Το εφετινό φάιναλ φορ της EuroLeague ρίχνει αυλαία απόψε στην Etihad Arena του Άμπου Ντάμπι, στην ιστορική πρώτη διεξαγωγή του εκτός ευρωπαϊκών παρκέ.Advertisement   Το Yas Island, όπου βρίσκεται το ... Περισσότερα

Η «μάχη» για το τρόπαιο της Euroleague: Μονακό vs Φενερμπατχσέ ή Σπανούλης vs Γιασικεβίτσιους

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το εφετινό φάιναλ φορ της EuroLeague ρίχνει αυλαία απόψε στην Etihad Arena του Άμπου Ντάμπι, στην ιστορική πρώτη διεξαγωγή του εκτός ευρωπαϊκών παρκέ.

Advertisement
 

Το Yas Island, όπου βρίσκεται το επιβλητικό κλειστό, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει δύο μεγάλες «μάχες»: τον μεγάλο τελικό μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Μονακό (25/5, 20:00 ώρα Ελλάδας), αλλά και το ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων», Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, στην… άχαρη μάχη για την τρίτη θέση (25/5, 17:00 ώρα Ελλάδας).

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία συνύπαρξη τους σε αγωνιστικό επίπεδο, όταν φορούσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά και 16 από τη χρυσή πορεία των «πράσινων» μέχρι το Βερολίνο, όπου Σάρας και «Kill Bill» είχαν σηκώσει μαζί την κούπα, οι δύο προπονητές θα τεθούν αυτή τη φορά αντίπαλοι σε προπονητικό επίπεδο με στόχο να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην ευρωπαϊκή κορυφή.

Στον τέταρτο τελικό Euroleague της Ιστορίας της (2016, 2017, 2018, 2025), ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με τέσσερις κατακτήσεις EuroLeague ως παίκτης, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη Φενέρμπαχτσε στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου της ιστορίας της, μετά το 2017 και το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στην Πόλη. Αυτή μάλιστα θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του Λιθουανού σε τελικό Euroleague, κάτι που είχε πετύχει το 2021 με την Μπαρτσελόνα, αλλά και η πέμπτη διαδοχική συμμετοχή του σε φάιναλ φορ.

Από την άλλη, ο Βασίλης Σπανούλης, στην πρώτη χρονιά του ως προπονητής Euroleague, έχει ήδη καταφέρει να οδηγήσει τη Μονακό στον παρθενικό τελικό της Ιστορίας της, ανατρέποντας μεγαθήρια όπως τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό και τη Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ. Αν μάλιστα καταφέρει ο Έλληνας προπονητής να χαρίσει στη Μονακό τον τίτλο, τότε θα γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκή κούπα στη ρούκι χρονιά του, μετά τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και την ευρωπαϊκή κορυφή της Παρτιζάν το 1992 και ο πρώτος επί εποχής Euroleague!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος από τους δύο προπονητές στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης θα γίνει ο τέταρτος στον κόσμο που έχει κατακτήσει Euroleague ως παίκτης και ως προπονητής και ο τρίτος τα τελευταία 62 χρονια, μετά τους Λόλο Σάινθ και Σβέτισλαβ Πέσιτς (στη συνολική καταμέτρηση όλων των εποχών είναι και ο Αρμενοσοβιετικός Αρμενάκ Αλατσατσιάν).

Επιπρόσθετα όποιος το… σηκώσει θα γίνει ο πρώτος που έχει αναδειχθεί MVP φάιναλ φορ ως παίκτης και πρωταθλητής Ευρώπης ως προπονητής.

Στο μεταξύ, στη δεύτερη συμμετοχή της σε φάιναλ φορ μετά το 2023 και την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει, η Μονακό θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στο εφετινό αήττητο που έχτισε στην κανονική περίοδο (2-0) επί της Φενερμπαχτσέ.

Advertisement
Family Kitchen

Το ελληνικό ενδιαφέρον, πάντως, δεν περιορίζεται στον Βασίλη Σπανούλη, καθώς δύο Έλληνες παίκτες που φορούν τη φανέλα των Μονεγάσκων έχουν την ευκαιρία να γράψουν τα ονόματά τους στα ρεκόρ της Euroleague. Συγκεκριμένα, οι Νικ Καλάθης και Γιώργος Παπαγιάννης αν φτάσουν στην πηγή και… πιουν νερό θα μπουν στη λίστα των Ελλήνων παικτών με κατακτήσεις του βαρύτιμου τροπαίου με ομάδα του εξωτερικού, εκεί όπου υπάρχουν ήδη οι Νέστορας Κόμματος (Μακάμπι 2005), Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ 2006-2008), Νίκος Ζήσης (ΤΣΣΚΑ 2008), Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ 2005) και Κώστας Σλούκας (Φενερμπαχτσέ 2017).

Μάλιστα, ο Καλάθης, ο οποίος είναι ο δεύτερος παίκτης όλων των εποχών με συμμετοχές σε φάιναλ φορ με 4 διαφορετικές ομάδες, συμμετέχει σε τελικό με τρίτη διαφορετική ομάδα (Παναθηναϊκό, Μπαρτσελόνα, Μονακό).

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι ασφαλή τα ελληνικά Μουσεία; Διευθυντές και αρχαιολόγοι απαντούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

26/10/25 11:30 πμ

Είναι ασφαλή τα ελληνικά Μουσεία; Διευθυντές και αρχαιολόγοι απαντούν

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

26/10/25 11:25 πμ

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

Τρεις νεκροί και 31 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο

26/10/25 11:22 πμ

Τρεις νεκροί και 31 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο

70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας και ο ερμηνευτικός θρίαμβος του Αυλωνίτη

26/10/25 11:18 πμ

70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας και ο ερμηνευτικός θρίαμβος του Αυλωνίτη

Τοιχογραφία της Πάολα Ντελφίν για τα 80 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Μεξικού και Λιβάνου

26/10/25 11:12 πμ

Τοιχογραφία της Πάολα Ντελφίν για τα 80 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Μεξικού και Λιβάνου

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σλοβένου δημιουργού κόμικς Μίκι Μούστερ

26/10/25 11:06 πμ

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σλοβένου δημιουργού κόμικς Μίκι Μούστερ

ΚΜΟΠ: Επτά οδηγοί τσέπης για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων-Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ευρώπη και Ελλάδα

26/10/25 11:03 πμ

ΚΜΟΠ: Επτά οδηγοί τσέπης για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων-Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ευρώπη και Ελλάδα

«Πλόες- Χαρτογραφώντας 40 χρόνια σε δημοσιογραφική ρότα» - Ένα βιβλίο-ταξίδι στο χρόνο, με συγγραφέα και συνταξιδιώτη τον δημοσιογράφο Γιώργο Μυσιρλάκη

26/10/25 10:59 πμ

«Πλόες- Χαρτογραφώντας 40 χρόνια σε δημοσιογραφική ρότα» – Ένα βιβλίο-ταξίδι στο χρόνο, με συγγραφέα και συνταξιδιώτη τον δημοσιογράφο Γιώργο Μυσιρλάκη

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ

26/10/25 10:55 πμ

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ

Στάγδην άρδευση ως «όπλο» για τα φασόλια των Πρεσπών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

26/10/25 10:54 πμ

Στάγδην άρδευση ως «όπλο» για τα φασόλια των Πρεσπών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Νέα τάση αλλά και ευρωπαϊκή νόρμα η επιστροφή της φύσης στις πόλεις

26/10/25 10:49 πμ

Νέα τάση αλλά και ευρωπαϊκή νόρμα η επιστροφή της φύσης στις πόλεις

Ναυάγια πολέμου, στο ναρκοθετημένο δίαυλο του Μεσολογγίου - Τα απομεινάρια των πλοίων και οι τραγικές ιστορίες τους

26/10/25 10:41 πμ

Ναυάγια πολέμου, στο ναρκοθετημένο δίαυλο του Μεσολογγίου – Τα απομεινάρια των πλοίων και οι τραγικές ιστορίες τους