Προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.
* Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στους εργαζόμενους στα λατομεία με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
* Ενίσχυση της επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδας με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για μέτρα προστασίας.
Σέρρες, 5 Αυγούστου 2021.