Η συνάντηση του πρωθυπουργού με νέους επιστήμονες και εκπροσώπους startups
Date:
Στο εναλλακτικό καφενείο «Παντοκαφενές» στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο δημιουργήθηκε ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με νέους επιστήμονες και εκπροσώπους startups.
«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και λειτουργώντας ως πρότυπο μιας υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση.
Στις δύο Ελλάδες που συγκρούονται, στην Ελλάδα της δημιουργίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων απέναντι στην παρασιτική Ελλάδα, την Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί της Κυριακή επισκέφθηκε το ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου και συνομίλησε με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι όπως λένε οι αντίπαλοί μας το υψηλό μισθολογικό κόστος και το εργασιακό πλαίσιο. Το εμπόδιο είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, οι offshore, η απουσία κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν χρειάζεται οδοστρωτήρας είναι στη διαφθορά και στην διαπλοκή, στην παρασιτική Ελλάδα και όχι στους μικρούς που θέλουν να δημιουργήσουν». «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «η δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει».
Ξεκινώντας την ομιλία του και έχοντας απέναντί του εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και τους νέους με υστέρηση που διαχειρίζονται το ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σε έναν χώρο που λειτουργεί από την αυτενέργεια των ενεργών πολιτών και δίνουν ένα στίγμα του τι σημαίνει η δραστηριοποίηση στην κοινωνική οικονομία που μπορεί να συνδυάσει τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική προσφορά».
Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν νέο μοντέλο που αφορά οικονομική ανάπτυξη, «που προσπαθήσαμε να αναδείξαμε ως απάντηση στην ανεργία, γιατί θέλουμε υγιή επιχειρηματικότητα, θέλουμε νέους που θα έχουν ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο μας και να έχουν πορεία ικανοποιητικής δραστηριότητας αλλά και κερδοφορίας που να έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο».
Ανέφερε ακόμη ότι η κυκλική οικονομία είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα και μπορεί να είναι απάντηση στην κρίση και «θα ήταν λάθος να γυρίσουνε πίσω στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό μοντέλο, όπου κάποιοι επιτήδειοι θα μπορούν φοροδιαφεύγοντας και συμπιέζοντας εργασιακό κόστος να έχουν δυνατότητα να επιβιώνουν έναντι υπολοίπων που κάνουν προσπάθεια». «Είναι ένα νέο μοντέλο που μπορεί να είναι η απάντηση στην υψηλή ανεργία αλλά και στο πρότυπο της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε νέους ανθρώπους και επιχειρηματίες να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Να έχουν την δυνατότητα κερδοφορίας αλλά όχι αισχροκέρδειας», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και στη σύνδεσή τους με την έρευνα και την αγορά. Σημείωσε ότι επί των ημερών τής παρούσας κυβέρνησης, παρότι βρήκε άδεια ταμεία, αυξήθηκε η χρηματοδότηση στη έρευνα από το 0,6% του ΑΕΠ στο 1% του ΑΕΠ. Προσέθεσε ότι αξιοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Δημιουργώ- Ερευνώ- Καινοτομώ, το οποίο έδωσε δυνατότητα να εκταμιευτούν 360 εκατομμύρια, ποσό ρεκόρ σε ό,τι αφορά χρηματοδότηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής ειδίκευσης.
Είναι μία οπτική της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει δημοσιότητα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πολλοί λένε ότι καταφέραμε μόνο να σταματήσουμε την πορεία στη χρεοκοπία και να επιβάλουμε κανόνες στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αλλά υπάρχει και η πλευρά των σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, η δέσμευση από κοινοτικούς πόρους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και το πάντρεμα με την παραγωγή. Είναι ποσό ρεκόρ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Digital Greece του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο στηρίζει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε 245 νεοφυείς επιχειρήσεις. «Αξίζει να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και να δώσει δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση να φτιάξουν συνεργασίες με νέες ιδέες και να έχουν ευκαιρίες όχι απλά για να έχουν δουλειά αλλά και προοπτική να μείνουν στην Ελλάδα, προοπτική συγκρίσιμη με εκείνη που θα είχαν αν πήγαιναν να ενισχύσουν άλλες οικονομίες».
Οι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων που πήραν τον λόγο σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια πράγματι αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα ακόμη και μέσα στην κρίση δίνονται ίδιες ή και καλύτερες ευκαιρίες για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα από ό,τι σε προηγμένες χώρες όπου η καινοτομία εντάσσεται αμέσως στη μεγάλη παραγωγή. Σημείωσαν όμως και τη δυσχέρεια της δανειοδότησης και της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα των τραπεζών, λέγοντας ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» και εξήγησε: «Έχουμε για 9ο τρίμηνο ανάπτυξη, έχουμε νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά και έχουμε εξασφαλίσει τη φθηνή δανειοδότηση της χώρας. Η Ελλάδα που το 2010 ήταν χρεοκοπημένη, με την κοινωνία λεηλατημένη, τώρα μπορεί και δανείζεται με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία της. Το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε και σχετίζεται και με την επιχειρηματικότητα είναι ο τραπεζικός τομέας. Ο τρόπος που επελέγη για να στηριχθεί η χώρα το 2010 ήταν η διάσωση των τραπεζών. Εντάξει διασώθηκαν οι τράπεζες, τώρα είναι η ώρα να διασωθεί και η κοινωνία και η πραγματική οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Οι τράπεζες δανείζουν μόνο σε εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη από δανεισμό».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να αναπτύξουμε μία οικονομία έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας. «Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι το υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό» σημείωσε.
Καταλήγοντας είπε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση βρισκόταν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, ωστόσο ήδη έχει δρομολογήσει μία σειρά σχέδια όπως η ίδρυση της Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα είπε ότι υπάρχει σχέδιο για στοχευμένες μικρές πιστώσεις, εκεί όπου βρίσκεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.