Ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του σήμερα το απόγευμα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο είχε μία συζήτηση σε βάθος για τις τελευταίες εξελίξεις.

 

 

Σκοπός της επίσκεψής του όπως τόνισε ο κ. Δένδιας ήταν να συντονίσουν οι δύο χώρες τα επόμενα βήματά τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου “θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης” καθώς “είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της”.

Η συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διεξήχθηκε σε “μία συγκυρία κατά την οποία η απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται” υπογραμμίζοντας ότι “οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής”.

Advertisement
MEGA

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και ανέφερε το “ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα” που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ “συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή” τονίζοντας μάλιστα ότι “οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή”.

Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας “τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις”.

Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι “η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα” αποσαφηνίζοντας ότι “η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου”.

Αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα το οποίο συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ν. Δένδιας είπε ότι είναι μία “προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο”. Επ’ αυτού μάλιστα διαμήνυσε ότι “η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί” επαναλαμβάνοντας την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο”.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τέσσερα σημεία «κλειδί» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

14/09/25 9:53 πμ

Τα 4 σημεία «κλειδιά» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη

14/09/25 9:45 πμ

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη

14 Σεπτεμβρίου: Γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού- Χρόνια πολλά

14/09/25 9:25 πμ

14 Σεπτεμβρίου: Γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού- Χρόνια πολλά

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

13/09/25 7:23 μμ

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

13/09/25 7:19 μμ

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια