Πρόκειται για τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος (λάσπη που παράγεται από την επεξεργασία λυμάτων)

Η νέα μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος αλλάζει το περιβαλλοντικό τοπίο σε Καβάλα και Παγγαίο

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην καρδιά ενός απόμακρου και ορεινού τοπίου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε μόνο απορρίμματα, δίπλα από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Καβάλας, διαμορφώνεται ένα έργο που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη διαχείριση στην αξιοποίηση.

Πρόκειται για τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος (λάσπη που παράγεται από την επεξεργασία λυμάτων), καρπός της συνεργασίας των δήμων Καβάλας και Παγγαίου. Η μονάδα απλώνεται σε 43 στρέμματα και έρχεται να προσφέρει μια λύση προηγμένης τεχνολογίας σε ένα από τα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής, την διαχείριση της ιλύος. 

Με δυνατότητα επεξεργασίας έως και 13.581 τόνων ετησίως και πληθυσμιακή κάλυψη άνω των 220.000 κατοίκων, η μονάδα δίνει νέα διάσταση στον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα λύματα από τους βιολογικούς καθαρισμούς όχι ως απόβλητο, αλλά ως πηγή νέας αξίας.

Η νέα μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος αλλάζει το περιβαλλοντικό τοπίο σε Καβάλα και Παγγαίο

Το έργο έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται τις ποσότητες ιλύος, που προέρχονται από το σύνολο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των δύο δήμων. Συγκεκριμένα, θα καλύπτει τις ανάγκες των ΕΕΛ πόλης Καβάλας, Παλαιού Τσιφλικίου, Δ.Ε. Φιλίππων, Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Παγγαίου, καθώς και των τοπικών κοινοτήτων Ορφανού, Κηπιών, Μυρτοφύτου, Ορφανίου και Φωλιάς.

Η επιφάνεια ξήρανσης της λάσπης θα λειτουργεί με ηλιοθερμική αξιοποίηση, υποβοηθούμενη από θερμότητα παραγόμενη μέσω καύσης φυσικού αερίου. Η μονάδα περιλαμβάνει συνολικά έξι κελιά ξήρανσης τύπου θερμοκηπίου, μηχανικό σύστημα τροφοδοσίας και διάστρωσης, χώρο αποθήκευσης του τελικού προϊόντος, κτήριο διοίκησης, κτήριο ενέργειας, μονάδα απόσμησης, καθώς και πλήρες δίκτυο αερισμού, φωτισμού και παρακολούθησης των λειτουργικών παραμέτρων. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί βοηθητικά έργα υποδομής και περιμετρική οδοποιία.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την πρόοδο του έργου, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης υπογράμμισε την στρατηγική σημασία της επένδυσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κατασκευή της μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος αποτελεί κομβική επένδυση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Το έργο διασφαλίζει την ορθολογική και περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των λυμάτων, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δήμων».

Advertisement
Babis

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην πολλαπλή χρησιμότητα του τελικού προϊόντος της μονάδας σημειώνοντας πως «η ξηραμένη ιλύς μπορεί να αξιοποιηθεί στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό, προσφέροντας οφέλη στην τοπική αγροτική οικονομία και ενισχύοντας τον κυκλικό χαρακτήρα της διαχείρισης πόρων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης ανέδειξε τη σημασία του έργου σε περιφερειακό επίπεδο τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ιλύος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 223.000 κατοίκων. Η μονάδα έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί και γειτονικούς νομούς, ενισχύοντας έτσι τον διαδημοτικό και διαπεριφερειακό χαρακτήρα της διαχείρισης».

Ο κ. Χρόνης στάθηκε και στη στενή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου και τους εθνικούς θεσμούς λέγοντας ότι «η συνεργασία των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, σε αγαστή συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, αποδεικνύει ότι οι συνέργειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να δώσουν σύγχρονες, αποδοτικές λύσεις σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία που ενσωματώνεται στο έργο, μέσω της συνεργασίας με τεχνικούς από την Ολλανδία, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση των δικτυωμάτων των θερμοκηπίων σε σύντομο χρόνο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τέλος, ευχαρίστησε τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, ‘Αγγελο Λογκάρη, και το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ για την επαγγελματική τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και απαιτεί αυστηρή προσήλωση σε τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος δεν αποτελεί μόνο ένα ακόμα έργο υποδομής, αλλά ένα ουσιαστικό βήμα προς μια πιο πράσινη, σύγχρονη και συνεργατική προσέγγιση στη διαχείριση των λυμάτων και κατ΄ επέκταση των  υδάτινων πόρων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανησυχία της FIFPRO για την ασφάλεια της εθνικής γυναικών του Ιράν

09/03/26 12:24 μμ

Ανησυχία της FIFPRO για την ασφάλεια της εθνικής γυναικών του Ιράν

ΕΣΕΕ: Η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή απειλεί το διεθνές εμπόριο και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις

09/03/26 12:20 μμ

ΕΣΕΕ: Η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή απειλεί το διεθνές εμπόριο και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ - Νέα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

09/03/26 12:20 μμ

Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ – Νέα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» επιστρέφουν στο ΝΟΗΣΙΣ - 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Βραβείων

09/03/26 11:23 πμ

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» επιστρέφουν στο ΝΟΗΣΙΣ – 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Βραβείων

8ο ΦΝΘ: Η Ρενέ Ρεβάχ σε ένα προσωπικό ταξίδι μνήμης στο Άουσβιτς στο ντοκιμαντέρ «Πες μου» του Ν. Μεγγρέλη

09/03/26 11:21 πμ

8ο ΦΝΘ: Η Ρενέ Ρεβάχ σε ένα προσωπικό ταξίδι μνήμης στο Άουσβιτς στο ντοκιμαντέρ «Πες μου» του Ν. Μεγγρέλη

Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε νέους

09/03/26 11:19 πμ

Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε νέους

Σέρρες: Νέες μονοδρομήσεις στις οδούς Σπυρίδη και Μακρυγιάννη

09/03/26 10:53 πμ

Σέρρες: Νέες μονοδρομήσεις στις οδούς Σπυρίδη και Μακρυγιάννη

Ο ΠΑΟΚ έμεινε «όρθιος» στο Φάληρο

09/03/26 10:57 πμ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε «όρθιος» στο Φάληρο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά εισηγήθηκε η εισαγγελέας

09/03/26 10:56 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά εισηγήθηκε η εισαγγελέας

Κλειστά σήμερα τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

09/03/26 9:23 πμ

Κλειστά σήμερα τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Πιερρακάκης - Οι τιμές της ενέργειας βασικό θέμα στην ατζέντα του Eurogroup

09/03/26 9:17 πμ

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Πιερρακάκης – Οι τιμές της ενέργειας βασικό θέμα στην ατζέντα του Eurogroup

Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Απόφαση εθνικής ευθύνης η αμυντική στήριξη της Κύπρου

09/03/26 9:12 πμ

Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Απόφαση εθνικής ευθύνης η αμυντική στήριξη της Κύπρου

Σχολιάστε

5 × 3 =