Η πρέσβης της Ελβετίας στο Ιράν κατηγορείται ότι «πρόδωσε» το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, αφού εμφανίστηκε ντυμένη με μαύρο τσαντόρ σε επίσκεψη σε έναν ιερό μουσουλμανικό τόπο. Η πρέσβης της ... Περισσότερα

Ιράν

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η πρέσβης της Ελβετίας στο Ιράν κατηγορείται ότι «πρόδωσε» το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, αφού εμφανίστηκε ντυμένη με μαύρο τσαντόρ σε επίσκεψη σε έναν ιερό μουσουλμανικό τόπο.

Η πρέσβης της Ελβετίας στο Ιράν κατηγορείται ότι «πρόδωσε» το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, αφού εμφανίστηκε ντυμένη με μαύρο τσαντόρ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε σε έναν ιερό μουσουλμανικό τόπο, συνοδευόμενη από Ιρανούς ιερωμένους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ωστόσο, απέρριψε τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι η πρέσβης της Ελβετίας, Ναντίν Ολιβιέρι Λοτσάνο φορούσε την κατάλληλη ενδυμασία, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, για την επίσκεψη σε ιερούς τόπους στο Ιράν.

Φωτογραφίες της Ναντίν Ολιβιέρι Λοτσάνο, καλυμμένης ολοκληρωτικά από ένα μαύρο τσαντόρ, δίπλα σε ιερωμένους που φορούσαν τουρμπάνια, κατά την επίσκεψή της στην ιερή πόλη Κομ, κυκλοφόρησαν στα social media.

«Η Ελβετίδα πρέσβης (…) φοράει τσαντόρ και πάει στο τέμενος με τους μουλάδες», σχολίασε η Βελγίδα βουλευτής Ντάρια Σαφάι, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, σε ένδειξη υποστήριξης των διαδηλωτών στο Ιράν.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλο το Ιράν, οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων να καταργηθεί ο νόμος που καθιστά υποχρεωτικό για τις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές. Χιλιάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί.

«Είναι αηδιαστικό»

Advertisement
ktimatologio

«Ενώ εκατομμύρια Ιρανές μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών γνωρίζοντας ότι χιλιάδες από αυτές σκοτώθηκαν για αυτό, εκείνη φοράει χιτζάμπ και διαφημίζει τους καταπιεστές. Είναι αηδιαστικό!» πρόσθεσε η Σαφάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η πρέσβυς της Ελβετίας με συντηρητική, θρησκευτική αμφίεση που την καλύπτει πλήρως, ενώ οι θαρραλέες Ιρανές διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Είναι ακριβώς αυτό που δεν έπρεπε να κάνει», σχολίασε η ηθοποιός και ακτιβίστρια Ναζανίν Μπονιαντί.

Ο Μασίχ Αλινετζάντ, ένας αντιφρονών που ζει στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι οι ενδυματολογικές επιλογές της Λοτσάνο συνιστούν «προδοσία» απέναντι στις Ιρανές.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα - video

12/03/26 8:20 μμ

Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα – video

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την "υπόθεση Λιανάκη" στο Εφετείο Θεσσαλονίκης - video

12/03/26 8:11 μμ

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την “υπόθεση Λιανάκη” στο Εφετείο Θεσσαλονίκης – video

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν

12/03/26 8:03 μμ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζονται έκτακτες συνθήκες, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες

12/03/26 7:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζονται έκτακτες συνθήκες, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες

Απάντηση του Στ. Παπασταύρου σε Αντ. Σαμαρά: Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα - Μην αδικείτε τον εαυτό σας

12/03/26 7:21 μμ

Απάντηση του Στ. Παπασταύρου σε Αντ. Σαμαρά: Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα – Μην αδικείτε τον εαυτό σας

Σέρρες: Συνελήφθη 26χρονος για ρευματοκλοπή – Είχε διαρρήξει 5 σπίτια σε τέσσερις μήνες

12/03/26 7:16 μμ

Σέρρες: Συνελήφθη 26χρονος για ρευματοκλοπή που είχε διαρρήξει 5 σπίτια σε τέσσερις μήνες

Σέρρες - Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου ξεκινά η προθεσμία καθαρισμού

12/03/26 7:09 μμ

Σέρρες – Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου ξεκινά η προθεσμία καθαρισμού

Κ. Πιερρακάκης: Η  ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

12/03/26 7:01 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η  ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Κυρ.Μητσοτάκης στο www.iefimerida.gr: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός - Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

12/03/26 6:58 μμ

Κυρ.Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός – Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία - Συγχαρητήρια για την ιστορική μεταρρύθμιση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

12/03/26 6:57 μμ

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

12/03/26 6:56 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

Dena DeRose - "In touch with a grand lady of Jazz" στο Half Note Jazz Club

12/03/26 6:55 μμ

Dena DeRose – “In touch with a grand lady of Jazz” στο Half Note Jazz Club