Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απέστειλε εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ -κοινοποιημένο στους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Α. Γεωργιάδη και Δ. Παπαστεργίου- με την οποία την καλεί χωρίς καθυστέρηση να ... Περισσότερα

ΙΣΑ: Εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ για τα προβλήματα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Epilogestv

Epilogestv

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απέστειλε εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ -κοινοποιημένο στους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Α. Γεωργιάδη και Δ. Παπαστεργίου- με την οποία την καλεί χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε οριστική επίλυση των προβλημάτων συνταγογράφησης που έχουν ανακύψει με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Advertisement
 

Ειδικότερα, στο εξώδικο του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής :

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από μακρού χρόνου σας έχει ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιλαμβανόμασταν πως θα αντιμετωπίζουν οι ιατροί με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής
συνταγογράφησης. Για τον λόγο αυτό σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη για παράταση εφαρμογής του συστήματος αυτού, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να γίνει επαρκέστερη εκπαίδευση των ιατρών, αλλά και για να είστε σίγουροι πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τον προβληματισμό μας αυτό, μάλιστα, τον κάναμε γνωστό στους υπευθύνους και εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ, αλλά και στον Υπουργό Υγείας σε διημερίδα που διεξήχθη στις 13-01-2025, κατά την οποία μάλιστα ο Υπουργός έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του να δοθεί παράταση στην έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας. Εμείς με τη σειρά μας σας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εκ νέου την Παρασκευή 17- 01-2025 και σας ζητήσαμε την παράταση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού προς τούτου, πλην όμως εσείς αδιαφορήσατε τόσο για τους προβληματισμούς μας, όσο και για την παραίνεση του Υπουργού για παράταση και προχωρήσατε στην έναρξη λειτουργίας της νέα πλατφόρμας.

Σήμερα, 20-01-2025, ημέρα κατά την οποία υποτίθεται πως θα ετίθετο σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από τις 07.00 π.μ. το πρωί, είναι πραγματικά αδύνατο για τους ιατρούς να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χωρίς να γνωρίζουν ούτε εκείνοι ούτε εμείς τον λόγο. Μετά από δική μας πρωτοβουλία και αλλεπάλληλες οχλήσεις μας, καθώς από το πρωί επικρατούσε ένα χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, ενημερωθήκαμε πως για να μπορέσει να προχωρήσει ένας γιατρός σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη νέα πλατφόρμα, όφειλε πρώτα να διαγράψει όλο το ιστορικό περιήγησης και τα cookies από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Για αυτό φυσικά κανένας ιατρός δεν είχε ενημερωθεί από εσάς, αφού μάλλον το θεωρήσατε αυτονόητο πως έπρεπε να το γνωρίζουν οι ιατροί από μόνοι τους.

Advertisement

Αποτέλεσμα, της ανεπαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά σας, αλλά και του πλημμελούς ελέγχου της λειτουργικότητας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων, ήταν να επικρατήσει σήμερα το απόλυτο χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, με χιλιάδες ασθενείς να αποχωρούν, χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και το πρόβλημα αυτό να παραμένει ανεπίλυτο μέχρι και τώρα.

Μάλιστα εσείς διατεινόσασταν πως είχατε δεχθεί συγχαρητήρια για τη νέα πλατφόρμα και τον τρόπο λειτουργίας της, πλην όμως στην πράξη δεν είδαμε τίποτα τέτοιο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ένα υπερατομικό αγαθό όπως η δημόσια υγεία.

Προστασία δημόσιας Υγείας

Επειδή, λοιπόν, η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα ενός κράτους και να προηγείται οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή συμφέροντος, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για τα συνθήματα στο πολιτικό γραφείο του Δημ. Βαρτζόπουλου

04/12/25 6:55 μμ

Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για τα συνθήματα στο πολιτικό γραφείο του Δημ. Βαρτζόπουλου

Η Σάρα Πόλσον τιμήθηκε με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ

04/12/25 6:49 μμ

Η Σάρα Πόλσον τιμήθηκε με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ

Βουλή - Β. Κικίλιας: Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών

04/12/25 6:44 μμ

Βουλή – Β. Κικίλιας: Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών

Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης - Κλειστός ο δρόμος στον κόμβο Φιλώτα

04/12/25 6:36 μμ

Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης – Κλειστός ο δρόμος στον κόμβο Φιλώτα

Το ΕΚΕΤΑ γιορτάζει 25 χρόνια, «συστήνοντας» στους πολίτες ρομποτικούς σκύλους, άβαταρ του Σωκράτη και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

04/12/25 6:32 μμ

Το ΕΚΕΤΑ γιορτάζει 25 χρόνια, «συστήνοντας» στους πολίτες ρομποτικούς σκύλους, άβαταρ του Σωκράτη και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει προς την Ιταλία

04/12/25 6:26 μμ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει προς την Ιταλία

ΥΠΑΑΤ- ΕΕΕΔΕΕ: Στις 430.000 τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα από την ευλογιά - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα

04/12/25 6:16 μμ

ΥΠΑΑΤ- ΕΕΕΔΕΕ: Στις 430.000 τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα από την ευλογιά – 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα

Κ. Τσιάρας: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές προς τους αγρότες - Έχουν δοθεί ήδη ποσά για τέσσερα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ

04/12/25 5:41 μμ

Κ. Τσιάρας: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές προς τους αγρότες – Έχουν δοθεί ήδη ποσά για τέσσερα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ

Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

04/12/25 5:31 μμ

Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας - ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

04/12/25 5:26 μμ

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας – ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

04/12/25 5:21 μμ

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα

04/12/25 5:14 μμ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα