Ιατρικός Σύλλογος Σερρών: “Οι ελλείψεις ιατρών συνεχίζονται, η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτερεύει”- Video
Date:
Επιδεινώνονται καθημερινά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της πόλης των Σερρών όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών, καθώς οι περισσότερες κλινικές όπως η Ουρολογική, το Αναισθησιολογικό Τμήμα και οι Παθολογικές κλινικές είτε δεν λειτουργούν, είτε νοσούν βαριά.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο για να μπορέσει το ΕΣΥ να προσελκύσει νέους Ιατρούς, θα πρέπει να υπάρξει δραστική αύξηση των ιατρικών αμοιβών, από τον ειδικευόμενο μέχρι το συντονιστή, με αξιολόγηση και ανάλογα με το παρεχόμενο έργο, ώστε να φθάσουν στο μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.Γι’ αυτό πρέπει να υποβληθούν προτάσεις για ταχύτερη, ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος προκηρύξεων και προσλήψεων στο ΕΣΥ.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ.Αγγελος Βάκαλος μιλώντας στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ τόνισε πως η κατάσταση του Νοσοκομείου Σερρών χειροτερεύει συνεχώς και με πολύ μεγάλη δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Οι δύο Παθολογικές κλινικές που υπάρχουν τονίζει έχουν πάνω από 60 ασθενείς μέσα, έχουν απομείνει 8 Ιατροί και οι 13 οργανικές θέσεις που προβλέπονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης μας, τα οποία δυστυχώς επιδεινώνονται.
Ουρολογική κλινική δεν υπάρχει εξαιτίας της έλλειψης Ιατρών.
Στο Αναισθησιολογικό τμήμα υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και άλλοι δύο που συμμετέχουν στις εφημερίες, με αποτέλεσμα να καλύπτονται κυρίως τα επείγοντα χειρουργεία και – οριακά – λίγα από τα προγραμματισμένα.
Στη ΜΕΘ υπηρετούν 4 Ιατροί (μαζί με τη διευθύντριά τους) με αποτέλεσμα να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, μέσα στη μονάδα ή σε ετοιμότητα διακομιδής!
Και τώρα απειλείται και η λειτουργία των Παθολογικών κλινικών (οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε νοσοκομείου):
Μετά την παραίτηση λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας μιας Παθολόγου, απομένουν συνολικά οκτώ ειδικοί Ιατροί και στις δύο κλινικές, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, για πάνω από 60 νοσηλευόμενους ασθενείς, επιπλέον τις καθημερινές δεκάδες επειγόντων περιστατικών, επιπλέον τα χρόνια περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 13 Παθολόγους, αριθμό που θεωρείται ανεπαρκής.
Τυχόν συνέχιση των υποχρεωτικών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις των ήδη εξουθενωμένων Παθολόγων του νοσοκομείου μας, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση ενός διευθυντή, παραίτηση ενός άλλου και άρνηση αποδοχής διορισμού μιας επιμελήτριας. Δηλαδή οι Παθολογικές κλινικές θα απομείνουν με πέντε μόνο ειδικούς Ιατρούς! Ταυτόχρονα, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος να έρθει στο νοσοκομείο μας και να υποστεί τα ίδια…
Οι πιθανότητες που αναφέραμε δεν είναι απειλές και εκβιασμός, αλλά απλές συνέπειες του υπερβολικού φόρτου εργασίας και εφημεριών. Οι συνάδελφοί μας έχουν καταπονηθεί για χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον προοπτική σημαντικής βελτίωσης. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για έμπειρα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΣΥ, οι οποίοι όμως έχουν κάποια ηλικία και δεν είναι δυνατό
ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, να ανταπεξέλθουν σε πρόγραμμα που είναι υπερβολικά βαρύ ακόμα και για νεαρούς ειδικευόμενους.
Η «ενίσχυση» των Παθολογικών κλινικών με Γενικούς Ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας δεν μπορεί να προσφέρει λύση, διότι η εκπαίδευση και ο ρόλος των Γενικών είναι διαφορετικά από εκείνα των Παθολόγων και ως κοινό αντικείμενο έχουν μόνο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τις απόψεις του Ιατρικού κόσμου της χώρας μας, για το πώς θα μπορέσει το ΕΣΥ να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό και να προσελκύσει νέους και ικανούς Ιατρούς, σταματώντας τη διαρροή τους στο εξωτερικό, τις εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) δραστική αύξηση – διπλασιασμό τουλάχιστον – των ιατρικών αμοιβών, από τον ειδικευόμενο μέχρι το συντονιστή, αλλά με αξιολόγηση και ανάλογα με το παρεχόμενο έργο, ώστε να φθάσουν στο μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Πέρα από τις αμοιβές, τις οποίες θεωρούμε βασική αιτία της «λειψανδρίας» στο ΕΣΥ, έχουμε καταθέσει και άλλες προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εφημερίας, επιστημονική εξέλιξη, ασφάλεια, ειδική φορολόγηση εφημεριών, μετακινήσεις κλπ.
Έχουμε υποβάλει επίσης προτάσεις για ταχύτερη, πιο ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος προκηρύξεων και προσλήψεων Ιατρών στο ΕΣΥ.
Πιστεύουμε ότι η εξαγγελλόμενη δυνατότητα των Ιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται επίσης στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα, δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, ούτε στη διευκόλυνση των ασθενών. Θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, σύγχυση, δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, αθέμιτο ανταγωνισμό στα ιδιωτικά ιατρεία και οι μόνοι που θα επωφεληθούν θα είναι κάποιοι επώνυμοι συνάδελφοι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τον ανεπαρκή αριθμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας και την απόσυρσή τους από τη Βισαλτία. Μπορεί να προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις στη διακομιδή ασθενών, ιδίως εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών, όπου κάθε λεπτό καθυστέρησης της ειδικής θεραπείας σημαίνει απώλεια καρδιακού ή εγκεφαλικού ιστού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς σε ετοιμότητα τέσσερα ασθενοφόρα στην περιφέρεια, δύο τουλάχιστον στην πόλη, άλλο ένα για διακομιδές και άλλο ένα για να αντικαθιστά όποιο απομακρύνεται.
O Πρόεδρος Δρ Άγγελος Βάκαλος
O Γεν. Γραμματέας Άγγελος Δαμπάλης
Δείτε τι ρίπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών στο Επιλογές και στην Ελένη Μωραΐτη