Ιατρικός Σύλλογος Σερρών: Και τώρα θα την πληρώσουν οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και οι αδύναμοι (video)
Date:
Η πρόσφατη απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη μας, έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση ότι η ανθρώπινη ανοησία είναι ανίκητη.
Και όχι μόνο η ανοησία, αλλά και η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα και η ασυνειδησία.
Μέχρι πριν μια εβδομάδα πιστεύαμε ότι πηγαίνουμε καλά· και πράγματι πηγαίναμε καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως βαδίζαμε σε τεντωμένο σχοινί και μέσα μας το ξέραμε, αλλά δεν θέλαμε να το παραδεχθούμε. Λίγοι τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας. Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ήταν ελλιπείς και χαλαροί. Και φυσικά υπήρχαν κάποιοι που από ανοησία, από επιπολαιότητα, ανευθυνότητα και ασυνειδησία γλεντούσαν και χοροπηδούσαν ο ένας πάνω στον άλλον και με τα χοροπηδητά τους, μας γκρέμισαν τελικά όλους μαζί κάτω.
Και τώρα θα την πληρώσουν (όπως συνήθως) αυτοί που δεν έφταιξαν σε τίποτα, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι αδύναμοι.
Μπορούμε να συζητούμε για ώρες για το ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι δεν είναι, τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε και τι έγινε ενώ δεν έπρεπε να γίνει. Όμως δεν είναι της παρούσης. Της παρούσης είναι να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και να σταματήσουμε επιτέλους τη δυσπιστία, τα ψέματα, την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας. Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του.
Ταυτόχρονα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε δύσκολη φάση, κυρίως από άποψη στελεχών. Κι αυτό επίσης είναι αποτέλεσμα αμέλειας και έλλειψης σχεδιασμού σε βάθος δεκαετιών.
Όμως και το διάστημα από την έναρξη της πανδημίας το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, υπήρξε αδικαιολόγητος εφησυχασμός. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να προβλέψει ότι δεν θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό τόσο γρήγορα και ανώδυνα… Παρ’ όλα αυτά δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν. Οι αρμόδιοι δεν προνόησαν για έκτακτη ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρούς λόγω της πανδημίας. Οι προσλήψεις ειδικών που είχαν ανακοινωθεί πριν τις εκλογές, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για αντικατάσταση αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο προσεχές διάστημα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών που συνοδεύει το παρόν κείμενο για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται οι συνάδελφοί μας και οι συνεργάτες τους για να καλύψουν τα κενά.
ΔΕΊΤΕ τι είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κος Άγγελος Βάκαλος στην εκπομπή “Κάθε Μεσημέρι” και στην δημοσιογράφο Ελένη Μωραΐτη
Το ΕΣΥ γηράσκει και φθείρεται: Θέσεις προκηρύσσονται και ξαναπροκηρύσσονται, αλλά παραμένουν κενές
Έμπειροι διευθυντές συνταξιοδοτούνται και αντικαθίστανται από νέους ειδικούς επικουρικούς. Σε κρίσιμες ειδικότητες δεν βρίσκονται Ιατροί διατεθειμένοι να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ. Και πώς να πάρουν αυτή την απόφαση οι συνάδελφοι, όταν ξέρουν ότι θα εξουθενωθούν στις εφημερίες και οι αμοιβές τους θα είναι γελοίες σχετικά με την προσφορά τους; Προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό. Ακόμα και οι ήδη υπηρετούντες Ιατροί του Νοσοκομείου, ιδίως οι παλαιότεροι, ψάχνουν να βρουν τρόπο να συνταξιοδοτηθούν ή με κάποιον άλλο τρόπο να φύγουν από αυτό το «τρελοκομείο», ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την πολύτιμη πείρα τους για αρκετά χρόνια ακόμη. Και πράγματι, δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από ένα διευθυντή ηλικίας εξήντα ετών, να εφημερεύει όπως όταν ήταν ειδικευόμενος τριάντα ετών!
Παρόμοια συμβαίνουν και στα Κέντρα Υγείας.
Τα περισσότερα έχουν απομείνει με ελάχιστους ειδικούς Ιατρούς, επίσης υψηλόβαθμους και κάποιας ηλικίας (μερικά με έναν ή δύο μόνο Γενικούς ή Παθολόγους – ας μη μιλήσουμε για Παιδιάτρους…) και φυσικά δυσκολεύονται να καλύψουν τόσο τις ανάγκες της καθημερινής πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή τους, όσο και τις απαραίτητες εφημερίες. Πολύ δε λιγότερο μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής του Κορωνοϊού, για αρχικό έλεγχο και εκτίμηση πολλών ύποπτων ή λιγότερο ύποπτων περιστατικών. Το αποτέλεσμα είναι, όλη αυτή ή κίνηση να κατευθύνεται προς τις Σέρρες, όπου εκτός από τη συνηθισμένη, σημαντική και μη αναγκαία επιβάρυνση του Νοσοκομείου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μολυνθούν άνθρωποι που αλλιώς δεν θα μολυνόταν.
Σχετικά με τα Κέντρα Υγείας που επιφορτίσθηκαν με καθήκοντα πρωτοβάθμιου ελέγχου περιστατικών ύποπτων για κορωνοϊό, πιστεύουμε ότι δύο μόνο δεν αρκούν.
Πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλα τόσα ή και όλα.
Τέλος, μας ανησυχεί η ανάγκη να στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για την εξέταση PCR τα δείγματα που λαμβάνονται εδώ, με αποτέλεσμα η διαδικασία ελέγχου να καθυστερεί και τα ύποπτα περιστατικά να λιμνάζουν με πιθανότητα νέων επιμολύνσεων. Ο ειδικός εξοπλισμός που απαιτείται για την εξέταση αυτή πρέπει να εγκατασταθεί σε όλα τα μεγάλα επαρχιακά νοσοκομεία, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός, η ταχύτητα και επομένως η αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Υπό τη σκιά του κορωνοϊού όμως, πέρασε και η φετινή εποχή του ιού του Δυτικού Νείλου, αφήνοντας δυστυχώς πίσω στην περιοχή μας 6 νεκρούς και 56 κρούσματα (από τα οποία τα 50 με κλινικές εκδηλώσεις και μερικά με υπολειμματικές νευρολογικές βλάβες). Ήταν το 40% των κρουσμάτων και θανάτων όλης της Ελλάδας! Αν δεχθούμε ότι από τον ιό αυτό νοσεί περίπου ένας στους 150 από όσους μολύνονται, τότε υπολογίζουμε ότι μολύνθηκαν φέτος 8-10.000 κάτοικοι του νομού. Και που οφείλεται αυτό; Κυρίως στο ότι δεν έγιναν εγκαίρως οι ψεκασμοί για τα κουνούπια. Άλλη μια αμέλεια που πληρώθηκε ακριβά από εκείνους οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτε…
Το ίδιο λάθος δεν πρέπει να ξαναγίνει και του χρόνου.
Οι αρχές της Τοπικής αυτοδιοίκησης σε Περιφέρεια, Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και Δήμους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν να γίνουν οι ψεκασμοί την περίοδο που πρέπει. Και φυσικά όλοι εμείς πρέπει να φροντίσουμε να εξαλείψουμε στάσιμα νερά, λύματα και βρωμιές από τα σπίτια και τα κτήματά μας.
Η μάχη βεβαίως με τον κορωνοϊό συνεχίζεται. Οι Ιατροί και όλοι οι άλλοι υγειονομικοί συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας με αυταπάρνηση, όσο καλύτερα μπορούμε, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αλλά και οι υπόλοιποι, ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το κακό και το πάθημα να μας γίνει μάθημα έγκαιρα, πριν καταλήξει τραγωδία.
Να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για τις συζητήσεις, την ψυχαγωγία, τις συναλλαγές και τις αγορές μας. Ας κάνουμε ένα περίπατο στην εξοχή και ας πιούμε τον καφέ μας στο σπίτι. Να φοράμε πάντα τη μάσκα, όταν βρισκόμαστε με άτομα εκτός της οικογένειάς μας. Να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ας το κάνουν. Και το κυριότερο, ας προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και ευαίσθητους ανθρώπους. Να αποφύγουμε τις επισκέψεις σ’ αυτούς και όταν είναι απαραίτητο να πάμε, να φοράμε μάσκα. Να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε με τις δουλειές, τα ψώνια και τις υποχρεώσεις τους. Καθένας πρέπει να φέρεται σαν εν δυνάμει φορέας του ιού και να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους.
Ευχόμαστε «Καλό Χειμώνα» σε όλους και πραγματικά «με υγεία»!
IAΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ