9.9 C
Serres

Ιωάννινα: Ξαναζωντανεύουν με πολιτιστικές εκδηλώσεις τα χωριά του Ζαγορίου τον Αύγουστο

Date:

Με αιχμή τα παραδοσιακά πανηγύρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι πλατείες στα Ζαγόρια αντηχούν τους πατρογονικούς ήχους και οι τουρίστες γοητεύονται με τη διαφορετική εκδοχή των πετρόκτιστων οικισμών.

Ο Δήμος Ζαγορίου συνδιοργανώνει με τοπικους φορείς πλήθος εκδηλώσεων γι’ αυτές τις ημέρες, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας.

Ξεχωριστή ήταν, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, η επίσημη εκδήλωση του Δήμου Ζαγορίου για τα 200 χρόνια από την Εληνική Επανάσταση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι λόγω κορονοϊού, με θέμα «Το Ζαγόρι, η Ήπειρος και η Επανάσταση του 1821», με την παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου της δρ. Αγγελικής Αγγέλη με τίτλο «Εκ Ζαγορίου-Εν Ζαγορίω. Η συνεισφορά των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί». Στην εκδήλωση μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην πρύτανης Γεώργιος Καψάλης, ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Τσιόδουλος, καθώς και η ίδια η συγγραφέας. Χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γεώργιος Σουκουβέλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γιώργος Μουτσιάνας.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην κοινωνική και πολιτική φυσιογνωμία του Ζαγορίου στην προεπαναστατική περίοδο και έδωσε έμφαση στη συνεισφορά των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 με πρόσωπο αναφοράς τον Κατσαντώνη. Ο κ. Τσιόδουλος επικεντρώθηκε, στην εισαγωγή, στο Ζαγόρι των προοδευτικών ιδεών της Δύσης μέσω των εμπόρων και στην αποτύπωση μοτίβων, όπως της Χάρτας του Ρήγα στις τοιχογραφίες των ζαγορίσιων αρχοντικών. Τέλος, η κ. Αγγέλη παρουσίασε τους οκτώ άξονες του βιβλίου της, μίλησε διεξοδικά για την «ξεχασμένη» από την Ιστορία προσωπικότητα του φιλικού, πολιτικού και συνεργάτη του Καποδίστρια, Κωνσταντίνου Ράδου, καθώς και για τη συγκρότηση της Επαναστατικής Οργάνωσης στην Ήπειρο με έδρα το Τσεπέλοβο υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Βηλαρά και του Αθανασίου Ψαλίδα.






Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διδάκτωρ Φιλοσοφίας Αγγελική Αγγέλη, «τα προνόμια που υπήρχαν στην περιοχή του Ζαγορίου ήδη από τον 15ο αιώνα σε συνδυασμό με τη μετανάστευση πολλών οικογενειών στα εξωελλαδικά εμπορικά κέντρα της εποχής συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική και πνευματική πρόοδο των Ζαγορίσιων. Ως αποτέλεσμα, οι Ζαγορίσιοι χρηματοδότησαν τη Φιλική Εταιρεία με εξέχουσα την προσφορά και συμμετοχή του Μάνθου Ριζάρη, ενώ ανέδειξαν σπουδαίους λογίους και προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το φιλελληνικό κίνημα».

Το διήμερο των εκδηλώσεων στο Ζαγόρι συνεχίστηκε χθες, Σάββατο 6 Αυγούστου, με το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην περιοχή Γυφτόκαμπος.

ΕλλάδαΙωάννινα: Ξαναζωντανεύουν με πολιτιστικές εκδηλώσεις τα χωριά του Ζαγορίου τον Αύγουστο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Πεκίνο

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο...

Ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει το Orange Week Athens στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η Τέχνη στον Αγώνα...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα