Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία   Συνεχίζεται, έστω και χαμηλή, η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ενώ… αναζητούνται ακόμη, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία

Advertisement
 

 

Συνεχίζεται, έστω και χαμηλή, η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ενώ… αναζητούνται ακόμη, ευτυχώς, οι ιοί της εποχικής γρίπης: αυτό προκύπτει από τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τη γρίπη που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία. Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζει χαμηλή μεν αλλά σταθερή δραστηριότητα, αφήνοντας πίσω του νέα περιστατικά και θύματα.

Μέχρι και την περασμένη Κυριακή ο έλεγχος για επτά ημέρες 35 κλινικών δειγμάτων από νοσοκομεία στα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς της Γρίπης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν απολύτως αρνητικός. Η μη κυκλοφορία ιών γρίπης, παρότι διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αποδίδεται και στις καλές καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν την κυκλοφορία των ιών και τη μετάδοσή τους – οι ίδιες συνθήκες βεβαίως ευνοούν την κυκλοφορία των κουνουπιών μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο απολογισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, οπότε είχε καταγραφεί ένα κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται πως ο ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί.

Συνεχίζεται ακόμη η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Αισθητά χαμηλότερη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Κατά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου δεν καταγράφηκε μεν νέο κρούσμα, αλλά ένας θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί, νοσήσει με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και εμφανίσει επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 34 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Advertisement

Παράλληλα, παραμένει ακόμη σε νοσοκομείο 1 ασθενής με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 140 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

 

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

15/11/25 12:22 πμ

Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα BBB- Κυριάκος Πιερρακάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία»

15/11/25 12:17 πμ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

15/11/25 12:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

14/11/25 11:24 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 11:51 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

15/11/25 12:08 πμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

15/11/25 12:08 πμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

15/11/25 12:06 πμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

15/11/25 12:05 πμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

15/11/25 12:04 πμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

15/11/25 12:03 πμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

15/11/25 12:02 πμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου