Σε αποχή καλεί τους δικηγόρους η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου που, όπως τονίζει, θα έχει ως αποτέλεσμα πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Σε αποχή καλεί τους δικηγόρους η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου που, όπως τονίζει, θα έχει ως αποτέλεσμα πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.

Advertisement
 

Ολομέλεια Δικηγόρων: Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των δικηγόρων-μελών τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών κρίνοντας ως «απόλυτα αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών νομοθετικώς και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου».


Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια «από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».


«Με την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου, επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί “Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης” και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι σήμερα “αδειανό πουκάμισο”» σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει αναφέροντας ότι «Οι άνω εξελίξεις στερούν πλέον κάθε προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και τους αφήνουν παντελώς εκτεθειμένους στα συμφέροντα των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds)».

«Η Ολομέλεια κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών νομοθετικώς και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου.

Advertisement
Family Kitchen

Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που δημιουργούνται, η Ολομέλεια καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των δικηγόρων-μελών τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που θα καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή» καταλήγει η ανακοίνωση της Ολομέλειας.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

18/11/25 10:05 μμ

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

18/11/25 10:03 μμ

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

18/11/25 11:21 μμ

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206 χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο - Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

18/11/25 11:16 μμ

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο – Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη - Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

18/11/25 10:47 μμ

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη – Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

18/11/25 10:36 μμ

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

18/11/25 10:41 μμ

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

18/11/25 10:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Νοεμβρίου

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

18/11/25 9:55 μμ

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

18/11/25 11:01 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

18/11/25 9:58 μμ

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών

18/11/25 9:56 μμ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών