Σημαντικός παράγοντας κινδύνου θανάτου από κορονοϊό είναι η παχυσαρκία, για τους άνδρες περισσότερο από ό,τι για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή τριών επιστημόνων ελληνικής ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου θανάτου από κορονοϊό είναι η παχυσαρκία, για τους άνδρες περισσότερο από ό,τι για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή τριών επιστημόνων ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παχύσαρκοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες για σοβαρή Covid-19 με πνευμονία, για διασωλήνωση και θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αρσέλια Γκέρσον-Τζιλ του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας «European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 3.530 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Στη μελέτη συμμετείχαν οι Λεωνίδας Παλαιοδήμος και Δαμιανός Κοκκινίδης του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊσντάιν της Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Καραμάνης του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, τόσο αυτοί με μέτρια παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 35) όσο και εκείνοι με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης άνω του 40), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά Covid-19, ενώ το ίδιο ισχύει μόνο για τις πολύ παχύσαρκες γυναίκες (με δείκτη άνω του 40).

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς, ιδίως οι άνδρες και οι πιο ηλικιωμένοι, που πέθαναν από κορονοϊό, είχαν υψηλότερα μέσα επίπεδα της ιντερλευκίνης IL-6 (μίας κυτταροκίνης που αποτελεί δείκτη συστημικής φλεγμονής στο σώμα) σε σχέση με όσους αρρώστησαν λιγότερο σοβαρά. Δεν διαπιστώθηκε, όμως, σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην IL-6 και την παχυσαρκία.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο στη βαριά νόσο Covid-19 και στον θάνατο, πιθανώς δεν εξηγεί γιατί η παχυσαρκία αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, άρα άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί ίσως εμπλέκονται στους παχύσαρκους, που τους καθιστούν πιο .

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας