9.3 C
Serres

Ηλεκτρονικές εφαρμογές για τάμπλετ και κινητά για… την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Date:

Καινοτόμα ψηφιακά μέσα και ηλεκτρονικές εφαρμογές για τάμπλετ και έξυπνα κινητά χρησιμοποιούνται πλέον ουσιαστικά στα προγράμματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα εργαλεία της τεχνολογίας και προσφέροντας δυνατότητες όπως η χαρτογράφηση και αναπαράσταση όλων των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών αλλά και η ενημέρωση από τους χρήστες των εφαρμογών για νέες εστίες.

Η Γενική Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας, Βασιλική Καραούλη, μιλώντας σε webinar για το ερευνητικό έργο RIS3 Mosquito Vision τόνισε ότι «τα ψηφιακά εργαλεία είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί η ψηφιακή πολιτική είναι παράλληλα και κοινωνική πολιτική». Η ίδια εξήγησε ότι «πολλές φορές οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών βρίσκονται και σε υποβαθμισμένες σχετικά περιοχές όπου δεν γίνεται καλή αποκομιδή απορριμμάτων ή καλή διαχείριση των λυμάτων».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Βιολογίας και πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» Σπύρος Μουρελάτος υπογράμμισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Σχολίασε, μάλιστα, ότι σε κλειστή σύσκεψη που διοργάνωσαν το 2018 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης Κουνουπιών σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο άνθρωπος που θα συνέτασσε το νέο εγχειρίδιο καταπολέμησης κουνουπιών του Οργανισμού, ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει το σχετικό εγχειρίδιο, λαμβάνοντας ουσιαστικά υπόψη τις νέες ψηφιακές εξελίξεις.

Ηλεκτρονικές εφαρμογές για τάμπλετ και κινητά για… την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Η εφαρμογή Mosquito Vision

Στην εφαρμογή Mosquito Vision αναφέρθηκε η διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης της «Οικοανάπτυξης», Σάντρα Γκεβέρ, επισημαίνοντας ότι είναι δωρεάν διαθέσιμη στο διαδίκτυο και προσφέρει προβλέψεις για την όχληση από τα κουνούπια. Η εφαρμογή είναι σε λειτουργία ενώ αναμένονται βελτιώσεις της μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν αισθάνθηκαν την όχληση από τα κουνούπια σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης θα μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια αναζήτησης συσχέτισης της αφθονίας των κουνουπιών με την όχληση.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Ελένη Κατράγκου σημείωσε ότι η ψηφιακή εφαρμογή πρόβλεψης όχλησης από κουνούπια Mosquito Vision βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στο πλαίσιο της κοινοπραξίας EYWA, εντάσσεται στο πρόγραμμα RIS 3 που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ως εταίρους την Εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και τον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας. Όπως εξήγησε, άλλωστε, η πρόβλεψη βασίζεται σε εντομολογικά δεδομένα που συλλέγονται σε πάνω από 1000 σταθμούς στην Περιφέρεια, σε δεδομένα από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς, σε δεδομένα παρατήρησης γης και δεδομένα από δυναμικά μοντέλα πρόγνωσης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-bite

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης έργων καταπολέμησης κουνουπιών e-bite παρουσίασε η Διευθύντρια έργων καταπολέμησης κουνουπιών της Οικοανάπτυξης, Στέλλα Καλαϊτζοπούλου. Η ίδια έκανε λόγο για μια σουίτα ευέλικτων εργαλείων για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων που εξυπηρετεί την οργάνωση των έργων και την εποπτεία τους ενώ είναι η μεγαλύτερη σε έργα καταπολέμησης μεγάλης κλίμακας στον κόσμο. Μέσω αυτής, μεταξύ άλλων, ένας χάρτης – εφαρμογή γεωχωρικών πληροφοριακών συστημάτων δείχνει όλες τις εστίες αναπραγωγής κουνουπιών με τον κωδικό τους προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης επιδημιολογικής επιτήρησης. Στην πλατφόρμα εμπλέκονται πάνω από 400 άτομα, τεχνικοί στο πεδίο, υπεύθυνοι έργων, υπηρεσιακοί φορείς και υπάλληλοι δήμων.






Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου, επισήμανε ότι «με την πλατφόρμα διαχείρισης e-bite υπάρχει μια άμεση ενημέρωση του καθημερινού προγραμματισμού και απολογισμού των επισκέψεων, παρακολούθηση των δράσεων που πραγματοποιούνται στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο, on line παρακολούθηση της κίνησης των οχημάτων και ενημέρωση για τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε όλη την έκταση της Περιφέρειας».

Σημαντική η παρακολούθηση των σημείων εισόδου στη χώρα για την ανίχνευση ξενικών ειδών

Κατά τη διάρκεια του Webinar o αντιπρόεδρος της Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της παρακολούθησης των σημείων εισόδου στη χώρα (λιμανιών, αεροδρομίων κλπ.) για την ανίχνευση τυχόν ξενικών ειδών κουνουπιών. Ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη ερευνητική προσπάθεια με τη βοήθεια δεδομένων από διάφορες πηγές που αναλύονται μέσω αντίστοιχων μοντέλων. Για το βραβευμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες μεταδιδόμενες με κουνούπια EYWA, επισήμανε ότι εφαρμόζεται σε 10 περιφέρειες της Ευρώπης και δίνει σε μηνιαία βάση εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς των κουνουπιών και τα αναμενόμενα κρούσματα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΗλεκτρονικές εφαρμογές για τάμπλετ και κινητά για… την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τα μικροπλαστικά μπορεί να συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο

Τα μικροπλαστικά από σκουπίδια και ελαστικά που αποσυντίθενται και...

Μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν παίρνει έναν… υπνάκο μετά την υπερκατανάλωση τροφής

Μια τεράστια μαύρη τρύπα στο πρώιμο σύμπαν εντοπίστηκε από...

Οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ

Μελέτη ερευνητών του νοσοκομειακού φορέα Mass General Brigham στις...

«Ψυχρή Σελήνη»: Απόψε η τελευταία πανσέληνος του έτους

Ο ουρανός θα προσφέρει ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο αυτήν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα