5.9 C
Serres

Η Τουρκία είναι φιγουρατζού, δεν μπαίνει σε μια διαμάχη, στην οποία υπάρχει κίνδυνος να χάσει

Date:

Το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέκλεισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο., Άγγελος Συρίγος. «Η Τουρκία δεν θα μπει σε μια διαδικασία πολεμικής διαμάχης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως «όλα αυτά τα οποία γίνονται ως τώρα, τις τελευταίες μέρες -ως προς την Ελλάδα, όχι ως προς την Κύπρο- είναι όλα διπλωματικά μέσα».

«Το χαρτί, που το διαπιστώσαμε με έκπληξη λανθασμένα, γιατί η Τουρκία λέει τα ίδια από το 2004, ότι διεκδικεί αυτές τις περιοχές, ήταν ένα έγγραφο προς τον ΟΗΕ. Σε αυτό που έγινε με τη Λιβύη δεν έβγαλε η Τουρκία κανονιοφόρους. Μια συμφωνία υπέγραψε. Ως τώρα ακολουθεί με την Ελλάδα πολύ προσεκτικά διπλωματικά μέσα. Με διπλωματικά μέσα πιστεύει ότι θα πετύχει» επεσήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενος στη γειτονική μας χώρα ξεκαθάρισε: «Δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία σε αυτή τη φάση, για να μπει πρέπει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη».

Εστιάζοντας στις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στους Έλληνες τις χαρακτήρισε «φυσιολογικές» διευκρινίζοντας «η Τουρκία είναι παραδοσιακός κίνδυνος, είναι το ένα από τα πολύ πολύ μεγάλα μας προβλήματα». «Είναι φιγουρατζού. Δεν μπαίνει σε μια διαμάχη, στην οποία υπάρχει κίνδυνος να χάσει. Πιέζει, δεν επιτίθεται, επιτίθεται μόνον όταν είναι βεβαία ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Στην Κύπρο μπήκε το ΄74, όταν πήρε το πράσινο φως από τους Αμερικανούς, όταν ήξερε ότι δεν υπάρχει αντίσταση. Στη Συρία μπήκε τώρα όταν πήρε πράσινο φως από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους και ήλεγχε πλήρως τον εναέριο χώρο και επιτέθηκε στους Κούρδους μέσω των τζιχαντιστών» συμπλήρωσε ο Άγγελος Συρίγος.






«Η μοναδική σχέση που έχει πλέον η ΕΕ με την Τουρκία είναι τα κονδύλια που της δίνει για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό Τίποτε άλλο. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε ούτε εμείς να κοπεί, διότι με αυτόν τον τρόπο ως ένα βαθμό η Τουρκία κρατάει τις ροές» είπε.

«Η Τουρκία πήρε από τη Συρία το μάθημα πως επιβραβεύεται όταν παίρνει πρωτοβουλίες, ακόμη και όταν αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, προέβλεψε στροφή της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ για τις επόμενες κινήσεις της» ανέφερε και σημείωσε ότι «αποκλείεται η Τουρκία να υπαναχωρήσει» σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτωπα της γειτονικής χώρας στην περιοχή, διευκρίνισε ότι αυτά είναι η Κύπρος, όπου «μπαίνει καθαρά στη φάση που θα προσπαθήσει να βρει ενεργειακό κοίτασμα, μάλλον στο τεμάχιο 3» και η Ελλάδα όπου «ανιχνεύει τις ελληνικές προθέσεις». Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο σχολίασε ότι οι επαφές της Ελλάδας με τη συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησαν το 2004 και τόνισε ότι το πρόβλημα υπάρχει από την πλευρά της Αιγύπτου που δεν επιθυμεί να πάρει θέσει στην ελληνοτουρκική διαμάχη ως προς την επήρεια του Καστελόριζου.

Τέλος μιλώντας για τη Λιβύη σημείωσε: «Υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, η μία που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ είναι η κυβέρνηση με την οποία οι περισσότεροι σύμμαχοί μας δεν έχουν καλές σχέσεις, έχουν κακές σχέσεις. Επομένως εμείς πρέπει να στραφούμε υποχρεωτικώς προς την άλλη που δεν αναγνωρίζεται όμως από τον ΟΗΕ».

ΠολιτικήΗ Τουρκία είναι φιγουρατζού, δεν μπαίνει σε μια διαμάχη, στην οποία υπάρχει...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα