Επιστήμονες στην πόλη Πέτρα της Ιορδανίας, ανακάλυψαν έναν τάφο, που περιείχε τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά που εκτιμάται ότι είναι περίπου ... Περισσότερα

Ιορδανία: Βρέθηκε τάφος στην Πέτρα με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα 2.000 ετών

Epilogestv

Epilogestv

Επιστήμονες στην πόλη Πέτρα της Ιορδανίας, ανακάλυψαν έναν τάφο, που περιείχε τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών κάτω από το πασίγνωστο τοπόσημο, το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο Al-Khazneh (Θησαυροφυλάκιο).

Η αποστολή των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Πιρς Πολ Κρίσμαν, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών, μελετούσε τον «θόλο» μετά από χρόνια εικασιών, ότι οι δύο τάφοι που βρέθηκαν στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μόνοι υπόγειοι νεκρικοί θάλαμοι.

Ο Κρίσμαν και η ομάδα του διεξήγαγαν σάρωση με ραντάρ διείσδυσης εδάφους (γεωραντάρ), μια τεχνική με τη χρήση παλμών ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων, προκειμένου να ανιχνεύσουν εάν τα φυσικά χαρακτηριστικά στην αριστερή πλευρά του θησαυρού, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταίριαζαν με αυτά στη δεξιά.

Οι έρευνες αποκάλυψαν έντονες ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών και αυτά ήταν τα στοιχεία που χρειάζονταν οι επιστήμονες για να πάρουν την άδεια για ανασκαφές από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Με την παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο. Αν και οι περισσότεροι τάφοι που ανακαλύπτονται στην Πέτρα είναι άδειοι, ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτους ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.

«Ο άθικτος τάφος και τα ευρήματά του παράσχουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων που έζησαν στην έρημο κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ.», είπε ο Κρίσμαν.

Το Al Khazneh (Θησαυροφυλάκιο) είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο λαξευμένο σε βράχο που χρονολογείται από τον πολιτισμό των Ναβαταίων στην Ιορδανία.

Βρίσκεται στο αρχαιολογικό απόθεμα της πόλης της Πέτρας στα νότια της χώρας.

Advertisement
Family Kitchen

Το Θησαυροφυλάκιο θεωρείται το πιο διάσημο και σημαντικό τοπόσημο της πόλης, καθώς οι Ναβαταίοι επέλεξαν προσεκτικά τη θέση του.

Πήρε αυτό το όνομα επειδή οι ντόπιοι Βεδουίνοι πίστευαν παλαιότερα ότι η λάρνακα στην κορυφή της πρόσοψης περιείχε θησαυρό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για βασιλικό τάφο.

Το Θησαυροφυλάκιο είναι πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών ετησίων και έχει χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικό σκηνικό με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

πηγή ertnews.gr

ΦΩΤΟ Πέτρα – “Θησαυροφυλάκιο” (AP Photo/Mohammad Hannon)


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

31/03/26 9:23 πμ

WSJ: Ο Ντ. Τραμπ φέρεται διατεθειμένος να τελειώσει τον πόλεμο χωρίς να ανοίξει το στενό του Χορμούζ

31/03/26 9:11 πμ

Ο Ούνταβ έδωσε τη λύση για τη Γερμανία

31/03/26 8:52 πμ

Μπαρτζώκας: «Είμαστε χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στην regular season»

31/03/26 8:44 πμ

Άλλοι 4 στρατιωτικοί του Ισραήλ νεκροί στον νότιο Λίβανο

31/03/26 8:39 πμ

Το Ιράν συνεχίζει τα πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και χωρών του Κόλπου – Τι δήλωσε ο Ντ. Τραμπ για το Στενό του Χορμούζ

31/03/26 8:22 πμ

Κυρίαρχος και αήττητος στο επεισοδιακό ντέρμπι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άκυρη η καθαίρεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, δικαστήριο διατάσσει να επιστρέψει στη θέση της

31/03/26 8:13 πμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άκυρη η καθαίρεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου, δικαστήριο διατάσσει να επιστρέψει στη θέση της

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία «ERMINIO» - Ποιες περιοχές θα πλήξει

31/03/26 8:04 πμ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία ERMINIO – Ποιες περιοχές θα πλήξει

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

31/03/26 7:59 πμ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 31 Μαρτίου

31/03/26 12:03 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 31 Μαρτίου

Κάλαντα του Λαζάρου από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών

31/03/26 12:02 πμ

Κάλαντα του Λαζάρου από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών

Σε ισχαιμικό επεισόδιο αποδίδεται ο θάνατος του 82χρονου στα Κουφάλια

30/03/26 11:54 μμ

Σε ισχαιμικό επεισόδιο αποδίδεται ο θάνατος του 82χρονου στα Κουφάλια