Επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Βραζιλίας καταγγέλλουν οι οικολόγοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άρση της 10ετούς απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Βραζιλίας καταγγέλλουν οι οικολόγοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άρση της 10ετούς απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς και σε υγροβιότοπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Advertisement
 

 

 

Η κυβέρνηση δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας.

Αν και οι περιοχές όπου βρίσκονται καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου μειώνονται στη Βραζιλία, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι θα εξαπλωθούν στις περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ή σε τμήματα της περιοχής Σεχάντου.

Οι οικολόγοι εξηγούν ότι η απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα με την οποία απαγορεύθηκαν οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου είναι άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου που αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου, δάσους που συχνά αποκαλείται «ο πνεύμονας» του πλανήτη και θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η άρση της απαγόρευσης θα εκθέσει τον Αμαζόνιο και άλλες ευάλωτες περιοχές στην «επέκταση αρπακτικών», προειδοποίησε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο του Κλίματος, δίκτυο οικολογικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Conservation International και άλλων.

Ο βραζιλιάνικος αγροτοβιομηχανικός όμιλος Unica, ο οποίος μεταξύ άλλων καλλιεργεί ζαχαροκάλαμο χαρακτήρισε αναχρονιστική την απαγόρευση και διαβεβαίωσε ότι άλλα μέσα, όπως ο νέος Κανονισμός Δασικής Προστασίας της Βραζιλίας, αρκούν για τον έλεγχο αγροτικών δραστηριοτήτων σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές.

Την απαγόρευση είχε επιβάλει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την περίοδο που η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο προβαλλόταν ως φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει διάφορα κράτη να μειώσουν το αποτύπωμά τους ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.

Advertisement
Family Kitchen

Η έξαψη που ήγειραν οι προοπτικές παραγωγής αιθανόλης είχαν προκαλέσει ανησυχίες πως η επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου θα οδηγούσε σε αποψίλωση των δασών και θα καταλάμβανε εδάφη που αξιοποιούνταν ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διατροφικών ειδών.

Η αγορά πάντως δεν αναπτύχθηκε όσο προβλεπόταν. Οι εξαγωγές είναι περιορισμένες, καθώς η Βραζιλία και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μόνες χώρες που παράγουν και χρησιμοποιούν αιθανόλη ως καύσιμο σε μεγάλη κλίμακα. Οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται ζαχαροκάλαμο μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης των τιμών της ζάχαρης.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλους Μινκ, ο οποίος είχε εισηγηθεί στον Λούλα την απαγόρευση, έκρινε ότι η άρση της θα πλήξει την εικόνα του πρωτογενούς τομέα της Βραζιλίας, που θεωρείται φιλικός προς το περιβάλλον. «Η απόφαση αυτή θα αμαυρώσει την εικόνα της βραζιλιάνικης αιθανόλης σε όλο τον κόσμο», έκρινε ο Μινκ μέσω Twitter.

 

Πηγή thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην επαρχιακή οδο Σιδηροκάστρου – Λιθοτόπου λόγω έργων

05/12/25 11:58 πμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Λιθοτόπου λόγω έργων

Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο

05/12/25 11:50 πμ

Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο – video

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

05/12/25 11:41 πμ

Παγωμένο Φεγγάρι: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

Μοντέλα χωρίς ηλικία - Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο - ύμνο στη ζωή

05/12/25 11:17 πμ

Ξάνθη: Μοντέλα χωρίς ηλικία – Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο – ύμνο στη ζωή

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών - video

05/12/25 10:44 πμ

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών – video

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

05/12/25 10:35 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

05/12/25 9:48 πμ

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

05/12/25 9:42 πμ

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

05/12/25 9:37 πμ

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

05/12/25 9:06 πμ

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

05/12/25 9:02 πμ

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Έντεκα μετάλλια με 4 χρυσά για την Ελλάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα άρσης βαρών

05/12/25 8:57 πμ

Έντεκα μετάλλια με 4 χρυσά για την Ελλάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα άρσης βαρών