Υπέρ της άρσης ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη αποφάσισε η Ολομέλεια. Από 187 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 100, κατά ψήφισαν 81 ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Υπέρ της άρσης ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη αποφάσισε η Ολομέλεια. Από 187 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 100, κατά ψήφισαν 81 και 6 βουλευτές δήλωσαν παρών.

 
 
Η άρση ασυλίας της κ. Κασιμάτη αποφασίστηκε μετά από υποβολή εγκλήσεως σε βάρος της από φυσικά πρόσωπα-αστυνομικούς, εξαιτίας πολιτικού σχολίου που έκανε «χιουμοριστικά», όπως η ίδια ανέφερε, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής της δραστηριότητας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διαβιβαστεί η σημερινή της ομιλία, η δικογραφία και τα πρακτικά της συζήτησης που έχει προηγηθεί στην επιτροπή δεοντολογίας, στο επιστημονικό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για την ορθή ερμηνεία του άρθρου 62 του Συντάγματος.
Ειδικότερα, ζήτησε να αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο αν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να αίρεται ασυλία βουλευτή για τη δίωξή του, εξαιτίας διατύπωσης σχολίου στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας.
«Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό, διασταυρώνεται με τη δημοκρατική αρχή, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, την κοινοβουλευτική αρχή και την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα νομική θέση του βουλευτή», είπε η βουλευτής.

Παράλληλα, τόνισε ότι το σχόλιο της ήταν εντός της πολιτικής της δραστηριότητας και συνεπώς η έγκλησή της ασκήθηκε εξόχως καταχρηστικά.

 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι με τη σημερινή συζήτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα ερμηνείας του άρθρου 62 του Συντάγματος.
«Η τοποθέτηση της κ. Κασιμάτη ήταν άστοχη, ήταν ατυχής. Εξήγησε η ίδια τις συνθήκες και τις καταστάσεις και παίρνει και την πολιτική ευθύνη γι΄αυτά που είπε. Όμως εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Έχουμε παρερμηνεία του άρθρου 62 που ανοίγει το δρόμο για όσα λέει ή για όσα υποστηρίζει ένας βουλευτής, να κρίνεται, όχι πολιτικά αλλά να κρίνεται ποινικά, με την ανοχή και τη συγκατάθεση της Βουλής. Αυτό γίνεται σήμερα», είπε ο Γιάννης Γκιόκας.
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδη κατάσταση, με κακόβουλες επιλογές πολιτών ή ομάδων πολιτών με υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες πολιτικές και άλλες», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας για την απόφαση της Βουλής αναφορικά με την κ. Κασιμάτη.
Η Ολομέλεια αποφάσισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύσιου Ακτύπη. Από 184 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 181, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Ο βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του αν και όπως είπε στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχει καμία κατηγορία σε βάρος του.

Advertisement
MEGA

Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκε η Ολομέλεια και για υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 182 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 175 βουλευτές, κατά ψήφισαν 7 βουλευτές. Ο βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του.

 
Προηγουμένως εξήγησε ότι σήμερα αποφασίζεται η άρση διότι κατέθεσε ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας σφοδρού επεισοδίου ανάμεσα στην πρώην βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου με νεαρό που δηλώνει δημοσιογράφος-διαχειριστής ιστοσελίδων.
Ο κ. Δρίτσας παρενέβη για να καθησυχάσει την κ. Μεγαλοοικονόμου προκειμένου να μην έχει προβλήματα με την υγεία της και εκτονώθηκαν τα πράγματα. Στη συνέχεια κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Δρίτσας ως μάρτυρας υπεράσπισης της κ. Μεγαλοοικονόμου, σε αγωγή και μήνυση που είχε κάνει σε βάρος της ο δημοσιογράφος.
«Κατέθεσα ευθαρσώς αυτά που είδα και αυτά που άκουσα χωρίς να προσθέσω ή να παραλείψω το παραμικρό», είπε ο κ. Δρίτσας που πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά έγινε μήνυση σε βάρος του και ο δημοσιογράφος έχει καταθέσει και αγωγή και ζητάει 60.000 ευρώ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video

Π.Πουλιάκας: "Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών - video

15/01/26 9:50 μμ

Π.Πουλιάκας: “Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών – video

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους - Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση - video

15/01/26 9:51 μμ

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους – Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση – video

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

15/01/26 9:35 μμ

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου - video

15/01/26 9:33 μμ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου – video

ΕΟΔΥ: 871 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 15 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

15/01/26 9:27 μμ

ΕΟΔΥ: 871 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 15 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Ο «Φάλσταφ» επιστρέφει στη Λυρική

15/01/26 9:16 μμ

Ο «Φάλσταφ» επιστρέφει στη Λυρική

Ευλογιά των προβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα - Κτηνοτρόφοι: Χωρίς το εμβόλιο δεν ανασυστήνονται τα κοπάδια

15/01/26 9:16 μμ

Ευλογιά των προβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα – Κτηνοτρόφοι: Χωρίς το εμβόλιο δεν ανασυστήνονται τα κοπάδια

Aπολογισμός-ρεκόρ, νέα έργα υποδομής και διεθνή ονόματα στο ΜΜΘ

15/01/26 9:08 μμ

Aπολογισμός-ρεκόρ, νέα έργα υποδομής και διεθνή ονόματα στο ΜΜΘ

Επιστροφή ενοικίου: Νέες πληρωμές σε επιπλέον 6,7 χιλιάδες δικαιούχους-Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ

15/01/26 9:01 μμ

Επιστροφή ενοικίου: Νέες πληρωμές σε επιπλέον 6,7 χιλιάδες δικαιούχους-Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι ώρα των αποφάσεων - Η κοινωνία δεν αναζητά καλύτερη προοδευτική αντιπολίτευση, θέλει λύση κυβερνητικής προοπτικής

15/01/26 8:55 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι ώρα των αποφάσεων – Η κοινωνία δεν αναζητά καλύτερη προοδευτική αντιπολίτευση, θέλει λύση κυβερνητικής προοπτικής

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας

15/01/26 8:51 μμ

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας