Από τότε που ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, κυκλοφορούν δύο βασικές θεωρίες συνωμοσίας.

Η συζήτηση για τον καρκίνο του Μπάιντεν είναι επικίνδυνη

Epiloges Press

Epiloges Press

του Ravi Parikh*

Advertisement
 

Από τότε που ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, κυκλοφορούν δύο βασικές θεωρίες συνωμοσίας.

Η πρώτη είναι ότι το επιτελείο του Μπάιντεν παραμέλησε τις εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν. Κάποιοι ειδικοί υποστήριξαν ότι αν ο τέως πρόεδρος έκανε συχνά τεστ PSA, ο καρκίνος θα είχε εντοπιστεί εγκαίρως. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να πουν ότι ο Μπάιντεν σκοπίμως απέφευγε τις εξετάσεις ώστε να μην αποκαλυφθούν τα προβλήματα υγείας που είχε.

Η δεύτερη θεωρία συνωμοσίας συνδέει τη διάγνωση με την κακή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ του Ιουνίου του 2024. Κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι ο καρκίνος εξηγεί την κατάπτωσή του, τις εναλλαγές τής ενεργητικότητάς του, ακόμη και τη μείωση των δημοσίων εμφανίσεών του.

Ως ογκολόγος που ειδικεύομαι στο τέταρτο στάδιο του καρκίνου του προστάτη, βρίσκω αυτές τις θεωρίες επικίνδυνες. Κι αυτό, επειδή στιγματίζουν ακόμη περισσότερο τους ασθενείς που επιβιώνουν με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο.

Για τους αρχάριους, δεν βοηθάει να διατυπώνουμε υποθέσεις για το πόσον καιρό έχει ο Μπάιντεν τον καρκίνο ή για το αν οι εξετάσεις PSA θα τον είχαν προλάβει. Γιατί; Επειδή ούτε η διάγνωση αλλάζει ούτε ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Ίσως πράγματι να είχε εντοπιστεί ο καρκίνος από μια εξέταση PSA. Όμως η ιατρική πρακτική είναι να αποφεύγονται οι εξετάσεις PSA για τους άνω των 70 ετών, πολύ περισσότερο για έναν 82χρονο, τόσο επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης όσο και επειδή η επεμβατική βιοψία μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι επίσης πιθανό ο καρκίνος του Μπάιντεν να αναπτύχθηκε μεταξύ εξετάσεων. Παρόλο λοιπόν που η υγεία ενός Προέδρου είναι κάτι που εμπνέει ανησυχία, δεν υπάρχει λόγος ένας ασθενής να αισθάνεται ένοχος για έναν καρκίνο που δεν εντοπίστηκε.

Επιπλέον, είναι απίθανο ο καρκίνος του τέως Προέδρου να συνέβαλε σε οποιαδήποτε γνωστική δυσλειτουργία. Ο καρκίνος του προστάτη δεν μεταδίδεται σχεδόν ποτέ στον εγκέφαλο και το επιτελείο του Μπάιντεν βεβαιώνει ότι ήταν σε γενικές γραμμές ασυμπτωτικός.

Σε όλη μου τη σταδιοδρομία, είχα εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο του προστάτη στο τέταρτο στάδιο. Είναι ανίατος, αλλά αντιμετωπίσιμος. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε συμπτώματα όπως πόνος στα κόκαλα από μεταστάσεις, ουρολογικά θέματα ή απώλεια βάρους. Το δεύτερο είναι να συζητάμε τους στόχους: πόσο επιθετικοί πρέπει να είμαστε, ποιες είναι οι προτεραιότητες του ασθενούς, τι θυσίες είναι διατεθειμένος να κάνει στην ποιότητα της ζωής του. Το τρίτο είναι να συζητάμε τις επιλογές που έχουμε. Και το τέταρτο είναι η συζήτηση της ζωής με τον καρκίνο. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του προστάτη κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιά τους ή από διαβήτη, παρά από τον ίδιο τον καρκίνο.

Advertisement
MEGA

Κάτι ακόμη: ναι, συζητάμε και τη γνωστική λειτουργία. Η πιο διαδεδομένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, η θεραπεία ανδρικής καταστολής (ADT), μπορεί να την επηρεάσει. Αν κάποιος έχει τέτοια θέματα, τα λαμβάνουμε υπόψη όταν προτείνουμε μια θεραπεία. Στον βαθμό όμως που ένας ασθενής δεν έχει προχωρημένη άνοια, η θεραπεία δεν αλλάζει.

Η συζήτηση γύρω από την πρόληψη και την πρόγνωση με αφορμή την είδηση για τον Μπάιντεν δεν κάνει καλό στους ασθενείς που ζουν με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, γιατί διαιωνίζει τον επιζήμιο μύθο ότι επίκειται ο θάνατός τους ή η αναπηρία τους. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, σε διακρίσεις στον χώρο εργασίας και σε ψυχολογική πίεση.

(*) O Ravi Parikh είναι ογκολόγος στο Winship Cancer Institute του πανεπιστημίου Emory

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

06/12/25 6:42 μμ

ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

06/12/25 6:36 μμ

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

06/12/25 6:31 μμ

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα

06/12/25 6:27 μμ

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα λόγω κακοκαιρίας

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

06/12/25 6:20 μμ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

06/12/25 1:52 μμ

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη - Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

06/12/25 1:43 μμ

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη – Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

06/12/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες – Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

06/12/25 1:25 μμ

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες - Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

06/12/25 1:20 μμ

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες – Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

06/12/25 1:16 μμ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

06/12/25 1:14 μμ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια