Η πανώλη των χοίρων στην Κίνα ανεβάζει την τιμή του χοιρινού στην Ελλάδα
Ακριβότερο λόγω … Κίνας, μπορεί να είναι το φετινό γιορτινό τραπέζι σε όλη την Ελλάδα
Κύριος λόγος των προβλημάτων, οι πολύ σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε χοιρινό κρέας, εξαιτίας
της αφρικανικής πανώλης, που έχει οδηγήσει σε αφανισμό εκατομμυρίων χοιρινών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Κίνα, η οποία έχει χάσει ήδη το 50% των χοιρινών και αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα ζήτησης που υπάρχουν στην αγορά.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα πέθαναν από τη νόσο ή θανατώθηκαν για να σταματήσει η μετάδοσή της, η τιμή των ζώντων ζώων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (συναλλαγές με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και κάθε άλλο αγαθό, από τη σόγια και το στάρι μέχρι τον χρυσό και την πλατίνα) εκτοξεύθηκε πάνω από 70%, καταγράφοντας από τον περασμένο Απρίλιο υψηλό τετραετίας.
Αμέσως, οι ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν τους μεγάλους παραγωγούς και εξαγωγείς χοιρινού (Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Βρετανία), ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου εξαγωγών για να καλύψουν τις τεράστιες κινεζικές ανάγκες.
Από τον Ιανουάριο οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 45%, παρότι η παραγωγή έχει μείνει σταθερή και το 2020 προβλέπεται να αυξηθεί οριακά, μόλις κατά 1,5%.
Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης στην ίδια την Κίνα είναι εντυπωσιακό: οι τιμές του χοιρινού, που είναι το βασικό κρέας που καταναλώνουν οι Κινέζοι, μαζί με τα πουλερικά, έχουν υπερδιπλασιαστεί (+110%) σε σχέση με πέρυσι και ο πληθωρισμός έκλεισε τον Νοέμβριο με ρεκόρ οκταετίας (+4,5%), ακριβώς λόγω της εκτίναξης της τιμής του χοιρινού.
Πριν από λίγες μέρες η κινεζική κυβέρνηση «έριξε» στην αγορά 40.000 τόνους κατεψυγμένου χοιρινού από τα αποθέματα ασφαλείας για να καλύψει στοιχειωδώς τη ζήτηση.
Η παγκόσμια επιδημία σέρνεται εδώ και μια δεκαετία, αλλά από το 2018 εξαπλώνεται εκθετικά έχοντας προσβάλει 50 χώρες και προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ζώων. Η Κίνα μέσα σε έναν χρόνο έχασε –ή αναγκάστηκε να θανατώσει– το 40% των χοίρων της. Και η ειρωνεία είναι ότι φέτος είναι η… χρονιά του γουρουνιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων προβλέπει ότι μετά την κορύφωση της επιδημίας 1 στους 4 χοίρους του πλανήτη θα έχει πεθάνει από τη νόσο. Στην Ευρώπη, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβακία και το Βέλγιο.
Η πιο πρόσφατη μάλιστα προειδοποίηση του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) αναφέρεται στον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας στα Βαλκάνια. Τα κρούσματα που έχουν εκδηλωθεί στη γειτονική Βουλγαρία, έχουν οδηγήσει στην υποχρεωτική θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων χοίρων, σε ζημίες τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και σε απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας.
Παγκόσμια η επιδημία χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιογενές αιμορραγικό νόσημα που μεταδίδεται ταχύτατα σε αγριόχοιρους και χοίρους εκτροφής με διάφορους τρόπους: άμεση επαφή με μολυσμένο ζωντανό ή νεκρό ζώο, μέσω του αίματος ή από την επαφή με μολυσμένα υλικά, τροφές και απορρίμματα.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία για τη νόσο και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι τα μέτρα βιοασφάλειας και υγιεινής. Όταν διαπιστωθεί κρούσμα σε χοιροτροφική μονάδα, επιβάλλεται η θανάτωση όλων των ζώων και η μονάδα μπαίνει σε «καραντίνα» για διάστημα μηνών έως και ετών, πριν επιτραπεί η ανασύστασή της.
πληροφορίες efsyn.gr