22.6 C
Serres

«Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών» – Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Date:

Εισάγεται σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια τη Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Το ν/σ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Παρασκευή 28/06.

Υπέρ του νομοσχέδιου ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα τυπικά δήλωσαν «επιφύλαξη» να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία τους τόσο για τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου όσο και σε σειρά διατάξεών του.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου κάλεσε όλα τα κόμματα να το ψηφίσουν, καθώς, όπως είπε, ενισχύει τόσο τις δομές και τους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Κλιματικής Κρίσης και Κρατικής Αρωγής όσο και τους ωφελούμενους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δήλωσε θετικός και ανέφερε ότι θα εξετάσει με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών την πρόταση να αυξηθεί το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν θα προβούν στην υποχρέωση ιδιωτικής ασφάλισης για ζημίες από φυσικές καταστροφές που θεσπίζεται. Επίσης, θα εξετάσει την πρόσθεση στο Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο θεσπίζεται και εκπρόσωπος των ΟΤΑ και της Ομοσπονδίας των Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τρέχουν οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ένας ενιαίος κόμβος κρατικής αρωγής, όπου, όπως σημείωσε, «εκεί θα παρουσιάζεται από τη μια μεριά η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και από την άλλη να υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη με τους κωδικούς που θα έχει λάβει να πληροφορείται σε πιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση αποζημίωσης που έχει καταθέσει και ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει».

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι με ειδική τροπολογία που θα έρθει τις επόμενες ημέρες θα θεραπευτούν και τα προβλήματα που αφορούν το περιεχόμενο των φακέλων και των αυτοψιών, που παρουσιάστηκαν από τη μεταφορά τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς, όπως επεσήμανε, «για εμάς, οι εργαζόμενοι είναι οι στενοί μας συνεργάτες και θέλουμε να προχωρήσουν οι αυτοψίες και να μη δυσκολεύονται στο έργο τους».
Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «στόχος μας είναι να συμπορευτούν αρμονικά». Προέτρεψε, δε, τις ασφαλιστικές εταιρείες «να μην έχουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται αποκλειστικά σε όρους αγοράς αλλά να λάβουν υπόψιν τους όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και αναγκαιότητες». Δήλωσε, μάλιστα, πως «θα παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις, για αυτό και δημιουργείται το σχετικό Παρατηρητήριο».

Ο κ. Τριαντόπουλος, επανέλαβε πως αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος μίας νομοθετικής τριλογίας ώστε να ολοκληρωθεί, μέσα από την προσαρμογή στα νέα δυσμενή δεδομένα της κλιματικής κρίσης, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στήριξη και αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή. «Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση όταν πριν υπήρχε το κενό», κατέληξε.

Πολιτική«Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών» - Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η Μιλένα Αποστολάκη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Μιλένα Αποστολάκη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την...

ΠτΔ: Οφείλουμε στους Έλληνες και στις επόμενες γενιές, μια συνέχεια ακόμη καλύτερη των πενήντα ετών

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- video

Η 24η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα