Με ένα τετραήμερο γεμάτο από εκδηλώσεις η κατασκήνωση ΧΑΝ Ελλάδος Πήλιο θα γιορτάσει, από τις 24 – 27 Ιουλίου, τα 100+1 χρόνια λειτουργίας της στην περιοχή του Αη Γιάννη. Πρόκειται ... Περισσότερα

Η παλαιότερη κατασκήνωση της Ευρώπης, ΧΑΝ Ελλάδος Πήλιο γιορτάζει 100+1 λειτουργίας

Epilogestv

Epilogestv

Με ένα τετραήμερο γεμάτο από εκδηλώσεις η κατασκήνωση ΧΑΝ Ελλάδος Πήλιο θα γιορτάσει, από τις 24 – 27 Ιουλίου, τα 100+1 χρόνια λειτουργίας της στην περιοχή του Αη Γιάννη. Πρόκειται για την παλαιότερη κατασκήνωση στην Ελλάδα, την παλαιότερη οργανωμένη παιδική κατασκήνωση στην Ευρώπη και μέσα στις 10 παλαιότερες κατασκηνώσεις στον κόσμο, με τις άλλες εννέα να είναι στην Αμερική.

Advertisement
 

Η ιστορία ξεκίνησε το 1924, όταν ο βιομήχανος Νικόλαος Πανάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης υπέδειξε ως κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης παιδικής κατασκήνωσης αγοριών στην Ελλάδα τον Αη Γιάννη στο Πήλιο. Και παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση, εκείνα τα χρόνια, ήταν μια πραγματική οδύσσεια καθώς έπρεπε κανείς να ταξιδέψει είτε με βαπόρι, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο και μουλάρι ο τόπος κρίθηκε ο καταλληλότερος καθώς βρισκόταν σε ένα άλσος από πλατάνια και καρυδιές, με την παραλία στα 200 μέτρα και τη θάλασσα καθαρή και φιλόξενη.

«Για 100+1 χρόνια, η κατασκήνωση, αρχικά της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και το 1925 με την εμπλοκή της ΧΑΝ Αθηνών, γι αυτό ονομάστηκε σε ΧΑΝ Ελλάδος, συνεχίζει με τις ίδιες αρχές, την ίδια φιλοσοφία, με την ανάδειξη της προσωπικότητας του παιδιού και των δεξιοτήτων του, με την ανακάλυψη της φύσης να γαλουχεί τέσσερις γενιές από ελληνόπουλα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ΧΑΝ Ελλάδος Γιάννης Σωσσίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι, στο θέατρο «Αυλαία», με αφορμή την παρουσίαση του τετραήμερου προγράμματος των εκδηλώσεων.

Όπως είπε ο κ. Σωσσίδης, η κατασκήνωση δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. «Κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε αρκετό για να ματαιώσει τη λειτουργία της κατασκήνωσης, είτε ήταν καταστροφικοί σεισμοί στην περιοχή του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, είτε ήταν πανδημίες, είτε η κακοκαιρία Ντάνιελ», συμπλήρωσε.

Μετά τους πολέμους, από το 1951 η κατασκήνωση επαναλειτουργεί και συνεχίζει ακατάπαυστα τη λειτουργία της μέχρι σήμερα, ενώ από το 1993 συμμετέχουν και κορίτσια, και η κατασκήνωση έγινε μεικτή. Στις εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 400 παλιοί κατασκηνωτές, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός θα αυξηθεί στους 1000, καθώς πέρασαν από τις σκηνές της επώνυμοι αθλητές, υπουργοί, δήμαρχοι κ.ά.

Ο τετραήμερος εορτασμός, σημείωσε ο κ. Σωσσίδης, ήταν να πραγματοποιηθεί πέρυσι, ωστόσο το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» από την περιοχή προκάλεσε μια μεγάλη καταστροφή στον χώρο της κατασκήνωσης, με τη ζημιά να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Χάρη σε δωρεές από εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα συγκεντρώθηκε, μέσα σε αυτό το διάστημα, το ποσό των 875.000 ευρώ και η κατασκήνωση επανήλθε περίπου στο 80% των εγκαταστάσεων της.

Advertisement
MEGA

Μια αναδρομή στο παρελθόν έκανε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Χαρατσάρης, ο παππούς του οποίου, μαζί με τον βιομήχανο, εντόπισαν το τέλειο σημείο για το στήσιμο της οργανωμένης παιδικής κατασκήνωσης ενώ με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν και δύο νεαροί κατασκηνωτές, η Δανάη και ο Ίζη, που κάθε χρόνο, από μωρά, περνούν τα καλοκαίρια τους στον Αη Γιάννη και η κατασκήνωση είναι το «δεύτερό τους σπίτι».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η αυλαία του τετραήμερου εορτασμού για τα 100+1 χρόνια (1924 – 2025) στην κατασκήνωση ΧΑΝ Ελλάδος Πήλιο στον Άη Γιάννη θα ανοίξει την Πέμπτη, 24 Ιουλίου, στις 19.00, με street party και θα ακολουθήσει beach party. Την Παρασκευή το μεσημέρι, οι παριστάμενοι θα απολαύσουν το μεσημεριανό γεύμα στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης και το βραδάκι θα δοθεί θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή παλαιών κατασκηνωτών.

Το πρωί του Σαββάτου, 26 Ιουλίου, θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες στην κατασκήνωση και το βράδυ θα ακολουθήσει ψυχαγωγική βραδιά και επίσημη δεξίωση στο Κανισκέρι, ενώ την Κυριακή το πρόγραμμα θα κλείσει με πρωινό εκκλησιασμό και επίσημη εκδήλωση – τελετή λήξης στην πυρά της κατασκήνωσης όπου θα βραβευτούν παλιοί κατασκηνωτές.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

23/12/25 12:16 πμ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

22/12/25 8:20 μμ

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα