Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της COVID-19 και κατά 95% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της COVID-19 και κατά 95% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας χθες Τρίτη, επικαλούμενη νέα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Advertisement
 

Πρόκειται για ευρήματα ελαφρά υποδεέστερα σε σχέση με εκείνα προηγούμενης δοκιμής.

Τα νεότερα δεδομένα προέρχονται από κλινική δοκιμή 3ης φάσης με συμμετοχή 30.000 εθελοντών στις ΗΠΑ. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με το 94,1% που καταγράφηκε σε ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο στη New England Journal of Medicine.

Η Moderna δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της εάν η μείωση της αποτελεσματικότητας συνδέεται – ή όχι – με τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που έχουν ταυτοποιηθεί.

Εργάζεται πάνω σε δύο νεότερες εκδοχές του εμβολίου της, ειδικά τροποποιημένες για να αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού, και τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια – τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους – χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά.

«Τα νέα προκλινικά δεδομένα για τα υποψήφια εμβόλιά μας συγκεκριμένα για τις παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) μας δίνουν εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να προλάβουμε την εμφάνιση νέων παραλλαγών», σχολίασε με ικανοποίηση ο Στεφάν Μπανσέλ, ο Γάλλος στο τιμόνι της Moderna.

Advertisement
MEGA

Μέχρι τη 12η Απριλίου, η Moderna λέει πως είχε παραδώσει 132 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων 117 εκατ. στις ΗΠΑ.

Βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραδώσει 100 εκατ. επιπλέον δόσεις στις ΗΠΑ ως τα τέλη του Μαΐου και άλλες 100 εκατ. δόσεις ως τα τέλη Ιουνίου.

Η κλινική δοκιμή της σε εφήβους ηλικίας 12 ως 17 ετών μετράει περίπου 3.000 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της δοκιμής της σε παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών, στρατολογεί 6.750 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

14/11/25 8:46 μμ

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου - video

14/11/25 8:27 μμ

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου – video

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων - video

14/11/25 8:21 μμ

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων – video

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

14/11/25 8:15 μμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- "Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία" - video

14/11/25 8:11 μμ

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- “Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία” – video

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

14/11/25 7:30 μμ

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

14/11/25 7:27 μμ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

14/11/25 7:21 μμ

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα-Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

14/11/25 7:17 μμ

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα – Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

14/11/25 7:12 μμ

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 40 οι κατηγορούμενοι

14/11/25 7:09 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 40 οι κατηγορούμενοι

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

14/11/25 7:06 μμ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC