Ηλεκτρονικά η έκδοση του τέλους ακίνητης περιουσίας
Date:
Σημαντική κίνηση για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που επιχειρούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η εφεξής ηλεκτρονική έκδοση των βεβαιώσεων περί μη οφειλής ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας).
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, με στόχο να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Μάλιστα, το εν λόγω μνημόνιο είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μόνος που διαθέτει την ηλεκτρονική υποδομή για την έκδοση και λήψη της σχετικής βεβαίωσης του αρ. 24 παρ. 18 Ν. 2130/1993 (ΤΑΠ) και ως εκ τούτου βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερόμενων μερών για περαιτέρω συνεργασίες. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας.
Πρόκειται για μια βασική παρέμβαση, η οποία θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, καθώς σήμερα υπάρχουν δήμοι που χρειάζονται ακόμα και 20 ημέρες, προκειμένου να εκδώσουν τη βεβαίωση πληρωμής του ΤΑΠ, ένα έγγραφο το οποίο επανήλθε σε ισχύ το 2017, έχοντας καταργηθεί το 2014, ακριβώς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κυκεώνας των εγγράφων που καλείται να συγκεντρώσει ο πωλητής – ιδιοκτήτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός των απαιτούμενων πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και λοιπών δικαιολογητικών που χρειάζεται σήμερα για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου ανέρχεται σε 10, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 153η χειρότερη θέση παγκοσμίως (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας), πίσω ακόμα και από την –συμπαθέστατη κατά τα λοιπά– Ουγκάντα.
Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των εγγράφων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνάει τα 4,7. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα που άπτονται της βεβαίωσης πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας, δεν επιλύονται οριστικά, καθώς πολλοί δήμοι εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά ποσά αρκετών ετών από τους ιδιοκτήτες, προκαλώντας ακόμα και ακυρώσεις αγοραπωλησιών.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της νομιμοποίησης ημιυπαίθριων ή της τακτοποίησης αυθαιρεσιών από τους ιδιοκτήτες, μια διαδικασία η οποία έχει διαφοροποιήσει την επιφάνεια των ακινήτων, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση και στα αρχεία των δήμων (όπου καταβάλλεται το ΤΑΠ). Ετσι, όταν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ζητεί βεβαίωση πληρωμής ΤΑΠ, εντοπίζεται η απόκλιση στα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και ο δήμος ζητεί την καταβολή επιπλέον ποσών αναδρομικά για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη νομιμοποίηση των επιπλέον τετραγωνικών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς της αγοράς ακινήτων ζητούν να γίνει μια εθελοντική επικαιροποίηση των στοιχείων των σχετικών ακινήτων στους κατά τόπους δήμους, χωρίς όμως να ζητείται η αναδρομική καταβολή των εισφορών. Παράλληλα, η Ενωση Μεσιτών Αθηνών – Αττικής έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, ακόμα και την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα) από τον οικείο δήμο για τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Αντίστοιχα, προτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης του κτηματογραφικού διαγράμματος για μεταβίβαση ακινήτου και πληρωμή του σχετικού τέλους. Επίσης, η Ενωση σημειώνει την ανάγκη ηλεκτρονικής έκδοσης και του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, ακόμα και στην περίπτωση που αυτός έχει ρυθμισμένες οφειλές, εφόσον έχει καταβάλει τη σχετική οφειλή για το συγκεκριμένο ακίνητο, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.