Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Νταεΐ, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε ... Περισσότερα

Αλί Νταεΐ

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Νταεΐ, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε στην οικογένειά του να φύγει από τη χώρα, εκτρέποντας την πτήση στην οποία επέβαιναν η σύζυγός του και η κόρη του.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές σφράγισαν στις αρχές Δεκεμβρίου το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριο που διατηρεί ο Αλί Νταεΐ, επειδή ένωσε τη φωνή του με εκείνες που καλούσαν σε κήρυξη απεργίας με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι απαγορεύτηκε στην οικογένεια του Νταεΐ να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των «διασυνδέσεών» του με αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Γύρισαν το αεροπλάνο πίσω
Η σύζυγος και η κόρη του Νταεΐ επιβιβάστηκαν σε μια πτήση της Mahan Air στην Τεχεράνη με προορισμό το Ντουμπάι. Υποχρεώθηκαν όμως να αποβιβαστούν αφού το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο ιρανικό νησί Κις, στον Κόλπο, είπε ο ίδιος ο 53χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. «Δεν τις συνέλαβαν. Κανείς δεν μου έδωσε μια απάντηση για το συμβάν αυτό. Πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος αυτής της απόφασης. Η σύζυγος και η κόρη μου πήγαιναν στο Ντουμπάι για μερικές ημέρες».

Η σύζυγος του Νταεΐ κλήθηκε να ενημερώσει τις αρχές εάν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα «λόγω των σχέσεών της με οργανώσεις εχθρικές απέναντι στην ισλαμική επανάσταση και με ταραξίες», μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Κατασχέθηκε το διαβατήριό του
Ο πρώην ποδοσφαιριστής είπε τον Οκτώβριο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διαβατήριό του κατασχέθηκε από την αστυνομία όταν επέστρεψε από το εξωτερικό, αλλά του το επέστρεψαν μερικές ημέρες αργότερα. Είπε επίσης ότι έχει γίνει στόχος απειλών αφότου στήριξε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Αμινί.

Advertisement
Family Kitchen

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Νταεΐ κάλεσε την κυβέρνηση, με αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, «να επιλύσει τα προβλήματα του ιρανικού λαού αντί να καταφεύγει στην καταστολή».

Ο Νταεΐ αγωνιζόταν στην Μπουντεσλίγκα, κυρίως στην Μπάγιερν Μονάχου. Ήταν ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με 109 γκολ που πέτυχε με την εθνική του Ιράν, ένα ρεκόρ που το ξεπέρασε μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν, δεν πήγε στο Κατάρ για το Μουντιάλ.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας