Επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Βραζιλίας καταγγέλλουν οι οικολόγοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άρση της 10ετούς απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Βραζιλίας καταγγέλλουν οι οικολόγοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άρση της 10ετούς απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς και σε υγροβιότοπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

 

 

Η κυβέρνηση δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας.

Αν και οι περιοχές όπου βρίσκονται καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου μειώνονται στη Βραζιλία, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι θα εξαπλωθούν στις περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ή σε τμήματα της περιοχής Σεχάντου.

Οι οικολόγοι εξηγούν ότι η απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα με την οποία απαγορεύθηκαν οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου είναι άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου που αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου, δάσους που συχνά αποκαλείται «ο πνεύμονας» του πλανήτη και θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η άρση της απαγόρευσης θα εκθέσει τον Αμαζόνιο και άλλες ευάλωτες περιοχές στην «επέκταση αρπακτικών», προειδοποίησε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο του Κλίματος, δίκτυο οικολογικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Conservation International και άλλων.

Ο βραζιλιάνικος αγροτοβιομηχανικός όμιλος Unica, ο οποίος μεταξύ άλλων καλλιεργεί ζαχαροκάλαμο χαρακτήρισε αναχρονιστική την απαγόρευση και διαβεβαίωσε ότι άλλα μέσα, όπως ο νέος Κανονισμός Δασικής Προστασίας της Βραζιλίας, αρκούν για τον έλεγχο αγροτικών δραστηριοτήτων σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές.

Advertisement
MEGA

Την απαγόρευση είχε επιβάλει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την περίοδο που η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο προβαλλόταν ως φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει διάφορα κράτη να μειώσουν το αποτύπωμά τους ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.

Η έξαψη που ήγειραν οι προοπτικές παραγωγής αιθανόλης είχαν προκαλέσει ανησυχίες πως η επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου θα οδηγούσε σε αποψίλωση των δασών και θα καταλάμβανε εδάφη που αξιοποιούνταν ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διατροφικών ειδών.

Η αγορά πάντως δεν αναπτύχθηκε όσο προβλεπόταν. Οι εξαγωγές είναι περιορισμένες, καθώς η Βραζιλία και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μόνες χώρες που παράγουν και χρησιμοποιούν αιθανόλη ως καύσιμο σε μεγάλη κλίμακα. Οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται ζαχαροκάλαμο μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης των τιμών της ζάχαρης.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλους Μινκ, ο οποίος είχε εισηγηθεί στον Λούλα την απαγόρευση, έκρινε ότι η άρση της θα πλήξει την εικόνα του πρωτογενούς τομέα της Βραζιλίας, που θεωρείται φιλικός προς το περιβάλλον. «Η απόφαση αυτή θα αμαυρώσει την εικόνα της βραζιλιάνικης αιθανόλης σε όλο τον κόσμο», έκρινε ο Μινκ μέσω Twitter.

 

Πηγή thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ