Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία   διπλασιάζουν τις προσπάθειές ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία

Advertisement
 

 

διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

 

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

 

Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα», είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή διότι το σκοτάδι κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Νωρίτερα χθες στη Θουμάνε, κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους – «Μίρα!» «Αριέλα!»… – που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν. Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές… Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».

Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.

Advertisement
MEGA

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες.

Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Η Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά το 25% του μέσου όρου των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική Επέτειο του «ΌΧΙ»

28/10/25 10:43 πμ

28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική Επέτειο του «ΌΧΙ»

Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη

28/10/25 10:40 πμ

Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη

28η Οκτωβρίου - Η ασυμβίβαστη, ηρωική απόφαση, ενός Έλληνα φαντάρου

28/10/25 10:37 πμ

28η Οκτωβρίου – Η ασυμβίβαστη, ηρωική απόφαση, ενός Έλληνα φαντάρου

Drones, anti-drones και όπλα τεχνητής νοημοσύνης «κλέβουν» την παράσταση στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που θα είναι φέτος παρέλαση καινοτομίας

28/10/25 10:29 πμ

Drones, anti-drones και όπλα τεχνητής νοημοσύνης «κλέβουν» την παράσταση στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που θα είναι φέτος παρέλαση καινοτομίας

Ο Άγνωστος Στρατιώτης: Μνήμη, Σύμβολο και η διαχρονική ιστορία ενός εθνικού μνημείου

28/10/25 10:26 πμ

Ο Άγνωστος Στρατιώτης: Μνήμη, Σύμβολο και η διαχρονική ιστορία ενός εθνικού μνημείου

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώνεται ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στην Αθήνα

28/10/25 10:23 πμ

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώνεται ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στην Αθήνα

Όταν οι Έλληνες αεροπόροι σφυροκοπούσαν το Ιταλικό Στρατηγείο στο Ελ Αλαμέιν – Η μαρτυρία του πτεράρχου Γ. Πλειώνη

28/10/25 10:17 πμ

Όταν οι Έλληνες αεροπόροι σφυροκοπούσαν το Ιταλικό Στρατηγείο στο Ελ Αλαμέιν – Η μαρτυρία του πτεράρχου Γ. Πλειώνη

Κοραή 4 «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»: Εκεί που η ιστορία μένει «ζωντανή»

28/10/25 10:14 πμ

Κοραή 4 «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»: Εκεί που η ιστορία μένει «ζωντανή»

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Η κλοπή του κώδωνα της Βουλής»

28/10/25 10:10 πμ

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Η κλοπή του κώδωνα της Βουλής»

Σερρών Θεολόγος: «Στα σπίτια μας η ελληνική Σημαία, στις καρδιές μας πάντοτε η Πατρίδα!»

28/10/25 10:08 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Στα σπίτια μας η ελληνική Σημαία, στις καρδιές μας πάντοτε η Πατρίδα!»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων σε Αθήνα και Πειραιά

28/10/25 10:06 πμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων σε Αθήνα και Πειραιά

28η Οκτωβρίου - Τρίκαλα: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης και Ελευθέριος Ντάσκας, Τρικαλινοί οι πρώτοι νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

28/10/25 10:03 πμ

28η Οκτωβρίου – Τρίκαλα: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης και Ελευθέριος Ντάσκας, Τρικαλινοί οι πρώτοι νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο