Η Περσεφόνη στο σπήλαιο Αλιστράτης – Το ρομπότ ξεναγός που απαντά σε 31 ερωτήσεις σε 33 γλώσσες- Δείτε το video
Date:
Ονομάζεται «Περσεφόνη» και είναι το πρώτο ρομπότ-ξεναγός σε σπήλαιο σε όλο τον κόσμο! Παραλαμβάνει τους επισκέπτες του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών και τους μυεί στα μυστικά του.
Το σπήλαιο έχει κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του και αποτελεί πραγματικό πρότυπο.
Ο άνθρωπος που σκέφτηκε να μετατρέψει ένα ρομπότ σε ξεναγό είναι ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι η «Περσεφόνη» να αρχίσει τις ξεναγήσεις, τον περασμένο Ιούλιο.
Υψηλό κόστος
«Είχα δει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για ένα ρομπότ που ξεναγούσε τους επισκέπτες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Και σκέφτηκα: “γιατί όχι και στο σπήλαιο;”. Όμως το κόστος ήταν πολύ υψηλό και αρχίσαμε την αναζήτηση πόρων. Τελικά, πριν από τρία χρόνια βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω Interreg και μπορέσαμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας», είπε στον «Ε.Τ.».
Η «Περσεφόνη», η αγορά της οποίας άγγιξε τα 118.000 ευρώ, έχει ύψος 1,7 μέτρα, ομιλεί 33 γλώσσες (ακόμα και αρχαία ελληνικά), μπορεί να κάνει ξενάγηση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα, εργάζεται ασταμάτητα για οκτώ ώρες, κινείται αυτόνομα, έχει αίσθηση του χώρου και κάθε βράδυ «ξεκουράζεται» φορτίζοντας -κυριολεκτικά- τις μπαταρίες της.
«Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Παραλαμβάνει τους επισκέπτες στον προθάλαμο, συστήνεται και τους συνοδεύει σε μήκος 150 μέτρων, κάνοντας τρεις στάσεις. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες συνεχίζουν την περιήγησή τους στα υπόλοιπα 800 μέτρα του σπηλαίου με φυσικό ξεναγό, ενώ η “Περσεφόνη” επιστρέφει μόνη της στην αρχική θέση της. Μάλιστα, είναι προγραμματισμένη να αντιλαμβάνεται 31 ερωτήσεις και στις 33 γλώσσες που καταλαβαίνει και να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι οι πιο κοινές που δέχονταν οι ξεναγοί από τους επισκέπτες», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε πως στόχος της πρωτοβουλίας δεν ήταν να αντικατασταθούν οι ξεναγοί από το ρομπότ. «Το αντίθετο. Οι ξεναγοί δεν βλέπουν την “Περσεφόνη” ανταγωνιστικά. Άλλωστε, ποιος ξεναγός είναι σε θέση να μιλήσει 33 γλώσσες ταυτόχρονα;», πρόσθεσε.
Θετικά σχόλια
Τόσο το λογισμικό όσο και η κατασκευή της «Περσεφόνης» έγινε από Ελληνες επιστήμονες-ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα σχόλια των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, είναι διθυραμβικά. Μάλιστα, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βγουν και μία selfie μαζί της, ενώ υπάρχουν επισκέπτες που πηγαίνουν και δεύτερη φορά στο σπήλαιο για να ξαναζήσουν την εμπειρία με την «Περσεφόνη».
πηγή eleftherostypos.gr