Επικαιροποιεί τις προτάσεις του ο ΠΟΥ, τι συστήνει για τα μωρά μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών   Για υπερβολική ζάχαρη και πιθανώς παραπλανητικές ενδείξεις στις επεξεργασμένες τροφές για τα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επικαιροποιεί τις προτάσεις του ο ΠΟΥ, τι συστήνει για τα μωρά μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών

Advertisement
 

 

Για υπερβολική ζάχαρη και πιθανώς παραπλανητικές ενδείξεις στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών.

Ο ΠΟΥ αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18 και 57% των προϊόντων περιλαμβάνουν ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού» προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Το 2018, ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δύναται να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του» τονίζει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης Σουζάνα Τζακάμπ.

 

Έως και το 60% των ετικετών των προϊόντων είναι παραπλανητικές
Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι τα προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις προτάσεις ΠΟΥ, προωθούνται και γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης για τα μικρά παιδιά.

Το 28% με 60% των προϊόντων ανέφεραν ότι είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των έξι μηνών, αντίθετα με την συνιστώμενη οδηγία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα βρέφη κάτω των έξι μηνών πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και επομένως κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως κατάλληλη εναλλακτική.

Advertisement

Ο ΠΟΥ, προκειμένου να ενθαρρύνει τα μέλη του να υιοθετήσουν τις οδηγίες του, επικαιροποίησε τις προτάσεις του. Στόχος είναι να τερματίσει την προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλατος και αντιπρότεινε πως η διατροφή των παιδιών μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών οφείλει να βασίζεται σε προϊόντα που παρασκευάζονται στο σπίτι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να εκτοπιστούν από τη διατροφή των μωρών.

Οι επισημάνσεις στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, κυρίως στο συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, πρέπει να αναγράφουν ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.

 

newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

27/12/25 12:04 πμ

Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

27/12/25 12:03 πμ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

27/12/25 12:01 πμ

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο (p)

26/12/25 11:59 μμ

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:09 μμ

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

26/12/25 11:14 μμ

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

Σέρρες: Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του αγνοούμενου διοικητή του Πυροσβεστικού κλιμακίου Άνω Ποροΐων

26/12/25 11:58 μμ

Σέρρες: Βούλγαροι κυνηγοί βρήκαν ΙΧ στο Μπέλλες, εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο διοικητή της Πυροσβεστικής

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

26/12/25 11:08 μμ

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα - Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

26/12/25 11:07 μμ

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα – Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

26/12/25 10:47 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης

26/12/25 10:45 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης