Η μοναδική στην Ελλάδα Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στο «Παπαγεωργίου»
Date:
Η μοναδική στην Ελλάδα και Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) που ιδρύθηκε εν καιρώ πανδημίας και εδρεύει στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του Aristotle Medical Forum. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης η ΕΜΒΙΕΕ ιδρύθηκε μετά από προσπάθειες δύο ετών για να μπορέσει να συντονιστεί όλη η ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Ιατρικής τόσο στο κομμάτι το μεταπτυχιακού και της δια βίου εκπαίδευσης όσο και το κομμάτι της εκπαίδευσης πάνω στην έρευνα και την καινοτομία.
«Στην ουσία αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι ένα Ινστιτούτο το οποίο θα πλαισιώσει τις δράσεις του Τμήματος Ιατρικής με πολύ πρωτοπόρα τμήματα» σημείωσε ο κ Αναστασιάδης.
Σκοπός της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. είναι η υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, βασισμένης σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Η ΕΜΒΙΕΕ περιλαμβάνει τρεις ερευνητικές μονάδες:
– Τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών η οποία έχει ως βασικούς στόχους τη διεξαγωγή κλινικών μελετών φάσης Ι, μελετών βιοϊσοδυναμίας ή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας και μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης – φαρμακοεπιδημιολογίας. Επίσης, την εξειδίκευση ιατρών με ειδικότητα στην Ιατρική Εξειδίκευση της «Κλινικής Φαρμακολογίας». Οι κλινικές μελέτες είναι ένας τύπος ερευνητικών μελετών που έχουν ως στόχο: Τον προσδιορισμό ή την επαλήθευση των κλινικών, φαρμακολογικών ή άλλων φαρμακοδυναμικών δράσεων ενός φαρμάκου. Τον προσδιορισμό τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου. Τη μελέτη της απορρόφησης, της κατανομής, του μεταβολισμού και της απέκκρισης του υπό έρευνα φαρμάκου, με στόχο τη διακρίβωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς του, τη σύγκριση της κλινικής αποτελεσματικότητας ενός νέου φαρμάκου σε σύγκριση με υπάρχουσες θεραπείες για μια συγκεκριμένη νόσο. Στην κλινική μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν υγιείς εθελοντές και ασθενείς που προέρχονται από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και ανήκουν σε δύο κατηγορίες: α. υγιείς εθελοντές και β. ασθενείς
– Τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας ( Μονάδα ΒΜΕ) η οποία περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, 12 ερευνητικές δομές: Γενετικής-Μοριακής βιολογίας, Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής, Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας, Παθολογικής Ανατομικής, Τοξικολογικών Μελετών, Ογκολογίας, Ανοσολογίας, Αιματολογίας, Καρδιολογίας, Νεφρολογίας, Νευροεπιστημών, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Πληροφορικής.
– Τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας ή Εξατομικευμένη Ιατρική η οποία έχει ως βασικό στόχο την εντόπιση της προδιάθεσης για εκδήλωση μιας συγκεκριμένης νόσου και την αποτελεσματική εντόπιση αν η νόσος έχει εκδηλωθεί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ