Στην Ιαπωνία μόνο άντρες της βασιλικής οικογένειας μπορούν να ανέβουν στο θρόνο- Ωστόσο, μετά τον 19χρονο Χισαχίτο δεν υπάρχει, προς το παρόν, άλλος
Ο πρίγκιπας Χισαχίτο της Ιαπωνίας είναι ο πρώτος άνδρας μέλος της βασιλικής οικογένειας που ενηλικιώνεται εδώ και 40 χρόνια. Πολλοί στην Ιαπωνία ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ο τελευταίος.
Οι περίτεχνες τελετουργίες στο παλάτι για την επίσημη αναγνώριση του Χισαχίτο ως ενήλικα το Σάββατο θυμίζουν τις ζοφερές προοπτικές για την παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο που πηγάζουν κυρίως από πολιτική διαδοχής η οποία προβλέπεται μόνο για άνδρες.
Μετά από αυτόν, ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα κάποιος άλλος, γεγονός που αφήνει την αυτοκρατορική οικογένεια με το δίλημμα για το αν θα πρέπει να αναιρέσει την απόφαση του 19ου αιώνα που κατάργησε τη δυνατότητα των γυναικών να ανεβαίνων στον θρόνο.
Ο Χισαχίτο είναι ανιψιός του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος έχει ένα παιδί, μια κόρη, την Πριγκίπισσα Άικο. Ο πατέρας του Χισαχίτο, Ακισίνο, ο μικρότερος αδελφός του Αυτοκράτορα, ήταν ο τελευταίος άνδρας που ενηλικιώθηκε στην οικογένεια, το 1985.
Ο Χισαχίτο είναι ο νεότερος από την 16μελή ενήλικη Αυτοκρατορική Οικογένεια. Αυτός και ο πατέρας του είναι οι μόνοι δύο άνδρες κληρονόμοι που είναι νεότεροι από τον Ναρουχίτο. Ο πρίγκιπας Χιτάτσι, ο μικρότερος αδελφός του πρώην Αυτοκράτορα Ακιχίτο, είναι τρίτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, αλλά είναι ήδη 89 ετών.
Η έλλειψη ανδρών διαδόχων αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη μοναρχία, η οποία, σύμφωνα με τους ιστορικούς, διαρκεί εδώ και 1.500 χρόνια. Το ζήτημα αντικατοπτρίζει την ταχεία γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία παραδοσιακά είχε άνδρες αυτοκράτορες, αλλά η διαδοχή των γυναικών επιτρεπόταν. Υπήρξαν οκτώ γυναίκες αυτοκράτειρες, με τελευταία την πρόσφατης Go-sakuramachi που κυβέρνησε από το 1762 έως το 1770. Καμία από αυτές, ωστόσο, δεν απέκτησε κληρονόμο κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.
Η διαδοχή περιορίστηκε νομικά στους άνδρες με νόμο για πρώτη φορά το 1889 βάσει του προπολεμικού Συντάγματος. Ο μεταπολεμικός νόμος του 1947 για τον Αυτοκρατορικό Οίκο, ο οποίος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις συντηρητικές προπολεμικές οικογενειακές αξίες, επιτρέπει επίσης μόνο τη διαδοχή των ανδρών.
πηγή euronews.com