Τις αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ καταγράφει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με δείγμα 1.500 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τον ... Περισσότερα

ΙΕΛΚΑ: Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες στα σούπερ μάρκετ - Το πρώτο κριτήριο για τις αγορές τροφίμων

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Τις αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ καταγράφει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με δείγμα 1.500 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2025.

Advertisement
 

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία σταθερότητα σε σχέση με τους βασικούς παράγοντες της αγοραστικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα καταγράφονται 3,2 επισκέψεις κατά μέσο όρο σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά σε γενικές γραμμές σταθερές σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Πρόκειται για 13 επισκέψεις ανά μήνα. Αντίστοιχα αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε περίπου 2,2 κατά μέσο διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δείχνοντας και τις πολυκαναλικές τάσεις που καταγράφονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις όποιες ανατιμήσεις, οι καταναλωτές δήλωσαν μικρότερο ποσό εβδομαδιαίο αγορών, το οποίο ενδεχομένως να έχει να κάνει είτε με την πραγματοποίηση μικρότερων «καλαθιών» αγορών, είτε με τη διάθεση χρημάτων σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες. Σε σχέση με τα άλλα σημεία πώλησης, το αρτοπωλείο φούρνος καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων επισκέψεων με 10, ακολουθεί το καφέ με 6, το μίνι μάρκετ/περίπτερο με 5,5 και μετά τα εξειδικευμένα σημεία πώλησης με περίπου 4 επισκέψεις ανά μήνα.

Αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την επιλογή τροφίμων, η χρηματική δαπάνη παραμένει το βασικό κριτήριο με 47%, αλλά με σημαντική μείωση σε σχέση με το 2024. Παράλληλα η ποιότητα είναι το κύριο κριτήριο για το 30% των καταναλωτών, αλλά αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος. ‘Αρα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση στη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην τιμή των προϊόντων σε σχέση με το 2024, με την «ψαλίδα» ανάμεσα σε σχέση με την ποιότητα κριτήρια να κλείνει σημαντικά. Σημειώνεται βέβαια ότι τα κριτήρια απέχουν σημαντικά μεταξύ τους σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις, οπότε και ήταν πρακτικά ισοδύναμα.

Advertisement

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι καταναλωτές σταθερά την τελευταία διετία δηλώνουν ότι προτιμούν χαμηλές τιμές παρά προσφορές. Ενώ από το 2017 έως το 2022, πρακτικά η πλειοψηφία των καταναλωτών δήλωνε ότι προτιμά προσφορές παρά χαμηλές τιμές (υπήρχε και ένα σημαντικό αδιάφορο ποσοστό), από το 2023 και μετά αυτό έχει αλλάξει μα την πλειοψηφία πλέον των καταναλωτών να μην προτιμάει προσφορές και μόλις 19% να απαντά θετικά. Παράλληλα όμως, παραμένει πλειοψηφικό το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι κυνηγάει ενεργά τις προσφορές στο σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα καταγράφηκε ένα ποσοστό 58% στην τελευταία μέτρηση, σχετικά αμετάβλητο την τελευταία πενταετία. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές αξιοποιούν τις προωθητικές ενέργειες στις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ, αλλά θα προτιμούσαν αντί για τις εκπτώσεις αυτές πιο χαμηλές τιμές.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο

05/12/25 11:50 πμ

Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο – video

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

05/12/25 11:41 πμ

Παγωμένο Φεγγάρι: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

Μοντέλα χωρίς ηλικία - Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο - ύμνο στη ζωή

05/12/25 11:17 πμ

Ξάνθη: Μοντέλα χωρίς ηλικία – Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο – ύμνο στη ζωή

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών - video

05/12/25 10:44 πμ

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών – video

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

05/12/25 10:35 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

05/12/25 9:48 πμ

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

05/12/25 9:42 πμ

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

05/12/25 9:37 πμ

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

05/12/25 9:06 πμ

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

05/12/25 9:02 πμ

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Έντεκα μετάλλια με 4 χρυσά για την Ελλάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα άρσης βαρών

05/12/25 8:57 πμ

Έντεκα μετάλλια με 4 χρυσά για την Ελλάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα άρσης βαρών

05/12/25 8:39 πμ

Στο πλευρό των αγροτών το Επιμελητήριο Σερρών – Κομβική η στήριξη του πρωτογενούς τομέα